Ποιοι είμαστε
Αρχική Η κατασκευασμένη δήλωση του ναζιστή Χέρμαν ΓκέρινγκΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η κατασκευασμένη δήλωση του ναζιστή Χέρμαν Γκέρινγκ

17 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός

Ο Hermann Göring στη δίκη της Νυρεμβέργης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "για να αποδεχτεί όλα αυτά" ο λαός, "το μόνο πράγμα που χρειάζεται μια κυβέρνηση για να υποδουλώσει τους ανθρώπους είναι να τους τρομάξει".

Συμπέρασμα

Το απόσπασμα που αποδίδεται στον Göring είναι κατασκευασμένο.

Δημοφιλής έχει γίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ανάρτηση στην οποία ο ναζιστής εγκληματίας πολέμου ‘’Herman  Goering’’, φέρεται να δήλωσε κατά την διάρκεια της Δίκης της Νυρεμβέργης, ότι “για να αποδεχτεί όλα αυτά” ο λαός, “το μόνο πράγμα που χρειάζεται μια κυβέρνηση για να υποδουλώσει τους ανθρώπους είναι να τους τρομάξει”. Ωστόσο, δεν υπάρχει καταγεγραμμένη κάποια τέτοια δήλωση.


Το εξεταζόμενο κείμενο είναι το παρακάτω:

Πριν από περίπου 75 χρόνια, ο Hermann Göring, συνεργάτης του ADOLF HITLER και ιδρυτής της Γκεστάπο όταν κατέθεσε στο Εφετείο της Νυρεμβέργης τον ρώτησαν:- Πώς κάνατε τον γερμανικό λαό να αποδεχθεί όλα αυτά; Απάντησε: Ήταν πολύ εύκολο, δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό, έχει σχέση με την ανθρώπινη φύση. Μπορείτε να το κάνετε σε ένα ναζιστικό, σοσιαλιστικό, κομμουνιστικό καθεστώς, σε μια μοναρχία και ακόμη και σε μια δημοκρατία. Το μόνο πράγμα που πρέπει να γίνει για να υποδουλώσει τους ανθρώπους είναι να τους τρομάξεις. Εάν καταφέρετε να βρείτε έναν τρόπο να τρομάξετε τους ανθρώπους, μπορείτε να τους κάνετε να κάνουν ό, τι θέλετε».

Πότε κι από που ξεκίνησε

Η ιστορία ξεκίνησε από τον Robert Kennedy Jr., (ανιψιό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ John F. Kennedy), ο οποίος είναι γνωστός για τις αντιεμβολιαστικές του απόψεις αλλά και τη διασπορά θεωριών συνωμοσίας, μεταξύ αυτών και για την πανδημία. Τον Αύγουστο του 2020 κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά των μέτρων του κορωνοιού στο Βερολίνο, στην οποία ήταν ομιλητής, απέδωσε το απόσπασμα στον Γκέρινγκ. Όπως μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο της ομιλίας του, αναφέρει ακριβώς το κείμενο που εξετάζουμε, δηλαδή:

«75 years ago Hermann Göring was asked at the Nuremberg trial how the Germans had accepted all of this. He replied: ′′ It’s very easy and it has nothing to do with Nazism; it has to do with human nature. You can do this in a nazi regime, socialist, communist, monarchy or democracy: the only thing a government needs to turn people into slaves is fear. If you can find something to scare them you can make them do anything you want».
Μετάφραση: «Πριν από 75 χρόνια ο Χέρμαν Γκέρινγκ στη δίκη της Νυρεμβέργης ρωτήθηκε πώς οι Γερμανοί τα είχαν αποδεχθεί όλα αυτά. Αυτός απάντησε:  Είναι πολύ εύκολο και δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό, αλλά έχει να κάνει με την ανθρώπινη φύση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε ένα ναζιστικό, σοσιαλιστικό, κομμουνιστικό καθεστώς, σε μια μοναρχία ή μια δημοκρατία: το μόνο που χρειάζεται μια κυβέρνηση για να μετατρέψει τους ανθρώπους σε σκλάβους είναι ο φόβος. Εάν μπορείτε να βρείτε κάτι για να τους τρομάξετε, μπορείτε να τους κάνετε να εκτελέσουν ό,τι θέλετε».

