Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφία του 2019 από το νοσοκομείο “Αττικόν” δημοσιεύθηκε ως επίκαιρη.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Φωτογραφία του 2019 από το νοσοκομείο “Αττικόν” δημοσιεύθηκε ως επίκαιρη.

24 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός

Φωτογραφία απεικονίζει ασθενείς σε ράντζα τοποθετημένα στους διαδρόμους του νοσοκομείου Αττικόν τον Φεβρουάριο του 2021.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία έχει δημοσιευτεί ξανά το 2019 και δεν αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αττικόν τον Φεβρουάριο του 2021.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Newsit.gr αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής. Ο συντάκτης προκειμένου να υποστηρίξει τις πληροφορίες που περιέχονται χρησιμοποίησε μία σειρά από φωτογραφίες που απεικονίζουν ασθενείς σε ράντζα τοποθετημένα στους διαδρόμους του νοσοκομείου Αττικόν.

Χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει:

Οι φωτογραφίες είναι από το νοσοκομείο «Αττικόν», όπου οι υπεύθυνοι στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες κορονοϊού συμπτύσσουν τους ασθενείς άλλων νοσημάτων στις κλινικές ακόμη και σε ράντζα.

Οι φωτογραφίες που παραθέτει ο συντάκτης:

Το πρόβλημα που εντοπίστηκε είναι ότι μία από τις φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκε στο άρθρο έχει δημοσιευθεί ήδη το 2019 απο την εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Αυτό κάνει σαφές πως η εικόνα χρησιμοποιήθηκε εσφαλμένα ως τεκμήριο μίας κατάστασης που λαμβάνει χώρα τον Φεβρουάριο του 2021. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στην ανακυκλωμένη φωτογραφία προστέθηκε και το υδατογράφημα της ιστοσελίδας Newsit.gr προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο ότι η φωτογραφία αποτελεί πνευματικό δικαίωμα του ειδησεογραφικού ιστοτόπου, ενώ αυτό δεν ισχύει.

Η φωτογραφία όπως δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα το 2019:

Το σφάλμα έγινε γρήγορα αντιληπτό και οι επίμαχες φωτογραφίες αφαιρέθηκαν λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου. [Πηγή]

Όμως, το άρθρο αναδημοσιεύτηκε από αρκετές ιστοσελίδες μερικές από τις οποίες διατηρούν ακόμη τις φωτογραφίες ως αποδεικτικά στοιχεία. Οι ιστοσελίδες που αναδημοσίευσαν το άρθρο είναι οι Alldaynews, nofakenews, coffeeradio, mykosmos, αλλά και άλλες οι οποίες μόλις αντιλήφθηκαν το λάθος αφαίρεσαν την επίμαχη φωτογραφία.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από την ανάλυση που προηγήθηκε η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε εσφαλμένα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό γεγονότων που έλαβαν χώρα το 2021.