Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η εικόνα δεν δείχνει εγκαταλελειμμένο παιδί το οποίο υιοθετήθηκε από περαστικόΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ LIKE FARMING

Αυτή η εικόνα δεν δείχνει εγκαταλελειμμένο παιδί το οποίο υιοθετήθηκε από περαστικό

8 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η φωτογραφία απεικονίζει ένα παιδί εγκαταλελειμμένο να κοιμάται στο δρόμο και το οποίο σώθηκε και υιοθετήθηκε από περαστικό.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση φωτογραφία είναι από το 2016 και απεικονίζει ένα παιδί από το Κιργιστάν το οποίο αποκοιμήθηκε για λίγο ενώ η μητέρα του εργαζόταν.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε διάφορες σελίδες στο Facebook φωτογραφία η οποία απεικονίζει ένα μικρό παιδί να κοιμάται πάνω σε ένα χαρτόκουτο στο δρόμο. Την εικόνα συνοδεύει σχόλιο σύμφωνα με το οποίο το εικονιζόμενο παιδί ήταν εγκαταλελειμμένο και σώθηκε από κάποιον περαστικό ο οποίος στη συνέχεια το υιοθέτησε. Ωστόσο η εν λόγω ιστορία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: ΛόΓιΑ ΨυΧήΣ, Τα Κλεμμένα μας Όνειρα, Σαν χάδι., Greeknews24.gr, «Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν».

Πιο συγκεκριμένα στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Στην πραγματικότητα η φωτογραφία είναι μεν αληθινή αλλά τραβήχτηκε στο Κιργιστάν το 2016. Σύμφωνα με το BBC News το οποίο κάλυψε το γεγονός, η μητέρα του εικονιζόμενου παιδιού λόγω εργασίας, χρειάστηκε να εναποθέσει το παιδί της για λίγο καθώς το είχε πάρει ο ύπνος, δεν το εγκατέλειψε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η ίδια. Το περιστατικό κινητοποίησε συζήτηση για τη φτώχεια που επικρατεί στη χώρα γενικά και η οικογένεια του παιδιού έλαβε βοήθεια από το κράτος. [πηγή]

Απόσπασμα από τα λεγόμενα της μητέρας του εικονιζόμενου παιδιού

Μετάφραση: “Παρά τη βοήθεια που λαμβάνουν τώρα, εκείνη (η μητέρα) νιώθει βαθειά ντροπή για τη φωτογραφία.

«Αισθάνομαι ντροπή. Ακόμα και αν είμαι φτωχή προσέχω τα παιδιά μου. Δεν είμαι τεμπέλα», αναφέρει η ίδια.”

Συνεπώς η ιστορία που συνοδεύει τα ελληνικά δημοσιεύματα είναι αναληθής καθώς δεν διαδραματίστηκε στην Ελλάδα και το παιδί δεν ήταν εγκαταλελειμμένο από τους γονείς του. Επίσης να σημειώσουμε πως η υιοθεσία δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η υπό εξέταση φωτογραφία είναι από το 2016 και απεικονίζει ένα παιδί από το Κιργιστάν το οποίο αποκοιμήθηκε στο δρόμο ενώ η μητέρα του εργαζόταν. Ο ισχυρισμός πως είχε εγκαταλειφθεί από τους γονείς του και κάποιος περαστικός το έσωσε και το υιοθέτησε είναι ψευδής.