Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Οι φωτογραφίες με τη μετακίνηση αλλοδαπών εν μέσω lockdownHOAXES ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Fact check: Οι φωτογραφίες με τη μετακίνηση αλλοδαπών εν μέσω lockdown

12 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Στο Δήμο Ελευσίνας μεταφέρθηκαν την παραμονή της πρωτοχρονιάς 46 λεωφορεία με μετανάστες. Σε καθημερινή βάση μετακινούνται χιλιάδες μετανάστες σε περιοχές που έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα.

Συμπέρασμα:

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται ως "αποδεικτά" είναι παλαιότερες. Η κυβέρνηση έχει επιβάλει σκληρά περιοριστικά μέτρα σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες εντοπίζεται ο ισχυρισμός ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας γίνεται η μεταφορά χιλιάδων μεταναστών σε περιοχές που έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown από την κυβέρνηση.

Παραδείγματα: oparlapipas.gr, loutrakiodusseas.blogspot.com, katohika.gr, greeknewsondemand.com

Οι δημοσιεύσεις που εντοπίστηκαν και στο Facebook αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε μεταφορά προσφύγων με 46 λεωφορεία στην περιοχή της Ελευσίνας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, ότι καθημερινώς μεταφέρονται μετανάστες προς τις περιοχές που έχει επιβληθεί σκληρό lockdown. Το κείμενο συνοδεύεται από δύο φωτογραφίες.

Τι ισχύει

Η πρώτη φωτογραφία είναι στιγμιότυπο από βίντεο που παρουσιάζει τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Γιαννιτσά κατά τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στις 2 Νοεμβρίου 2019. Το εν λόγω βίντεο δημοσιοποιήθηκε σε άρθρο της ιστοσελίδας του Λόγου της Πέλλας την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να ανακόψουν την μετάβαση των προσφύγων και των μεταναστών σε ξενοδοχείο όπου και επρόκειτο να διαμείνουν. Η μεταφορά έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Το επίμαχο στιγμιότυπο από το βίντεο που ανέβασε στο YouTube ο Λόγος της Πέλλας.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το επίμαχο στιγμιότυπο από την συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής που αντιτίθενται στην παραμονή των μεταναστών και των προσφύγων.

Η δεύτερη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2015 έξω από το γήπεδο του Tae kwon Do στο Παλαιό Φάληρο και κοινοποιήθηκε στο Twitter από τον λογαριασμό του Γεώργιου Κοσμόπουλου, που εκείνη την περίοδο ήταν Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τη συγκεκριμένη εικόνα αλλά κι άλλες από το σημείο μπορείτε να βρείτε σε άρθρα που αναρτήθηκαν εκείνη την περίοδο σε ιστοσελίδες όπως η lifo.gr, στο toc.gr, στο iefimerida.gr και στην ert.gr. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, στις 9 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης. Όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε σε αυτό “Περίπου 2.300 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων μετακινούνται με 45 λεωφορεία σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας στην Αθήνα“. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Tae kwon Do στο Παλαιό Φάληρο.

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μας ανέφερε, μετά από επικοινωνία μας μαζί του, ότι δεν ισχύουν τα όσα αναφέρονται στα υπό εξέταση άρθρα.

Ακόμη, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Αργύρη Οικονόμου, Δήμαρχο Ελευσίνας, μας είπε ότι ο εν λόγω ισχυρισμός “απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα”.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, τα αυστηρά μέτρα εφαρμόστηκαν καθώς παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Η απόφαση που πάρθηκε από την κυβέρνηση δεν συνδέεται με το προσφυγικό ζήτημα. Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στα άρθρα των ιστοσελίδων και στις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απεικονίζουν τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών είναι παλαιότερες (2015 και 2019).

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).