Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η έννοια της ασυμπτωματικής μετάδοσης ΔΕΝ εφευρέθηκε το 2020ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η έννοια της ασυμπτωματικής μετάδοσης ΔΕΝ εφευρέθηκε το 2020

4 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

O πρώην αντιπρόεδρος της Pfizer ισχυρίστηκε ότι η έννοια της μετάδοσης ιού από ασυμπτωματικό ασθενή εφευρέθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Συμπέρασμα:

Ο Michael Yeadon ήταν αντιπρόεδρος και επικεφαλής του παραρτήματος "Αλλεργικής και Αναπνευστικής Έρευνας", όχι ολόκληρης της εταιρίας, και ο ίδιος δεν αναφέρει πουθενά ότι εργαζόταν πάνω σε εμβόλια. Η δυνατότητα μετάδοσης ενός μικροβίου από ασυμπτωματικούς φορείς του, είναι γνωστή εδώ και πάνω από έναν αιώνα στην επιστημονική κοινότητα, και είχε δημοσιευτεί σειρά σχετικών μελετών για το εν λόγω θέμα πολύ πριν την πανδημία. Έτσι, είχε διαπιστωθεί και η δυνατότητα αποβολής ιών του αναπνευστικού συστήματος από ασυμπτωματικούς ασθενείς, κάτι που ισχύει και για το νέο κορωνοϊό. Τον Ιανουάριο του 2021, ο αρμόδιος φορέας υγείας των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η ασυμπτωματική μετάδοση του κορωνοϊού κάλυπτε το 59% ολόκληρης της μετάδοσής του.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε σελίδες ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι η έννοια της μετάδοσης από ασυμπτωματικό ασθενή δεν υφίσταται, αλλά εφευρέθηκε χάριν της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: el.gr, xeirobombidida.blogspot.com, triklopodia.gr, ploumistos.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

«Οι κυβερνήσεις σας λένε ψέματα! Η απειλή του ασυμπτωματικού εφευρέθηκε το 2020» – Ο πρώην αντιπρόεδρος της Pfizer μας προειδοποιεί – ΒΙΝΤΕΟ

«Έχασα τη δουλειά μου. Μου έχει κοστίσει όλο αυτό».

Για την…στοχοποίηση υγιών ανθρώπων που χαρακτηρίζονται ως «κρούσματα» και επομένως ως απειλή ακόμα και όταν δεν έχουν κανένα σύμπτωμα μίλησε ο πρώην αντιπρόεδρος της Pfizer, Dr. Michael Yeadon.

Δεν το λέει κάποιος τυχαίος, αλλά ένας άνθρωπος που ευθύνεται εν πολλοίς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Pfizer όσον αφορά τα εμβόλια και την παρασκευή φαρμάκων.

O 60χρονος ομολόγησε στην κάμερα τα εξής πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με την πανδημία:

«Αυτή η ιδέα για παράδειγμα ότι μπορεί να είσαι άρρωστος ακόμα και όταν δεν έχει καθόλου συμπτώματα και μπορεί να είσαι μία απειλή για κάποιον άλλον κι αυτό επίσης εφευρέθηκε το 2020. Δεν υπάρχει κάνενα ιστορικό για αυτό και αψηφά την κοινή λογική.

Μου κοστίζει αυτό που κάνω. Εντάξει; Έχασα τη δουλειά μου. Άνθρωποι που γνώριζα επί δεκαετίες δεν θέλουν πια να μου μιλάνε. Σας προειδοποιώ ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σας λένε ψέματα. Και σίγουρα το κάνει και η τοπική σας κυβέρνηση με διάφορους τρόπους που είναι εύκολο για εσάς να τους διαπιστώσετε.

Υπόκειστε σε προπαγάνδα και ψέματα από ανθρώπους που είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι να το κάνουν αυτό».

Ποιος είναι ο Michael Yeadon;

Οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί έχουν ως πηγή τον Michael Yeadon, συγκεκριμένα δηλώσεις που έκανε στο συνωμοσιολογικό ντοκιμαντέρ The Pushback (η δήλωση ακούγεται στο σημείο 12:58 του ντοκιμαντέρ).

