Ποιοι είμαστε
Αρχική Η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει το δολοφόνο του καθηγητή Samuel PatyΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ FAKE NEWS

Η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει το δολοφόνο του καθηγητή Samuel Paty

21 Οκτ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο δολοφόνος που καρατόμησε τον καθηγητή Πατί απεικονίζεται σε φωτογραφία στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Facebook στον Ιούλιο του 2014. Ο 18 χρονος δολοφόνος του καθηγητή Σαμουέλ Πατί Abdoullakh Abouyedovich Anzorov τότε ήταν μόλις 12 ετών.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία η οποία απεικονίζει 3 άνδρες στην πλατεία Μοναστηρακίου. Σύμφωνα με τη λεζάντα της εικόνας, ένας εξ’ αυτών είναι ο δολοφόνος του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, Αμπντουλάχ Ανζόροβ. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.



Η προέλευση της εικόνας

Την εικόνα εντοπίζουμε ήδη από τις 13 Ιουλίου του 2020 στην πλατφόρμα του Twitter. Η πλαισίωση των φωτογραφιών ωστόσο, είναι τελείως διαφορετική από εκείνη των δημοσιεύσεων που εξετάζουμε:

Πιο συγκεκριμένα, 3 μήνες μετά την αρχική δημοσίευσή της στο Twitter, η φωτογραφία έγινε viral στο ελληνικό διαδίκτυο με αφορμή τη στυγερή δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί. Έτσι, ο διαχειριστής του λογαριασμού όπου είχε εκ πρώτης δημοσιευτεί έσπευσε να σημειώσει στις 17 Οκτωβρίου του 2020 πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως ο εικονιζόμενος διέπραξε την εν ψυχρώ δολοφονία του Γάλλου καθηγητή στο προάστιο Conflans-Sainte-Honorine.


Ημερομηνία Ανάρτησης

Τα προαναφερθέντα παραδείγματα της υπό εξέταση φωτογραφίας αποκρύπτουν την πραγματική ημερομηνία ανάρτησης της στην πλατφόρμα του Facebook. Ειδικότερα, η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου του 2014 από λογαριασμό που φέρει το όνομα “Ali”.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Εισαγγελίας της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, Ζαν-Φρασουά Ρικάρντ, ο δολοφόνος του καθηγητή Πατί ήταν ο 18χρονος πρόσφυγας Abdoullakh Abouyedovich Anzorov, γεννημένος στη Μόσχα με Τσετσενική καταγωγή. Ύστερα από ανταλλαγή πυρών με τις αστυνομικές δυνάμεις, ο Abdoullakh έπεσε νεκρός. [πηγή-1] [πηγή-2]

Δεδομένου ότι ο Abdoullakh Abouyedovich Anzorov είναι γεννηθείς στις 12 Μαρτίου του 2002, στο καρέ που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2014 θα πρέπει να είναι στην ηλικία των 12 ετών. Εντούτοις, στην εν λόγω φωτογραφία απεικονίζεται ένας νεαρός άνδρας του οποίου τα χαρακτηριστικά σε καμία περίπτωση δε θυμίζουν αυτά ενός παιδιού 12 ετών.


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα πως ο εικονιζόμενος δεν έχει ουδεμία σχέση με τον 18χρονο Abdoullakh Abouyedovich Anzorov. Σύμφωνα με τον αναρτήσαντα της υπό εξέταση φωτογραφίας, γίνεται γνωστό πως ουδέποτε υπονοήθηκε η σχέση ανάμεσα στο εικονιζόμενο πρόσωπο και τον Abdoullakh Abouyedovich Anzorov, δολοφόνο του καθηγητή Σαμουέλ Πατί. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός καθότι αναληθής και παραπλανητικός, καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).