Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητική παρουσίαση δεδομένων από θανάτους οι οποίοι εμφανίζονται ως αποτέλεσμα εμβολιασμού για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπλανητική παρουσίαση δεδομένων από θανάτους οι οποίοι εμφανίζονται ως αποτέλεσμα εμβολιασμού για την COVID-19

19 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Μέχρι στιγμής έχουν προκύψει 10,570 θάνατοι και 405,259 παρενέργειες μετά από εμβολιασμό κατά COVID-19.

Συμπέρασμα:

Τα εν λόγω δεδομένα προκύπτουν από αναφορές που έχουν κατατεθεί στην ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης EudraVigilance η οποία, όπως το αμερικανικό VAERS και το βρετανικό Yellow Card καθιστά σαφές πως οι αναφορές που κατατίθονται στη βάση δεδομένων τους δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ μιας δεδομένης παρενέργειας και ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Για να εξακριβωθεί μια τέτοια σύνδεση κάθε αναφορά εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές.

Σε δημοσιεύματα τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε ιστολόγια και σελίδες ενημέρωσης βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, έχουν προκύψει 10,570 θάνατοι και 405,259 παρενέργειες λόγω εμβολίων για την COVID-19. Ο άμεσος ή έμμεσος ισχυρισμός ότι οι αναφερόμενοι θάνατοι και παρενέργειες προέκυψαν λόγω των εμβολίων για την COVID-19 συνιστά παραπληροφόρηση και βασίζεται σε διαστρέβλωση των διαθέσιμων δεδομένων.

Παραδείγματα: pronews.gr, triklopodia.gr, anixneuseis.gr, o-efialtis.com, zougla.gr, greeknation.blogspot.com, choratouaxoritou.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων (EudraVigilance) η οποία παρακολουθεί τους θανάτους και τις παρενέργειες των φαρμάκων και των πειραματικών «εμβολίων» για την COVID-19.

Στην έκθεσή της έως τις 8 Μαΐου 2021 αναφέρονται 10.570 θάνατοι και 405.259 παρενέργειες μετά από την χορήγηση των τεσσάρων πειραματικών «εμβολίων» για την COVID-19 (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson).

Να τονίσουμε εδώ πως και ο CDC (ο αντίστοιχος αμερικανικός οργανισμός) είχε παραδεχθεί πως οι θάνατοι από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μέσα σε τρείς μήνες είναι 4.434, ενώ για όλα τα εμβόλια επί 21 χρόνια είχαν καταγραφεί 4.394 θάνατοι. 

Το επόμενο επίσημο Δελτίο Απωλειών Ανθρώπινων Ζωών που θα καλύπτει το διάστημα μέχρι τις 15 Μαΐου 2021, αναμένεται να εκδοθεί στις 21 Μαΐου 2021.

Τι ισχύει

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής για την νόσο COVID-19 δεν είναι πειραματικά. Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια έχουν περάσει τα απαραίτητα στάδια κλινικών δοκιμών στις οποίες τεκμηρίωσαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εν λόγω σκευασμάτων σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Κατόπιν εξέτασης των προαναφερθέντων στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς υγείας, αυτά τα εμβόλια έλαβαν άδεια προσωρινής χρήσης (EUA) στις ΗΠΑ και άδεια χρήσης υπό όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εν λόγω άδεια δίνεται σε περιπτώσεις σοβαρού υγειονομικού κινδύνου όπως η τωρινή πανδημία ώστε να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση και δεν καθιστά τα εμβόλια για την COVID-19 “πειραματικά”. [πηγή]

Τα υπό εξέταση άρθρα παρέχουν ως πηγή την υπηρεσία “EudraVigilance“, ένα σύστημα για την διαχείριση και την ανάλυση πληροφοριών όσον αφορά πιθανές ανεπιθύμητες δράσεις από την χρήση φαρμάκων τα οποία έχουν εγκριθεί για χρήση ή ερευνώνται στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής εντός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Περιοχής (EEA). [πηγή]

Παρότι αναφέρουν ωστόσο το όνομα της EudraVigilance, ο σχετικός σύνδεσμος που χρησιμοποιούν παραπέμπει σε άρθρο της αντιεμβολιαστικής σελίδας “vaccineimpact.com”. Το εν λόγω άρθρο παραπέμπει επίσης σε στοιχεία από αναφορές της EudraVigilance.

