Ποιοι είμαστε
Αρχική Το lockdown στον Εύοσμο δεν έγινε γιατί δημιουργούν νέο hot spotΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το lockdown στον Εύοσμο δεν έγινε γιατί δημιουργούν νέο hot spot

1 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Κατά τη διάρκεια του lockdown στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου θα δημιουργηθεί καινούριο hot spot, στο οποίο θα μεταφερθούν 4,000 άτομα.

Συμπέρασμα:

Η υπαγωγή του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου στις κόκκινες περιοχές στο χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων οφείλονται στην αύξηση των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ο Δήμος αποφάσισε να ακολουθήσει τη νομική οδό για να περιορίσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων οι οποίες συνδέουν το προσφυγικό ζήτημα με τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου.

Μετά την υπαγωγή του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου στις κόκκινες περιοχές στον χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων, ξεκίνησε να διαδίδεται ο ψευδής ισχυρισμός σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αιτία των νέων μέτρων είναι η δημιουργία hot spot στην περιοχή.

Παραδείγματα: pronews.gr, focusfm.gr, tilestwra.com, makeleio.gr, spoilers.gr

Στους τίτλους των άρθρων που εντοπίστηκαν δηλώνεται ξεκάθρα ότι στον Εύοσμο την ίδια περίοδο που επιβλήθηκε σκληρό lockdown δημιουργούνταν hot spot για “παράνομους μετανάστες”. Στα υπό εξέταση άρθρα δεν υπάρχουν δηλώσεις από εκπρόσωπο του Δήμου ή από κάποιον άλλον επίσημο φορέα/οργανισμό για το θέμα των hot spot.

Τον ψευδή ισχυρισμό μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο κ. Βελόπουλος και η κ. Μακρή.

Ανάμεσα στις δημοσιεύσεις που εντοπίσαμε στο Facebook, ήταν και η ζωντανή μετάδοση από την πορεία που πραγματοποιήθηκε από τον λογαριασμό της κ. Σοφίας Ρωμαίου, η οποία έχει πάνω από 7,500 κοινοποιήσεις (δεδομένα μέχρι και 28/2/2021).

Στιγμιότυπο από τo βίντεο που ανήρτησε η κ. Ρωμαίου στο προφίλ της στο Facebook.

Σε δηλώσεις που προέβη η ίδια σε ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της επιτροπής πολιτών Ευόσμου για το lockdown. Στο διάρκειας 16:58′ βίντεο ακούμε οχτώ (8) φορές να δηλώνεται ότι το lockdown έγινε γιατί θα δημιουργηθεί hot spot με 4,000 άτομα στην περιοχή.

Βίντεο με αποσπάσματα από το live όπου αναπαράγεται ο ισχυρισμός για το lockdown και τη δημιουργία hot spot.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κ. Ρωμαίου ήταν το 2019 υποψήφια δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του κ. Βασίλειου Μωυσίδη «Θεσσαλονίκη των πολιτών».

Τι ισχύει

Τα άρθρα και το live προέρχονται κυρίως από τις πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου μετά τις 20 Φεβρουαρίου 2021, αφότου ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι ο Δήμος θα μπει στις κόκκινες περιοχές στον χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, καθώς εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής.

Μετά την ανακοίνωση της επιβολής πιο αυστηρών μέτρων ξεκίνησε να διαδίδεται η ανυπόστατη φήμη, ότι τα μέτρα πάρθηκαν για να δημιουργηθεί στον Δήμο hot spot και ότι θα μεταφερθούν κρυφά μετανάστες και πρόσφυγες, όταν οι πολίτες θα είναι στα σπίτια τους λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου μας ενημέρωσαν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη δημιουργία hot spot στην περιοχή. Όπως μας πληροφόρησαν, ο Δήμος από την πρώτη ημέρα των διαμαρτυριών ενημέρωσε το συγκεντρωμένο πλήθος για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τη δημιουργία hot spot. Το γεγονός επικοινώνησε και μέσω της επίσημης σελίδας που διαθέτει στο Facebook.

Καθώς, ο εν λόγω ισχυρισμός συνέχιζε να γνωρίζει μεγάλη διάδοση, κατατέθηκε από την πλευρά του Δήμου στο Α.Τ. Ευόσμου μήνυση κατά παντώς υπευθύνου για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Στη μηνυτήρια αναφορά, η οποία θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, επισημαίνεται ότι η διασπορά και η διάδοση ανυπόστατων και ψευδών ειδήσεων, προκάλεσαν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία με κίνδυνο να προκληθεί ζημία τόσο στην οικονομία, όσο και στην εικόνα του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και ζητείται η ποινική δίωξη και κατά το νόμο τιμωρία όσων εμπλέκονται στην υπόθεση και διέδωσαν τα fake news.

Ειδικότερα, διαδόθηκε :

Ότι η επιβολή του lockdown αποφασίστηκε με απώτερο σκοπό τον αποπροσανατολισμό του επίκεντρου της προσοχής των πολιτών και την αποφυγή διαμαρτυρίας αυτών για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών

Ότι έχει ήδη αποφασιστεί η δημιουργία της δομής

Ότι έχει λάβει χώρα μυστική συμφωνία να καταφθάνουν και να εγκατασταθούν στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου 600 μετανάστες από τα Γρεβενά με αντάλλαγμα, δήθεν χρηματικό, στο Δήμο που θα φτάνει τα 75 εκατ. ευρώ.

Ενισχυτικά δε στα παραπάνω προστέθηκε ότι ορισμένα άτομα είδαν συγκεκριμένο λεωφορείο να αποβιβάζει πρόσφυγες και μετανάστες σε συγκεκριμένη τοποθεσία κοντά στα γηπεδάκια του Ντίνου Κούη, άνωθεν της περιφερειακής οδού.

Τον ισχυρισμό που εντοπίστηκε στα υπό εξέταση κείμενα μας διέψευσε και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.


Διαβάστε ακόμη:

Το lockdown στην Κοζάνη ΔΕΝ έγινε γιατί ανοίγει νέα δομή μεταναστών


Το lockdown ΔΕΝ έγινε για να πραγματοποιηθεί μεταφορά προσφύγων στο Νεστόριο Καστοριάς

Fact check: Οι φωτογραφίες με τη μετακίνηση αλλοδαπών εν μέσω lockdown


Συμπέρασμα

Η υπαγωγή του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου στις κόκκινες περιοχές στο χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων οφείλονται στην αύξηση των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ο Δήμος αποφάσισε να ακολουθήσει τη νομική οδό για να περιορίσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων οι οποίες συνδέουν το προσφυγικό ζήτημα με τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).