Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο ΠΟΥ ΔΕΝ χαρακτήρισε την COVID-19 απλή ίωση, χωρίς να συστήνει τη χρήση μασκώνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο ΠΟΥ ΔΕΝ χαρακτήρισε την COVID-19 απλή ίωση, χωρίς να συστήνει τη χρήση μασκών

10 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο ΠΟΥ πλέον υποστηρίζει πως η COVID-19 συνιστά μια ήπια μέχρι μέτρια απλή ίωση, και δε συστήνει υπέρ της χρήσης μασκών.

Συμπέρασμα:

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως η πλειοψηφία των μολυσμένων με COVID-19 δεν κινδυνεύει σοβαρά, αλλά μπορούν να κινδυνέψουν σοβαρά μικρότερες ομάδες πληθυσμού, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 1,7 δις άτομα διεθνώς. Επιπλέον, οι μάσκες δεν αναφέρονται στο εισαγωγικό κείμενο του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό, αλλά σε αναλυτικότερη πηγή όπου παραπέμπει τονίζει ότι οι μάσκες πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Σύμφωνα με αναρτήσεις που γνώρισαν μεγάλη διάδοση στα κοινωνικά δίκτυα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πλέον υποστηρίζει πως η COVID-19 συνιστά μια ήπια μέχρι μέτρια απλή ίωση, και δε συστήνει τη χρήσης μασκών. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Η παλιότερη σχετική δημόσια ανάρτηση που ανιχνεύσαμε, έχει ως εξής:

Παρακάτω βλέπουμε και την ανάρτηση με τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα απήχηση:

Τι ισχύει

Παραθέτουμε την απεικόνιση της παραπομπής που αναφέρεται στην ανάρτηση, από την ιστοσελίδα του ΠΟΥ:

Η μετάφραση στα ελληνικά έχει ως εξής:

Η ασθένεια του κορωνοϊού (COVID-19) είναι μια μολυσματική ασθένεια από έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα κορωνοϊό.

Οι περισσότεροι που μολύνονται με τον ιό της COVID-19 θα αντιμετώπισουν ήπια προς μέτρια συμπτώματα, και θα αναρρώσουν χωρίς να χρειαστούν ειδική αγωγή. Οι γηραιότεροι, και αυτοί με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες, ο διαβήτης, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και καρκίνο, είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν σοβαρή ασθένεια.

Ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψετε και καθυστερήσετε τη μετάδοση, είναι να ενημερωθείτε καλά για τον ιό της COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί, και το πώς αυτή μεταδίδεται. Προστατεύστε τον εαυτό σας και άλλους από μόλυνση, πλένοντας τα χέρια σας ή χρησιμοποιώντας αλκοολούχα λοσιόν συχνά, καθώς και αποφεύγοντας να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Ο ιός της COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγωνιδίων σάλιου ή εκκρίσεις από τη μύτη όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, άρα είναι σημαντικό να τηρείτε την αναπνευστική υγιεινή (για παράδειγμα, βήχοντας σε έναν κλειστό αγκώνα.

Μείνετε ενημερωμένοι:

Προστατεύστε τον εαυτό σας: συμβουλές για το κοινό
Κατάρριψη μύθων
Ερωτήσεις και απαντήσεις
Αναφορές καταστάσεων
Όλες οι πληροφορίες για την έξαρση της COVID-19

Καταρχάς λοιπόν, ο ΠΟΥ δε χαρακτήρισε την COVID-19 «απλή ίωση με ήπια συμπτώματα», αλλά έγραψε ότι η πλειοψηφία όσων μολυνθούν δεν θα αντιμετώπισει βαριά συμπτώματα. Έπειτα, ανέφερε ότι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά. Αυτές οι ομάδες δεν είναι αμελητέου μεγέθους, αλλά όπως είχαμε εξηγήσει και σε προηγούμενο άρθρο μας, αφορούν περί τους 1,7 δις ανθρώπους διεθνώς, και περίπου το 30% των Ελλήνων.

Η επίμαχη ανάρτηση επίσης ισχυρίζεται ότι ο ΠΟΥ δε συστήνει υπέρ της χρήσης μασκών, καθώς στο παραπάνω κείμενο αυτές δεν αναφέρονται. Στην πραγματικότητα όμως το κείμενο αποτελεί μόνο εισαγωγή στο ζήτημα του νέου κορωνοϊού, και για μια συνολική ενημέρωση, ο ΠΟΥ στο τέλος παραπέμπει σε άλλες πηγές του.

Χαρακτηριστικά, ούτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αναφέρονται στο εισαγωγικό κείμενο, παρότι ήταν από τα πρώτα που ο ΠΟΥ και οι λοιποί ειδικοί συνέστησαν διεθνώς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιλέγοντας λοιπόν την πρώτη από τις αναλυτικότερες πηγές ενημέρωσης που παραθέτει ο ΠΟΥ, «Προστατεύστε τον εαυτό σας: συμβουλές για το κοινό», βλέπουμε ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που αυτή αναλύει αφορά τις μάσκες:

Επιλέγοντας την πηγή για τις μάσκες, διαβάζουμε τα εξής:

Σε μετάφραση:

Αν η COVID-19 μεταδίδεται στην κοινότητά σας, μείνετε ασφαλείς παίροντας κάποιες απλές προφυλάξεις, όπως η φυσική αποστασιοποίηση, η χρήση μάσκας, ο καλός αερισμός των δωματίων, η αποφυγή πληθών, ο καθαρισμός των χεριών, και ο βήχας σε λυγισμένο αγκώνα ή χαρτομάντιλο. Ελέγξτε τις τοπικές συμβουλές όπου ζείτε και εργάζεστε. Τηρήστε τα όλα αυτά!

Κάντε τη χρήση μάσκας ένα φυσιολογικό μέρος της εγγύτητάς σας με άλλους ανθρώπους.

Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής μέτρων για την καταπολέμηση της μετάδοσης και τη σωτηρία ζωών. Η χρήση μάσκας από μόνη της δεν επαρκεί ώστε να προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας απέναντι στην COVID-19.

Συμπεραίνουμε ότι ενώ ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η χρήση μάσκας δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό και παραμέληση των υπόλοιπων μέτρων ασφαλείας, τονίζει ότι η χρήση της πρέπει να γίνει συνήθεια κατά τις καθημερινές συναναστροφές μας.

Συνοψίζοντας, ο ισχυρισμός ότι ο ΠΟΥ πλέον υποστηρίζει πως η COVID-19 συνιστά μια ήπια μέχρι μέτρια απλή ίωση, και δε συστήνει υπέρ της χρήσης μασκών, είναι ψευδής.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.