Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το θάνατο του Μητροπολίτη Λαγκαδά ΙωάννηFAKE NEWS

Ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το θάνατο του Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη

18 Νοε
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο θάνατος του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Ιωάννη Τασσιά χρεώθηκε ψευδώς «στην προπαγάνδα της ψευτοπανδημίας», καθώς πέθανε από ανακοπή στο σπίτι του συνεπεία καρδιοπάθειας, βρέθηκε θετικός στον ιό μόνο κατόπιν του θανάτου, όσο ζούσε ήταν εντελώς ασυμπτωματικός και μάλιστα μία μέρα πριν το θάνατό του είχε δώσει συνέντευξη.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ο μακαριστός ιεράρχης απεβίωσε νοσηλευόμενος και όχι σπίτι του. Διαψεύδεται και ο ισχυρισμός πως διαγνώστηκε θετικός μόνον μετά θάνατον. Υπήρξε επί ημέρες συμπτωματικός, και η τελευταία συνέντευξή του έλαβε χώρα τρεις ημέρες πριν την εκδημία του. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ του ισχυρισμού ότι ψευδώς χρεώθηκε στην πανδημία της νόσου του νέου κορωνοϊού ο θάνατος του μητροπολίτη.

Διαδόθηκε ευρέως, ανάμεσα σε χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορες ιστοσελίδες, πως ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Ιωάννης Τασσιάς, που απεβίωσε στις 15 Νοεμβρίου 2020, δεν πέθανε λόγω COVID-19, αλλά από ανακοπή καρδιάς κατ’ οίκον, πως ευρέθη θετικός στον ιό μόνον μετά θάνατον, κι όσο ζούσε ήταν ασυμπτωματικός. Ωστόσο, πρόκειται για ψευδείς πληροφορίες.

Παραδείγματα: press-gr.com, dekeleianews.gr, lefteria.blogspot.com, thesecretrealtruth.blogspot.com, news123.gr, sibilla-gr-sibilla.blogspot.com

Πώς κυκλοφόρησε;

Ως πηγή των πληροφοριών εμφανίζεται ένας χρήστης του Facebook που προέβη σε ανάρτηση για το θέμα, στοιχεία από την οποία κυκλοφόρησαν αργότερα στις υπό εξέταση ιστοσελίδες:

Στιγμιότυπα από την αρχική ανάρτηση με τις υπό εξέταση πληροφορίες όσον αφορά το θάνατο του μακαριστού μητροπολίτη Ιωάννη Τασσιά, με τα συμφραζόμενα αρχικό κείμενο και τα σχόλια να δείχνουν σαφή αμφισβήτηση της απόδοσης του θανάτου του στον νέο κορωνοϊό, με μια σειρά από επιχειρήματα και ενδείξεις.

Επιπρόσθετα, είδαμε αυτούς τους ισχυρισμούς να κυκλοφορούν στο Facebook είτε ως κείμενο σε δημοσιεύσεις, είτε ως εικόνες με κείμενο:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 18/11/2020 από το Facebook.

Τι ισχύει;

Το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου εξέδωσε το κάτωθι Δελτίο Τύπου στις 15 Νοεμβρίου 2020:

«Εκοιμήθη σήμερα το πρωί, σε ηλικία 62 ετών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετά από μάχη που έδωσε με τον νέο κορονοϊό.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά κόσμον Ιωάννης Τασσιάς, είχε εμφανιστεί θετικός στον ιό SARS-CoV-2 και νοσηλευόταν από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, σε Κλινική Covid-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Από την πρώτη στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στάθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη, κάνοντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη βελτίωση της υγείας του.

Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και σήμερα το πρωί (06:36) κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Ο μακαριστός Μητροπολίτης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα»


Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Α.Π.Θ. Απόστολος Χατζητόλιος (Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, ΑΧΕΠΑ), προσωπικός φίλος και ιατρικός σύμβουλος του εκλιπόντος:

Ήταν μια θυσία από μέρους του. Είχε μια βδομάδα πυρετό και δεν το είπε σε κανέναν, ούτε σε μένα, που με έπαιρνε τηλέφωνο για να με ρωτήσει για θέματα ιατρικά. Θεωρώ ότι το έκανε για να προστατεύσει την Εκκλησία […].

Λόγω της ιδιότητας και της προβολής δε δήλωσε το γεγονός πως είχε πυρετό και νοσηλεύτηκε για δύο μέρες. Λόγω του ότι ήταν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου λόγω σακχάρου και γιατί ήταν υπέρβαρος, αν με έπαιρνε νωρίτερα τηλέφωνο θα μπορούσα να του πω ορισμένα πράγματα. Έφτασε στο αμήν για να πάει στο νοσοκομείο, κι αυτό έδειξε τον αλτρουισμό που είχε, τη θυσία που έκανε για να προστατεύσει την Εκκλησία από κακόβουλα σχόλια.

Δείτε τις δηλώσεις του παρακάτω:


Επομένως, με βάση τα παραπάνω, ο εκλιπών μητροπολίτης, που νοσηλευόταν ήδη από τις 13/11 (απεβίωσε στις 15/11), είχε ήδη πυρετό επί μία εβδομάδα, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της COVID-19, ενώ δεν δημοσιοποιήθηκαν άλλα τυχόν συνεμφανισθέντα συμπτώματα και εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού. Συνεπώς ο ισχυρισμός πως «όσο ζούσε ήταν ασυμπτωματικός» είναι ψευδής.