Κατ’ αντιστοιχία με το πρόγραμμα VAERS στις ΗΠΑ το οποίο επίσης συλλέγει αναφορές από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, η EudraVigilance είναι αρκετά σαφής όσον αφορά τη σωστή χρήση των δεδομένων που παρουσιάζει. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η υπηρεσία:

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα δεν αποτελούν επιβεβαίωση πιθανής [αιτιώδους] σύνδεσης μεταξύ ενός φαρμάκου και της εκάστοτε παρατηρούμενης αντίδαρασης. Οι πληροφορίες της σελίδας συνιστούν πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να προκύπτουν από ένα φάρμακο σύμφωνα με τις απόψεις και τις παρατηρήσεις του εκάστοτε ατόμου που καταθέτει μια αναφορά.

Η επιστημονική αποτίμηση του κατά πόσο υπάρχει σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ ενός φαρμάκου και μιας παρερνέργειας γίνεται συνεχώς για να εξακριβωθούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι του εκάστοτε φαρμάκου. Η προαναφερθείσα αποτίμηση λαμβάνει υπόψιν πολλούς παράγοντες όπως η εκάστοτε ιατρική πάθηση που αναφέρεται καθώς και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ο αριθμός των υποπτευόμενων παρενεργειών που καταγράφονται στις αναφορές της EudraVigilance δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως βάση για να εικάζεται η πιθανότητα εμφάνισης της εκάστοτε παρενέργειας. Αυτό δε πρέπει να γίνεται καθώς τα εν λόγω νούμερα πρέπει να εξετάζονται με βάση το σωστό πλαίσιο και σε συνάρτηση με παράγοντες όπως το πόσοι άνθρωποι έχουν λάβει το εκάστοτε φάρμακο και πόσο καιρό αυτό το φάρμακο κυκλοφορεί στην αγορά.

Οι αναφορές της EudraVigilance δεν παρουσιάζουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους ενός φαρμάκου και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται από μόνες τους για να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την αγωγή ενός ασθενούς.

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις βρίσκουμε και στη βάση δεδομένων VAERS, και στη σελίδα του προγράμματος Yellow Card που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. [πηγή 1][πηγή 2]

Και οι τρεις αυτοί φορείς καθιστούν σαφές πως οι πληροφορίες που βρίσκονται στις βάσεις δεδομένων τους προκύπτουν από αναφορές που πρακτικά μπορεί να υποβάλει ο οποιοσδήποτε. Αυτές οι πληροφορίες, παρότι είναι αρκετά χρήσιμες στο πλαίσιο σωστού ελέγχου για την ασφάλεια των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν είναι όλες ακριβείς. Κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά ώστε να εδραιωθεί ότι μια αναφερόμενη ανεπιθύμητη δράση προέκυψε ως αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου φαρμάκου. Το γεγονός ότι κάποιος κατέθεσε μια αναφορά και μπήκε στη βάση δεδομένων του EudraVigilance, του VAERS ή του Yellow Card δε σημαίνει ότι υπάρχει σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ ανεπιθύμητης ενέργειας και φαρμάκου.

Με παρόμοιους ισχυρισμούς, αλλά διαφορετικά νούμερα θανάτων και παρενεργειών τα οποία λήφθηκαν και πάλι από την υπηρεσία EudraVigilance, ασχολήθηκε πρόσφατα και η ομάδα ελέγχου γεγονότων Politifact. [πηγή]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός πως σύμφωνα με ευρωπαϊκή βάση δεδομένων έχουν σημειωθεί 10,570 θάνατοι και 405,259 παρενέργειες λόγω εμβολίων για την COVID-19 είναι ψευδής. Τα εν λόγω δεδομένα προκύπτουν από αναφορές που έχουν κατατεθεί στην ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης EudraVigilance η οποία, όπως το αμερικανικό VAERS και το βρετανικό Yellow Card καθιστά σαφές πως οι αναφορές που κατατίθενται στη βάση δεδομένων τους δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ μιας δεδομένης παρενέργειας και ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Για να εξακριβωθεί μια τέτοια σύνδεση κάθε αναφορά εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.