Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο που κυκλοφόρησε ΔΕΝ απεικονίζει «παρενόχληση» του Τουρκικού Cesme από Ελληνικό F-16ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το βίντεο που κυκλοφόρησε ΔΕΝ απεικονίζει «παρενόχληση» του Τουρκικού Cesme από Ελληνικό F-16

24 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει ύπαρξη τουλάχιστον ενός μαχητικού πάνω από το Cesme.

Συμπέρασμα:

Το υπό εξέταση βίντεο αποτελεί συρραφή 2 ξεχωριστών λήψεων που ουδεμία σχέση έχουν με το "επεισόδιο" στο Αιγαίο.

Τις τελευταίες ώρες διαμοιράζεται βίντεο με τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει χαμηλές πτήσεις και ρίψεις θερμοβολίδων Ελληνικού F-16 πάνω από το Τουρκικό TCG Cesme. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: hellas-now.com, pronews.gr, kilkiswebtv.blogspot.com, crashonline.gr, farosonair.com


Αληθεύει;

Καταρχάς, αξίζει να αναφερθεί πως το υπό εξέταση βίντεο εντοπίζουμε δημοσιευμένο στις 23 Φεβρουαρίου του 2021 στο τουρκικό κανάλι Gündemden Haberler στην πλατφόρμα του YouTube. Ο τίτλος του βίντεο, “Ege’de Sıcak Temas Yunanistan Türk Gemisini Taciz Etti Son Dakika”, αποδίδεται σε ελεύθερη μετάφραση ως εξής:

«Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: Η Ελλάδα παρενόχλησε Τουρκικό πλοίο».


Την ώρα που γράφεται το παρόν κείμενο, το βίντεο δημοσιεύεται τόσο σε ελληνικά ιστολόγια όσο και σε σελίδες “ενημέρωσης” ενώ κυκλοφορεί επίσης ο ισχυρισμός πως το εν λόγω βίντεο δημοσιεύθηκε επίσημα από το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ανάλυση

Εξετάζοντας το βίντεο του Gündemden Haberler κανείς θα διαπιστώσει πως αυτό αποτελεί συρραφή 2 επί μέρους βίντεο. Έτσι, κρίνουμε συνετό να αναλύσουμε τις λήψεις για να εξετάσουμε την ακρίβεια του υπό εξέταση ισχυρισμού.

Ειδικότερα, από το χρονικό σημείο 00:00 έως το 00:36 εντοπίζουμε την πρώτη λήψη στην οποία απεικονίζεται η διέλευση μαχητικού σε χαμηλό ύψος πάνω από θαλάσσια έκταση.

Ωστόσο, αφενός στο βίντεο δεν απεικονίζεται αεροσκάφος τύπου F-16 και αφετέρου το βίντεο εντοπίζεται δημοσιευμένο στην πλατφόρμα του YouTube ήδη από Μάρτιο του 2019. [πηγή]

Χαρακτηριστικά, πρόκειται για το αμερικάνικης κατασκευής, μονοθέσιο και μονοκινητήριο, μαχητικό αεροσκάφος κρούσης μεγάλης εμβέλειας, A-7 Corsair II. [πηγή]

A-7-GR-ARC.jpg
Πηγή: ARC Forums

Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί πως ο τύπος του εν λόγω αεροσκάφους έχει αποσυρθεί από το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας ήδη από την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014. Ακολουθεί, η τελετή της απόσυρσης στην 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Αράξου. [πηγή]


Συγκρίνοντας την πρώτη με τη δεύτερη λήψη, κανείς διαπιστώνει πως υπάρχει διαφορά στην ποιότητα των 2 βίντεο μιας κι εκείνη του δευτέρου είναι αναφανδόν καλύτερη από αυτή του πρώτου. Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη λήψη (00:36 έως 00:51) απεικονίζεται μαχητικό αεροσκάφος το οποίο με μια θεαματική μανούβρα εξαπολύει, εν πτήσει, θερμοβολίδες.

Ωστόσο, παρότι τα μαχητικά F-16 αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το εικονιζόμενο αεροσκάφος ουδεμία σχέση έχει με το επεισόδιο στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, το βίντεο εντοπίζουμε δημοσιευμένο στην πλατφόρμα του YouTube ήδη από Ιούνιο του 2014. Σύμφωνα με τον αναρτήσαντα σε αυτό διαδραματίζεται επίδειξη μαχητικού F-16 από αεροπορικό υπερθέαμα στην Ολλανδία. [πηγή]

Πρόκειται για το αεροπορικό σόου που πραγματοποιήθηκε στις 20- 21 Ιουνίου του 2014 στην αεροπορική βάση Gilze Rijen η οποία βρίσκεται στην ομώνυμη δημοτική ενότητα της Ολλανδίας. Δείτε τo και από διαφορετική γωνία λήψης. [πηγή]


Τέλος, δεν βρήκαμε σύνδεση ανάμεσα στο βίντεο και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας πόσο δε μάλλον επίσημη ανάρτησή του από αυτό.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα πως το υπό εξέταση βίντεο αποτελεί συρραφή δύο εντελώς άσχετων λήψεων. Ουδεμία από τις δύο λήψεις, ωστόσο, σχετίζεται χρονικά με το Τουρκικό πλοίο Cesme.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).