Ποιοι είμαστε
Αρχική Η πλαστή επιστολή του Καραϊσκάκη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυοFAKE NEWS ΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η πλαστή επιστολή του Καραϊσκάκη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο

2 Απρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Υπάρχει μια ιδιόχειρη επιστολή του Καραϊσκάκη στην οποία αναφέρεται τον Μεχμέτ Ρεσίτ Πασά (Κιουταχή) χρησιμοποιώντας προσβολές, στις 20 Απριλίου 1827.

Συμπέρασμα:

Η επιστολή είναι πλαστή, γιατί αν και το κείμενο που εμπεριέχει είναι υπαρκτό, προέρχεται από άλλο περιστατικό, σε προγενέστερο χρόνο και με άλλους πρωταγωνιστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει μια επιστολή του Καραϊσκάκη με ημερομηνία 20 Απριλίου 1827, στην οποία βρίζει τον Μεχμέτ Ρεσίτ Πασά (Κιουταχή). Η εν λόγω επιστολή ωστόσο είναι πλαστή.

Το είδαμε στα: ksipnistere.com, zougla.gr, romiazirou.blogspot.com, e-volos.gr

Ο ισχυρισμός των δημοσιευμάτων είναι ο ακόλουθος:

Μια ακόμη εκδοχή της επιστολής που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία περιλαμβάνει μια επιπλέον πρόταση, είναι η παρακάτω:

Η επιστολή είναι πλαστή

To απόσπασμα που αναφέρεται στην επιστολή είναι το παρακάτω:

Έλα σκατότουρκε, του λέει ο Καραϊσκάκης. Έλα, Εβραίε, απεσταλμένε από τους Γύφτους· έλα να ακούσης, τα κερατά σας, -γαμώ την πίστη σας, και τον Μωχαμέτη σας! Τι θαρευσέτε, κερατάδες,  είναι ο πόλεμος  και τον κινείτε <χωρίς να συλλογισθήτε>; Δεν εντρέπεσθε να  ζητήτε <απο ημάς >συνθήκη, με <ένα> κοτζάμ  σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην, να τον χέσω και αυτόν, και τον Βεζίρη σας και τον Εβραίον τον Σελιχτάρ Μπόδα, την πουτάνα.

Το εν λόγω απόσπασμα καταγράφει ο αγωνιστής και ιστορικός της επανάστασης Νικόλαος Κασομούλης στο σύγγραμμά του «Ενθυμήματα στρατιωτικά της Επαναστάσεως των Ελλήνων 1821-1833», στη σελίδα 308:

Το παραπάνω κείμενο ωστόσο αφορά διαφορετική περίπτωση.

Η ημερομηνία που διαδραματίζονται τα εξιστορούμενα γεγονότα είναι την άνοιξη του 1823, όταν οι Τούρκοι ετοιμάζονταν να εισβάλουν στη Δυτική Ελλάδα και ν΄ ανοίξουν δρόμο για το Μεσολόγγι. Καθώς όμως αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες στο Τρίκερι (βλ. σημαντική νίκη των Ελλήνων τον Μάιο του 1823) και παρ’ όλο που βρίσκονταν σε πλεονεκτική θέση έναντι των Ελλήνων, πρότειναν “ειρήνη” (καπάκια) στους Καπεταναίους της περιοχής, Στορνάρη, Σιαφάκα, Πεσλή και τον – άρρωστο εκείνη την περίοδο – Καραϊσκάκη, η οποία έγινε αποδεκτή.

Όπως διηγείται τα γεγονότα ο Κασομούλης, ο Καραϊσκάκης μεταφέρθηκε άρρωστος στο Μοναστήρι της Οξυάς, μέχρι να συνέλθει. Γύρω του συγκεντρώθηκε «ανεπαισθήτως», όλο σχεδόν το στράτευμα. Οι καπεταναίοι συγκεντρώθηκαν στην καλύβα του Καραϊσκάκη για δώσουν μια απάντηση στο γράμμα των Τούρκων για ειρήνη. Εκεί βρισκόταν και κάποιος Ταΐραγας (ή Καραταΐρης), γνωστός του Καραϊσκάκη, που γύριζε τα Άγραφα και συγκέντρωνε τους φόρους (το “δικαίωμα”) για λογαριασμό των Τούρκων.