Τι ισχύει πραγματικά

Κατά την έναρξη των δικών της Νυρεμβέργης το 1945, ο Χέρμαν Βίλχελμ Γκέρινγκ ήταν ο υψηλότερος εν ζωή αξιωματούχος του Τρίτου Ράιχ μετά το θάνατο του Αδόλφου Χίτλερ, του Τζόζεφ Γκόμπελς και του Χάινριχ Χίμλερ. Οι δίκες ξεκίνησαν στις 20 Νοεμβρίου 1945, ωστόσο ο Γκέρινγκ άρχισε την απολογία του στις 13 Μαρτίου 1946, η οποία διήρκεσε οκτώ ημέρες. Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού αλλά λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη εκτέλεση του, στις 15 Οκτωβρίου 1946, αυτοκτόνησε.

Στα αρχεία των δικών της Νυρεμβέργης, τα οποία μπορείτε να αναζητήσετε εδώ στα Αγγλικά κι εδώ στα Γερμανικά, δεν θα βρείτε τέτοιες δηλώσεις.

Η Le Monde

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ήταν η πρώτη που κατέρριψε τον ισχυρισμό λίγες μόνο ημέρες μετά την ομιλία του Κένεντι, στις 4 Σεπτεμβρίου 2020. Σε ελεύθερη μετάφραση μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του άρθρου της είναι τα εξής:

Tο ανερχόμενο αστέρι της συνωμοσιολογικής ρητορικής προσέδωσε στον εγκληματία πολέμου ένα μυστικό, τον «φόβο», για το πως μπορούν να μετατραπούν οι πολίτες σε «σκλάβους». Επινοώντας όμως το μισό. 

Το απόσπασμα, που αποδίδεται στον πρώην ηγέτη των Ναζί Χέρμαν Γκέρινγκ, έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα στα τέλη Αυγούστου. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο από τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ (ανιψιό του εμβληματικού Αμερικανού προέδρου από το 1961 έως το 1963, και δικηγόρο), έντονα μαχόμενο κατά των εμβολίων, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο ενάντια στον κορωνοϊό, η οποία είχε σαν στόχο της να καταγγείλει τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης. Με την ευκαιρία αυτή, η νέα παγκόσμια φιγούρα των θεωριών συνωμοσίας γύρω από την πανδημία του Covid-19, απέδωσε στον πρώην ναζιστή αξιωματούχο Χέρμαν Γκέρινγκ ένα απόσπασμα που υποτίθεται εξηγούσε πώς οι Γερμανοί τα αποδέχτηκαν “όλα αυτά”.

To πρόβλημα είναι ότι, αν κι αναφέρθηκε σε κάποιες παραφρασμένες προτάσεις του Γκέρινγκ, τα περισσότερα σημεία του αποσπάσματος έχουν εξ ολοκλήρου επινοηθεί από τον ίδιο. […]Καταρχήν δεν υπάρχει κανένα ίχνος της εν λόγω παραπομπής στα αρχεία της δίκης της Νυρεμβέργης. Επίσης ξεκινά με ένα προβληματικό σημείο: ο Γκέρινγκ δεν ήταν “μάρτυρας” στη δίκη, «ήταν κατηγορούμενος», όπως επισήμανε ο Γάλλος François Kersaudy, ιστορικός και συγγραφέας της βιογραφίας του Γκέρινγκ (Perrin, 2009). Ενώ ένας ειδικός του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου που διάβασε τα πρακτικά της δίκης δεν εντόπισε τέτοια αναφορά. Τέλος, η εφημερίδα αναζήτησε τις δηλώσεις χωρίς να μπορέσει να βρει κάποια αναφορά στα αρχεία, του ιστότοπου του Πανεπιστημίου Yale.

