Ποιοι είμαστε
Αρχική Shanon Sheppard: Παραπλανητικοί ισχυρισμοί για την COVID-19 σε βίντεοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Shanon Sheppard: Παραπλανητικοί ισχυρισμοί για την COVID-19 σε βίντεο

23 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του FDA, έγινε γνωστό πως κανένα από τα εμβόλια δεν πρόκειται να λάβει άδεια ή να εγκριθεί για χρήση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Συμπέρασμα 1:

Οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν από τον πρώην επικεφαλής της Επιτροπής του FDA, Dr. Stephen Hahn στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020 και παρουσιάζονται εκτός πλαισίου αναφοράς.

Ισχυρισμός 2:

Τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά και δεν έχουν δοκιμαστεί.

Συμπέρασμα 2:

Η έγκριση των εμβολίων προϋποθέτει τη διενέργεια κλινικών μελετών, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε χιλιάδες εθελοντές. Από αυτές τις μελέτες εξάγονται επίσης δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Μελέτες από δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων, έναντι της νόσησης με COVID-19.

Ισχυρισμός 3:

Το 60% των κρουσμάτων θετικών σε COVID-19 είναι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί.

Συμπέρασμα 3:

Σύμφωνα με το Αμερικανικό CDC, μέχρι την 26η Απριλίου είχαν εμβολιαστεί πλήρως 95 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες. Από αυτούς, αναφέρθηκαν μόνο 9,245 περιστατικά επιμολύνσεων με COVID-19, δηλαδή το 0.0097%.

Ισχυρισμός 4:

Η αύξηση των νεκρών στην Ινδία οφείλεται στον εμβολιασμό και όχι στην COVID-19.

Συμπέρασμα 4:

Οι εμβολιασμένοι πολίτες που έχουν λάβει και τις δυο δόσεις των διδοσικών εμβολίων παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν ή/και να καταλήξουν από την COVID-19 σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Αυτό το διάστημα βρίσκεται προς εξέταση από ομοτίμους (peer-review) μια προδημοσίευση μελέτης που διενεργήθηκε από την Επιτροπή για τη Δημόσια Υγεία του Υπουργείου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer/BioNtech και AstraZeneca απέναντι στην"ινδική" μετάλλαξη (B.1.617.2). Από τα δεδομένα των ερευνητών, τα οποία θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα, προέκυψε ότι η αποτελεσματικότητα έναντι σε νόσηση από COVID-19, επτά μέρες μετά τον εμβολιασμό με την 2η δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ενδέχεται να ανέρχεται στο 88% και μετά τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca ενδέχεται να ανέρχεται στο 60%.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται βίντεο το οποίο, σύμφωνα με χρήστες, αποκαλύπτει αλήθειες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, τη διάγνωσή του και τον εμβολιασμό. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί που εντοπίζουμε είναι παραπλανητικοί και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παράδειγμα σχετικής δημοσίευσης:


Τι ισχύει;

Στο πλαίσιο ενδελεχούς ανασκόπησης του υπό εξέταση βίντεο θα αναλύσουμε ξεχωριστά κάθε έναν από τους επίμαχους ισχυρισμούς. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από το προσωπικό ιστολόγιο της Shanon Sheppard, δηλαδή της ομιλήτριας του υπό εξέταση βίντεο, η ίδια αναφέρει ότι έχει πολυετή εμπειρία στις εναλλακτικές, ολιστικές “θεραπείες”, την αστρολογία καθώς και τα ταρώ. Ακόμη, παρότι η Sheppard φέρεται να είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου στην ψυχολογία, σε βίντεο που κυκλοφορούν σε διάφορες πλατφόρμες όπως το bitchute, κ. Sheppard παρουσιάζεται ως νοσοκόμα. [πηγή 1][πηγή 2]

Ανάλυση των ισχυρισμών

[1:40 – 2:34]

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων ανακοίνωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι 17 χιλιάδες υπάλληλοι του FDA δεν σκοπεύουν να δώσουν άδεια χρήσης ή να εγκρίνουν τα εμβόλια κατά της COVID-19. Γιατί θα πάτε να κάνετε εμβόλιο;

Ο λόγος, εν προκειμένω, γίνεται για τον πρώην επικεφαλής της Επιτροπής του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, Dr. Stephen Hahn. Παρότι το υπό εξέταση βίντεο γνώρισε μεγάλη διάδοση στο ελληνικό διαδίκτυο μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου του 2021, η δήλωση του πρώην επικεφαλής έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020, όταν μέλη της ειδικής ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 προχώρησαν σε ενημέρωση των μελών της Επιτροπής της Γερουσίας για την Διαχείριση της Πανδημίας, σχετικά με την πορεία της νέας τότε, υγειονομικής κρίσης.

