Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή η εικόνα δεν δείχνει ένα κοριτσάκι από την Αρμενία πού έχασε τον πατέρα της από τουρκική σφαίραHOAXES

Όχι, αυτή η εικόνα δεν δείχνει ένα κοριτσάκι από την Αρμενία πού έχασε τον πατέρα της από τουρκική σφαίρα

5 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός

Η εικόνα δείχνει ένα κοριτσάκι από την Αρμενία πού έχασε τον πατέρα της από τουρκική σφαίρα

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία είναι πολύ παλαιότερη και προέρχεται από τη Γεωργία

Σχεδόν 2 χιλιάδες κοινοποιήσεις έχει εικόνα που κυκλοφορεί στο Facebook και υποστηρίζει ότι δείχνει ένα κοριτσάκι από την Αρμενία πού έχασε τον πατέρα της από τουρκική σφαίρα.

Επιπλέον παραδείγματα: aftodioikisionline.gr, sfirixtra.gr.

Για να βρούμε την αρχική πηγή της φωτογραφίας, την ψάξαμε με τη μηχανή αντίστροφης αναζήτησης εικόνας “TinEye”, και διαπιστώσαμε ότι πρωτοδημοσιεύτηκε στις 7 Μαρτίου 2019 (δηλαδή πολύ πριν την έναρξη των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ), στην γεωργιανή ιστοσελίδα intermedia.ge.

Μάλιστα, η εικόνα που κυκλοφορεί στο ελληνικό Facebook, είναι περικομμένη. Ακολουθεί η εικόνα ολόκληρη:

Βλέποντας ολόκληρη την εικόνα, μπορούμε να δούμε κάτω δεξιά μια επιγραφή στη γεωργιανή και όχι στην αρμένικη γλώσσα, γεγονός που φανερώνει ότι η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με την Αρμενία.

Συμπέρασμα

Συνεπώς, ο ισχυρισμός πως η εικόνα δείχνει ένα κοριτσάκι από την Αρμενία πού έχασε τον πατέρα της από τουρκική σφαίρα, είναι αναληθής.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.