Στα υπό εξέταση κείμενα αναφέρεται πως ο 62χρονος ιεράρχης «απεβίωσε κατ’ οίκον». Ωστόσο, από το γεγονός πως το ίδιο το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» εξέδωσε δελτίο τύπου για την εκδημία του, και πως το δελτίο τύπου δεν περιέχει ουδεμία πληροφορία για εξιτήριο και μετάβαση του μητροπολίτη στην οικία του, ενώ σημειώνει με ακρίβεια την ώρα θανάτου του, γίνεται κατανοητό ότι ο μητροπολίτης απεβίωσε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Νοσοκομείου, με το οποίο επικοινωνήσαμε προς επιβεβαίωση, ο μακαριστός μητροπολίτης απεβίωσε νοσηλευόμενος.

Στα υπό εξέταση κείμενα και αναρτήσεις γράφτηκε πως:

[πέθανε] “από κορωνοϊό” λένε τα συστημικά ΜΜΕ παρότι διαγνώστηκε θετικός μετά θάνατον(…)

(…)του έγινε τεστ κορωνοϊού μετά θάνατον και βρέθηκε θετικός, ενώ όσο ζούσε ήταν ασυμπτωματικός.

Σε αυτά τα σημεία υποννοείται πως ο μητροπολίτης βρέθηκε θετικός στο νέο κορωνοϊό μόνο μετά θάνατον. Ωστόσο, αυτό διαψεύδεται από το Γραφείο Τύπου του Νοσοκομείου.

Όπως αναφέρθηκε και στο σχετικό δελτίο τύπου, ο μητροπολίτης «είχε εμφανιστεί θετικός στον ιό SARS-CoV-2 και νοσηλευόταν από την Παρασκευή […] σε Κλινική Covid-19», κλινική στην οποία νοσηλεύτηκε εξαρχής και η οποία προορίζεται αποκλειστικά για επιβεβαιωμένους ασθενείς με Covid-19.

Ως προς την αιτία θανάτου, και παρ’ ότι δεν είναι δημόσιο το πιστοποιητικό θανάτου του εν λόγω προσώπου, το Νοσοκομείο που τον νοσήλευσε ανέφερε ότι:

Εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19, και (…) κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή (…) μετά από μάχη που έδωσε με τον νέο κορονοϊό.

Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι η νόσος COVID-19 σχετίζεται αιτιωδώς με το θάνατό του.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αναφερόμενη για τον μητροπολίτη συννοσηρότητα και παράγοντες κινδύνου (ηλικία 60+, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία – ή και καρδιολογικά προβλήματα, όπως γράφεται στα υπό εξέταση κείμενα αλλά δεν επιβεβαιώνεται από κάποια πηγή) δεν αναιρεί ότι η μόλυνση από το νέο κορωνοϊό μπορεί να έχει, όπως έχουμε εξηγήσει σε διάφορα άρθρα μας, σχέση αιτιώδους συνάφειας με το θάνατο του, όπως και καταγράφεται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ως υποκείμενη αιτία θανάτου.

Τη σχετική συζήτηση του θέματος μπορείτε να παρακολουθήσετε στα άρθρα μας:

1. Το CDC ΔΕΝ ανακοίνωσε πως «μόνο το 6% των θανάτων που σχετίζονται με κορωνοϊό προκαλούνται όντως απ’ αυτόν»

2. Επισκόπηση των ψευδών ισχυρισμών σε βίντεο που “αποκαλύπτει” το “μεγάλο σκάνδαλο” του κορωνοϊού

Δεν υπάρχει, επομένως, κανένα στοιχείο που να ενισχύει τον ισχυρισμό ότι ψευδώς «χρεώθηκε» στην πανδημία της νόσου COVID-19 ο θάνατος του μητροπολίτη Λαγκαδά.

Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι «μία ημέρα πριν πεθάνει παραχώρησε και συνέντευξη σε σταθμό», που αναφέρεται ως ένδειξη «ψεύδους» σχετικά με το θάνατο του μητροπολίτη Ιωάννη, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η τελευταία συνέντευξη που εντοπίζουμε να έδωσε το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν αυτή που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio North 98.0, μόνο που αυτή έλαβε χώρα στις 12 Νοεμβρίου, προ της ίδιας της εισαγωγής του στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Επίσης δεδομένου ότι είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα και συνέτρεχαν παράγοντες υψηλού κινδύνου για τη νόσο COVID-19, δεν συντρέχει κάποια ανακολουθία ή υποψία ως προς την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του και το θάνατό του (15/11) σε βραχύ χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, ο παραπάνω παθολόγος καθηγητής ανέφερε σε συνέντευξή του ότι, σε επικοινωνία με τους ιατρούς του νοσοκομείου, «μου είπαν ότι ήρθε αργά στο νοσοκομείο».

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγουμε ότι οι υπό εξέταση πληροφορίες σχετικά με το θάνατο του Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη Τασσιά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο μακαριστός ιεράρχης απεβίωσε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», και όχι σπίτι του, υπήρξε επί ημέρες συμπτωματικός, αντίθετα με όσα αναφέρθηκαν, και δεν αληθεύει ο ισχυρισμός πως διαγνώστηκε θετικός μόνον μετά θάνατον.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ του ισχυρισμού ότι ψευδώς χρεώθηκε στην πανδημία της νόσου του νέου κορωνοϊού ο θάνατος του μητροπολίτη.