Ο κ. Yeadon έχει κάνει πολυάριθμες ψευδοεπιστημονικές δηλώσεις σχετικά με τη πανδημία και τα εμβόλια για την COVID-19 αρκετές εκ των οποίων έχουμε καλύψει σε άρθρα μας τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2020 είχε ισχυριστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε φτάσει στην ανοσία αγέλης και ότι η πανδημία είχε λήξει, ενώ στην πραγματικότητα η χώρα έκτοτε αντιμετώπισε ένα νέο κύμα έξαρσης, φτάνοντας ένα νέο ρεκόρ θανάτων COVID-19, που τελικά έληξε μέσω του μαζικού εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2, στον οποίο ο κ. Yeadon ήταν και παραμένει αντίθετος.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα φέρουν τον υπότιτλο “έχασα τη δουλειά μου. Μου έχει κοστίσει όλο αυτό” και ως προς τον επίμαχο ισχυρισμό, αναφέρουν “δεν το λέει κάποιος τυχαίος, αλλά ένας άνθρωπος που ευθύνεται εν πολλοίς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Pfizer όσον αφορά τα εμβόλια και την παρασκευή φαρμάκων.»

Καταρχάς, η πρώτη φράση ακούγεται στο ντοκιμαντέρ ως “I’ve lost work“, δηλαδή αναφέρεται σε απώλεια εργασιακών ευκαιριών, όχι στην απώλεια της βασικής εργασίας. Στο προφίλ του στη σελίδα LinkedIn, ο κ. Yeadon αναφέρει ότι σταμάτησε να εργάζεται στη Pfizer το 2011 και ότι η τελευταία του θέση εργασίας έληξε το 2017, με την πώληση της φαρμακευτικής Ziarco της οποίας ήταν συνιδρυτής. Τέλος, αναφέρει ότι συνταξιοδοτήθηκε το 2018 μόνος του, για ιατρικούς λόγους.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρουν εσφαλμένα πως ο Michael Yeadon υπήρξε αντιπρόεδρος της εταιρίας Pfizer. Στη πραγματικότητα ήταν αντιπρόεδρος και επικεφαλής του παραρτήματος “Αλλεργικής και Αναπνευστικής Έρευνας”, όχι ολόκληρης της εταιρείας (τη στιγμή που γράφεται το παρών άρθρο, η Pfizer έχει 8 αντιπροέδρους). Επίσης, ο ίδιος δεν αναφέρει πουθενά ότι εργαζόταν πάνω σε εμβόλια.

Σχετική έρευνα του Reuters αναφέρει πως ο λόγος που ο κ. Yeadon σταμάτησε να εργάζεται στη Pfizer, ήταν η απόφαση της εταιρείας να σταματήσει την έρευνα στο προαναφερθέν παράρτημα και να το καταργήσει. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και το εμβόλιο που παρασκευάζει η Pfizer, δε βασίζεται σε δική της έρευνα αλλά σε αυτή της εταιρείας BioNTech. Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι ο κ. Yeadon ούτε απολύθηκε από τη Pfizer λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ούτε συμμετείχε στην έρευνα που οδήγησε στο σχετικό εμβόλιο που παρασκευάζεται από την εν λόγω εταιρεία.

Εφευρέθηκε το 2020 ο κίνδυνος ασυμπτωματικής μετάδοσης;

Όσον αφορά τον επίμαχο ισχυρισμό, τα υπό εξέταση δημοσιεύματα δημοσιεύματα αναφέρουν τα εξής:

Αυτή η ιδέα για παράδειγμα ότι μπορεί να είσαι άρρωστος ακόμα και όταν δεν έχει καθόλου συμπτώματα και μπορεί να είσαι μία απειλή για κάποιον άλλον κι αυτό επίσης εφευρέθηκε το 2020. Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό για αυτό και αψηφά την κοινή λογική.

