Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media ΔΕΝ δείχνει πορεία κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στην ΙσπανίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media ΔΕΝ δείχνει πορεία κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στην Ισπανία

22 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει συγκέντρωση 45,000 ανθρώπων κατά των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στην Ισπανία.

Συμπέρασμα:

Το υπό εξέταση βίντεο δεν δείχνει πορεία κατά των περιοριστικών μέτρων για τη πανδημία. Πρόκειται για συγκέντρωση η οποία έγινε το Φεβρουάριο του 2019 για το χειρισμό της Ισπανικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτονομίας της Καταλονίας.

Βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδεύεται από κείμενο το οποίο αναφέρει πως πρόκειται για συγκέντρωση κατά των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στην Ισπανία. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο είναι ψευδής καθώς η πορεία αυτή έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2019.

Το βίντεο που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το παρακάτω:

Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρει τα εξής:

WHAT IS NOT ON TV – Protest in Madrid against the restrictions of the plandemic.

Μετάφραση: ΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – Πορεία διαμαρτυρίας στη Μαδρίτη ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για τη ψευδο-πανδημία.

Τι ισχύει

Το βίντεο δείχνει πορεία που έγινε τον Φεβρουάριο του 2019 στη Μαδρίτη εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το χειρισμό του ζητήματος αυτονομίας της Καταλονίας από την Ισπανία. Στην εν λόγω πορεία η οποία έγινε στη πλατεία Colón της Μαδρίτης συμμετείχαν περίπου 45,000 άτομα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Το ίδιο βίντεο φαίνεται και σε δημοσίευση στο YouTube τον Φεβρουάριο του 2019:

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι το βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πορεία κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στην Ισπανία είναι πλήρως ψευδής. Το βίντεο δείχνει πορεία για το ζήτημα της αυτονομίας της Καταλονίας και έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2019, πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας της COVID-19.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.