Ποιοι είμαστε
Αρχική Συνωμοσιολογική παραπληροφόρηση σχετικά με «ψεύτικο χιόνι»HOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Συνωμοσιολογική παραπληροφόρηση σχετικά με «ψεύτικο χιόνι»

19 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Το χιόνι δεν είναι πραγματικό, δηλαδή αποτελούμενο από νερό, αλλά συνθετικό πλαστικό καθώς όταν το καίμε με αναπτήρα μαυρίζει χωρίς να λιώνει και έχει περίεργη μυρωδιά.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός ότι το χιόνι δεν αποτελείται από νερό αλλά από συνθετικές χημικές ενώσεις επειδή όταν το καίμε με αναπτήρα εμφανίζει μαύρα σημάδια, δεν λιώνει και έχει έντονη μυρωδιά δεν έχουν καμία βάση. Τα μαύρα σημάδια και η μυρωδιά προέρχονται από την αιθάλη που παράγεται από τον αναπτήρα ενώ το γεγονός ότι το χιόνι δεν λιώνει από την καύση εξηγείται από την εξάχνωση και την απορρόφηση του νερού που παράγεται από το υπόλοιπο χιόνι το οποίο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του αέρας.

Σε πλήθος συνωμοσιολογικών ιστολογίων και ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανακυκλοφορεί ο ψευδής ισχυρισμός που αναφέρει πως, επειδή όταν χρησιμοποιούμε αναπτήρα για κάψουμε κομμάτι από χιόνι παίρνει μαύρο χρώμα, αυτό αποτελεί απόδειξη πως δεν πρόκειται για πραγματικό χιόνι αλλά για πλαστικό. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο δεν έχει καμία βάση.

Παραδείγματα: anopaia-atrapos.com

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός αναφέρει τα εξής:

15/02/2021 ΑΘΗΝΑ (ΓΚΥΖΗ) ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΝΑΠΤΗΡΑ ΜΑΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ

ΤΙ ΧΙΟΝΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ? ΕΧΕΙ ΡΙΝΙΣΜΑΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΣΑ?

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το βίντεο στο οποίο γίνεται αναφορά είναι το παρακάτω:

Το ιστορικό του ισχυρισμού

Η συγκεκριμένα θεωρεία συνωμοσίας η οποία πρακτικά αναφέρει πως μπορούμε να εντοπίσουμε ψεύτικο χιόνι το οποίο αποτελείται από πλαστικό αν το κάψουμε και αντί να λιώσει μαυρίσει και μυρίζει περίεργα. Αυτός ο ισχυρισμός κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2014, με ορισμένες παραλλαγές του να έκαναν λόγο για τεχνητό χιόνι που προέκυψε από τους “αεροψεκασμούς”. [πηγή]

Πρόσφατα αυτός ο ισχυρισμός επανακυκλοφόρησε στην Ελλάδα συγκεντρώνοντας εκατοντάδες κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι ισχύει

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να δούμε κάθε σημείο του υπό εξέταση ισχυρισμού ξεχωριστά.

Το χιόνι δεν στάζει νερό όταν το καίω με τον αναπτήρα, ή κοινώς δεν λιώνει.

Τα κομμάτια χιόνι που συγκεντρώνονται στο έδαφος και μπορούμε να πάρουμε με το χέρι μας αποτελούνται από πολλούς κρυστάλλους νερού οι οποίοι πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Το χιόνι λοιπόν κατά κύριο λόγο είναι αραιό. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες της εκάστοτε περιοχής αλλά γενικά υπολογίζουμε πως σε ένα δεδομένο κομμάτι χιόνι το 10% περίπου είναι νερό και το υπόλοιπο 90% αέρας μεταξύ των κρυστάλλων νερού. [πηγή]

Αυτό σημαίνει πως το χιόνι είναι σχετικά ξηρό και αυτό με τη σειρά του εξηγεί γιατί κατά τη καύση δεν στάζει. Όταν υπάρχει τόσο μικρή συγκέντρωση νερού το χιόνι όταν καίγεται υφίσταται μια διαδικασία που ονομάζεται εξάχνωση, δηλαδή περνάει κατευθείαν από την στερεή στην αέρια κατάσταση. Το νερό που δεν περνάει στην αέρια κατάσταση απορροφάται από τον όγκο του χιονιού που απομένει και το οποίο δρα σαν βαμβάκι.

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να τονίσουμε πως αν αφεθεί σε ένα δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου ή αν ασκηθεί θερμότητα με πιο ήπιο τρόπο, όπως για παράδειγμα αν θερμανθεί με ένα πιστολάκι, το χιόνι θα λιώσει κανονικά.

Το χιόνι αποκτά μαύρα σημάδια στο σημείο που το καίει ο αναπτήρας και μυρίζει έντονα

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρεται πως τα μαύρα σημάδια που εμφανίζονται στο χιόνι και η έντονη μυρωδιά όταν καίγεται με τον αναπτήρα ή το κερί αποτελούν απόδειξη ότι το χιόνι αυτό είναι πλαστικό.

Τα μαύρα σημάδια είναι αιθάλη που παράγεται από την ατελή καύση (άκαυστος άνθρακας, καπνιά) η οποία δίνει και την έντονη μυρωδιά. Με απλά λόγια τα μαύρα σημάδια και η μυρωδιά προέρχονται μόνο από τον αναπτήρα ή το κερί όχι από την αντίδραση του με το χιόνι. [πηγή]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι το χιόνι δεν αποτελείται από νερό αλλά από συνθετικές χημικές ενώσεις επειδή όταν το καίμε με αναπτήρα εμφανίζει μαύρα σημάδια, δεν λιώνει και έχει έντονη μυρωδιά δεν έχουν καμία βάση. Τα σημάδια και η μυρωδιά προέρχονται από την αιθάλη που παράγεται από τον αναπτήρα ενώ το γεγονός ότι το χιόνι δεν λιώνει από την καύση εξηγείται από την εξάχνωση και την απορρόφηση του νερού που παράγεται από το υπόλοιπο χιόνι το οποίο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του αέρας.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.