Στην πραγματικότητα, η δυνατότητα ασυμπτωματικής μετάδοσης μικροβίων είναι γνωστή εδώ και πάνω από έναν αιώνα στην επιστημονική κοινότητα. Το 1907, η Ιρλανδή μαγείρισσα Mary Mallon βρέθηκε θετική στο βακτήριο που προκαλεί τυφοειδή πυρετό παρότι ήταν ασυμπτωματική, και μέχρι τότε είχε μολύνει περισσότερα από 22 άτομα. Μετά από περίπου 2 χρόνια περιορισμού/καραντίνας σε ιδιωτική κατοικία, αφέθηκε ελεύθερη, με τον όρο να σταματήσει να εργάζεται ως μαγείρισσα. Η ίδια ωστόσο συνέχισε να μαγειρεύει, μολύνοντας συνολικά περισσότερα από 51 άτομα, ενώ οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 3 εξ αυτών. [πηγή 1][πηγή 2]

Πιο πρόσφατα, βρίσκουμε δημοσίευση του 1976 για την ασυμπτωματική μετάδοση ηπατίτιδας από παιδιά. Πλέον ξέρουμε ότι η ηπατίτιδα Α είναι περισσότερο μεταδοτική τις 2-3 εβδομάδες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Επίσης, εντοπίζουμε δημοσίευση του 1987 που αναγνώρισε το κίνδυνο της ενδεχόμενης ασυμπτωματικής μετάδοσης του HIV. Πλέον είναι γνωστό ότι η ασυμπτωματική μετάδοση του HIV αφορά από μεγάλο μέρος, έως και την πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Ακόμη, τη δεκαετία του 2010 βρίσκουμε επιστημονικές εργασίες για την ασυμπτωματική μετάδοση, μεταξύ άλλων, του βακτηρίου Bordetella pertussis, του ιού Ζίκα, της ελονοσίας, του δάγκειου πυρετού και του βακτηρίου C. difficile. Το 2018 δημοσιεύτηκαν και δύο εργασίες που τεκμηρίωναν την αποβολή ιών του αναπνευστικού συστήματος από ασυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι εκτιμήθηκε ότι έτσι θα ήταν σε θέση να μολύνουν τους γύρω τους χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Επίσης, το ίδιο έτος δημοσιεύτηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση αναφορικά με τα επιδημιολογικά μοντέλα που λαμβάνουν υπόψη την ασυμπτωματική μετάδοση, η οποία κατέγραψε 132 αντίστοιχες εργασίες.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς περί απουσίας ασυμπτωματικής μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, τον Ιανουάριο του 2021 δημοσιεύτηκαν τρεις ενδελεχείς σχετικές μελέτες. Οι πρώτες δύο αποτελούσαν συστηματικές ανασκοπήσεις της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, και εκτίμησαν ότι η συχνότητα των ασυμπτωματικών μολύνσεων με κορωνοϊό κυμαινόταν σε άνω του 30% και 48% των συνολικών μολύνσεων αντίστοιχα. Αμφότερες οι εργασίες τόνισαν το μεγάλο ρόλο που έπαιζε η ασυμπτωματική μετάδοση, καθώς ακόμα και χωρίς να το καταλάβαιναν, οι φορείς συχνά παρουσίαζαν υψηλό ιικό φορτίο και αποβολή του κορωνοϊού, και έτσι ήταν σε θέση να μολύνουν τους γύρω τους, κάτι που επανειλημμένα είχε επιβεβαιωθεί ότι συνέβαινε διεθνώς. Η τρίτη μελέτη διενεργήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), και εκτίμησε ότι το συνολικό ποσοστό της μετάδοσης από τους φορείς χωρίς συμπτώματα βρισκόταν στο 59% (35% από προ-συμπτωματικούς και 24% από ασυμπτωματικούς).


Δείτε επίσης: «Οι ασυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό»


Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι το ρίσκο της ασυμπτωματικής μετάδοσης εφευρέθηκε το 2020 χάριν της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι ψευδής. Η δυνατότητα μετάδοσης ενός μικροβίου από ασυμπτωματικούς φορείς του, είναι γνωστή εδώ και πάνω από έναν αιώνα στην επιστημονική κοινότητα, και είχε δημοσιευτεί σειρά σχετικών μελετών για το εν λόγω θέμα πολύ πριν την πανδημία. Έτσι, είχε διαπιστωθεί και η δυνατότητα αποβολής ιών του αναπνευστικού συστήματος από ασυμπτωματικούς ασθενείς, κάτι που ισχύει και για το νέο κορωνοϊό. Τον Ιανουάριο του 2021, ο αρμόδιος φορέας υγείας των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η ασυμπτωματική μετάδοση του κορωνοϊού κάλυπτε το 59% ολόκληρης της μετάδοσής του.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.