Το μόνο ίσως σχετικό απόσπασμα, το οποίο όμως διαφέρει σε αρκετά σημεία με αυτό της ομιλίας, είναι το παρακάτω: Σε μια διακοπή της δίκης, ο Γερμανός εγκληματίας πολέμου λέγεται ότι εξέφρασε τη γνώμη του σχετικά με τη υποταγή του πληθυσμού στην Γερμανική πολιτική. Αυτή η αναφορά έγινε γνωστή χάρη στον ψυχολόγο Gustave Gilbert, ο οποίος πήρε μια συνέντευξη από τον Γκέρινγκ στο κελί του, και η οποία δημοσιεύτηκε το 1947 στο Le Journal de Nuremberg (Flammarion). Κάποια σημεία της θα μπορούσαν να συνδεθούν μερικώς με το απόσπασμα του Robert Kennedy Jr, αν και στην ουσία τους διαφέρουν ριζικά. Συγκεκριμένα ο διάλογος που καταγράφει ο Gilbert είναι ο εξής:

Μιλάει ο Γκέρινγκ: “Naturally, the common people don’t want war; neither in Russia nor in England nor in America, nor for that matter in Germany. That is understood. But, after all, it is the leaders of the country who determine the policy and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy or a fascist dictatorship or a Parliament or a Communist dictatorship,” «Φυσικά, οι άνθρωποι δεν θέλουν πόλεμο. (…) Αλλά, τελικά, οι ηγέτες της χώρας καθορίζουν την πολιτική και πρέπει πάντα απλώς να κερδίσουν την υποταγή του λαού, είτε πρόκειται για δημοκρατία, φασιστική δικτατορία, κοινοβουλευτικό καθεστώς είτε μια κομμουνιστική δικτατορία .”

Του απαντά ο Gilbert: “There is one difference(…) In a democracy the people have some say in the matter through their elected representatives, and in the United States only Congress can declare war.”Υπάρχει μια διαφορά. Τουλάχιστον σε μια δημοκρατία ζητείται η γνώμη του λαού και μπορούν να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους.”

Τέλος, λέει και πάλι ο Γκέρινγκ : “Oh, that is all well and good, but, voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.” “Όλα αυτά είναι καλά και σωστά, αλλά είτε έχουν φωνή είτε όχι, οι άνθρωποι μπορούν πάντα να προσηλυτιστούν υπό τις τάξεις της εξουσίας. Είναι εύκολο. Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να τους πει ότι δέχονται επίθεση και να επικρίνει τους ειρηνιστές για την έλλειψη πατριωτισμού που θέτει τη χώρα σε κίνδυνο. Αυτό λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες.”

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε είναι φανερό ότι αρκετές από τις φράσεις έχουν επινοηθεί πλήρως. Ακόμη όμως πιο ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι κάποια σημαντικά σημεία στην αναφορά του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, φαίνεται να έχουν προστεθεί και προσαρμοστεί τεχνηέντως. Ο εγκληματίας των Ναζί δεν είπε τελικά ποτέ τη φράση “αν μπορείτε να βρείτε κάτι για να τους τρομάξετε, μπορείτε να τους κάνετε να κάνουν ότι θέλετε”, ούτε ανέπτυξε ποτέ  μια παρόμοια ιδέα. Επίσης δεν μίλησε σε κανένα σημείο για «μετατροπή των ανθρώπων σε σκλάβους».

«Πραγματικά δεν ήταν το στυλ του: πάντα προσπαθούσε να παρουσιάσει μια ηθική επικάλυψη που να είναι οικεία στους ανθρώπους», σημείωσε ο François Kersaudy.

Επομένως, αυτά τα δύο μέρη του αποσπάσματος δεν πιστοποιούνται. Είναι, ωστόσο, αυτά που αντανακλούν περισσότερο τη συγκεκριμένη ρητορική συνωμοσίας[…]

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, το απόσπασμα που αποδίδεται στον Γκέρινγκ είναι πλαστό.