Ο Νικόλαος Στουρνάρας (Στουρνάρης ή Στορνάρης όπως τον αναφέρει ο Κασομούλης) ήταν οπλαρχηγός στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, με καταγωγή από τα Στουρναραίικα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα εμφανίζεται διστακτικός, αλλά ο Καραϊσκάκης του λέει:

Ωχ, αδερφέ, Στορνάρη, φωνάζει ο Καραϊσκάκης, ωσάν να διαπραγματεύεται η Ρωσσία με την Τουρκιά. Κλείω την ειρήνη τώρα ΄ δεν  με άρεσεν μεθαύριο, την χέζω κ΄ εγώ, κ΄ εσύ, και όλοι μας!

-Ε, λέγει, <ο Στορνάρης>, όταν είναι ο σκοπός αυτός, είναι άλλο.

Έν τοσούτω έκραξαν και τον Ταΐραγαν (απεσταλμένο των Τούρκων).

Κι ακολουθεί η (προφορική) απάντηση του Καραϊσκάκη στον Ταΐραγαν (Καραταΐρη) απεσταλμένο του τουρκικού στρατεύματος των Τρικάλων Σιλιχτάρ Μπόσδα:

Συνεχίζοντας τη διήγησή του, ο Κασομούλης λέει ότι:

Είναι ξεκάθαρο, επομένως, ότι το περιστατικό κατά το οποίο ειπώθηκαν τα λόγια δεν είναι αυτό που ισχυρίζονται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, ούτε ως προς το χρόνο, ούτε ως προς τα εμπλεκόμενα άτομα, ούτε προς τα γεγονότα.

Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Καραϊσκάκης, όπως και οι περισσότεροι καπεταναίοι, ήταν αγράμματος (Ἂν καὶ ἀγράμματος, εἶχε πολλὴν φυσικὴν εὐγλωττίαν, καὶ ὁμιλῶν δὲν ἔκαμνε πολλὰ σφάλματα”  Ἑκατονταετηρὶς τοῦ στρατάρχου Γεωργίου Καραΐσκάκη 1827-1927, Κωνστ. Ράδου (ἐπιμ.), Ἐκδ. Γρυπαετός, Ἀθῆναι 1927), επομένως καταρρίπτεται και το αφήγημα περί «ιδιόχειρης» επιστολής που αναφέρουν κάποια δημοσιεύματα. Οι οπλαρχηγοί για τις επιστολές και τα μηνύματά τους είχαν μαζί τους «καλαμαράδες» (από το μελανοδοχείο πού φύλαγε κάθε γραμματικός στο κεμέρι του), οι οποίοι συχνά ήταν και στρατιώτες (όπως ο Γαζής ή ο Αινιάν που ήταν στην υπηρεσία του Καραϊσκάκη ή ο Κασομούλης που εκτελούσε εκτάκτως χρέη στον Στορνάρη) στους οποίους δεν υπαγόρευαν ακριβώς, αλλά καθώς αυτοί μιλούσαν, οι γραμματικοί τους τα «μετέφραζαν» στην επίσημη γλώσσα.

Ενδεικτικά, μπορείτε παρακάτω να δείτε σωζόμενες επιστολές του Γ. Καραϊσκάκη από τα έτη 1826 και 1827:

Τέλος ακόμη κι αυτή η υπογραφή της υπό εξέταση επιστολής δεν ταιριάζει με την πραγματική υπογραφή του Καραϊσκάκη που είναι αυτή:

Η υπογραφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη παρμένη από επιστολή που έστειλε ο ίδιος από το Κερατσίνι στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση στις 28 Μαρτίου 1827. Η υπογραφή είναι ανορθόγραφη: «καραησκάκις».

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η επιστολή που παρουσιάστηκε στα υπό εξέταση δημοσιεύματα είναι πλαστή.