Παρακολουθώντας τη σχετική συζήτηση στο κανάλι C-SPAN καθίσταται σαφές πως ο εν λόγω ισχυρισμός βασίζεται στην παραποίηση των λεγομένων του Dr. Hahn. Ειδικότερα, ο πρώην επικεφαλής παίρνει το λόγο στο χρονικό σημείο 00:49:00, ενώ η επίμαχη δήλωση ξεκινά μετά το 00:53:02 της ενημέρωσης. Ακολουθεί η δήλωση:


Σε αυτή, ο Dr. Hahn περιγράφει το πρωτόκολλο διασφάλισης της ποιότητας των εμβολίων, η διάθεση των οποίων θα προϋποθέτει τη διενέργεια μιας καλά οργανωμένης κλινικής μελέτης 3ης φάσης μέσω της οποίας θα αποδεικνύεται, σαφώς, τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα του εκάστοτε εμβολίου. Ο επικεφαλής, καταλήγει με μια δέσμευση απέναντι στους Αμερικανούς πολίτες, ότι ο FDA δεν πρόκειται να αδειοδοτήσει ή να εγκρίνει κάποιο εμβόλιο που δεν πληροί το προαναφερθέν πρωτόκολλο. Επομένως, σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός της κ. Sheppard είναι παραπλανητικός καθώς ο Dr. Hahn δεν είπε πως ο ίδιος και η ομάδα του δε θα επιτρέψουν την αδειοδότηση εμβολίων για την COVID-19 γενικά, αλλά ότι δε θα επιτρέψουν αδειοδότηση εμβολίων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.

[2:35- 3:30]

Τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί και δεν είναι αποτελεσματικά! Από όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν “εκτοξευτεί” ενώ κάθε λεπτό σημειώνονται σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς από τα εμβόλια και όχι από την COVID-19.

Αφενός, η κ. Sheppard δεν παραθέτει κανένα τεκμήριο ή επιστημονική μελέτη που να επιβεβαιώνει τους ανωτέρω ισχυρισμούς, αφετέρου τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας δεν συνηγορούν υπέρ αυτών.

Χαρακτηριστικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η έγκριση και χρήση ενός εμβολίου ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία που βασίζεται σε επιστημονικές οδηγίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα, η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μερικά από τα στάδια μέχρι την έγκριση ενός εμβολίου είναι:

  • Η διενέργεια μελετών μικρής κλίμακας για τον καθορισμό της κατάλληλης σύστασης του φαρμακευτικού δείγματος αλλά και τον έλεγχο της ποιότητάς του.
  • In vitro μελέτες ή/και in vivo μελέτες δια των οποίων ελέγχεται η αντίδραση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ενός οργανισμού (πειραματόζωα) στο εμβόλιο.
  • Κλινικές μελέτες, οι οποίες χωρίζονται συνήθως σε 3 φάσεις. Κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών συγκρίνεται μια ομάδα εμβολιασμένων ατόμων με μια ομάδα ανεμβολίαστων με σκοπό να εξαχθούν στοιχεία για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, την βέλτιστη δοσολογία και τις ανεπιθύμητες ενέργειες ενός εμβολίου.
  • Τέλος, ακολουθεί η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών και αποφασίζεται η εμπορική χρήση του εμβολίου.

Το σύνολο των εμβολίων που διατίθενται για την αντιμετώπιση της COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν λάβει σχετική άδεια κυκλοφορίας υπό όρους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως έχουν περάσει με επιτυχία τα προαναφερθέντα στάδια διασφάλισης της ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Συγκεκριμένα, τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. Για παράδειγμα, στην τρίτη φάση των κλινικών μελετών του εμβολίου BNT162b2 των Pfizer & BioNtech πήραν μέρος 43,548 συμμετέχοντες. Ομοίως, στην τρίτη φάση κλινικών μελετών του εμβολίου mRNA-1273 της Moderna πήραν μέρος 30,420 εθελοντές. Το ίδιο ισχύει για το μονοδοσιακό εμβόλιο Ad26.COV2.S της J&J με 19,630 εθελοντές και το Vaxzevria της Astrazeneca με συνολικά 24,000 συμμετέχοντες. Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι “τα εμβόλια δεν είναι δοκιμασμένα” είναι ανυπόστατος. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα στάδια των κλινικών μελετών των εν λόγω εμβολίων εδώ:

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Σύμφωνα με την Shanon Sheppard, τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι επίσης αναποτελεσματικά. Ωστόσο, ούτε αυτός ο ισχυρισμός επιβεβαιώνεται από τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά των εμβολίων οφείλουμε να κάνουμε έναν διαχωρισμό ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα βάσει των κλινικών μελετών και στην αποτελεσματικότητα σε πραγματικές συνθήκες. Ακόμη, για κάθε μια από αυτές έχουμε 3 διαφορετικούς υπο-ορισμούς, ανάλογα με το τι μετράμε, για παράδειγμα, υπάρχει η αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της λοίμωξης, η αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της νόσου καθώς και αποτελεσματικότητα για την πρόληψη σοβαρής νόσου. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η κατανομή υπο-πληθυσμών μιας μελέτης για την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. [πηγή]

Σύμφωνα με μια από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer σε πραγματικές συνθήκες (δηλαδή εκτός πλαισίου κλινικών δοκιμών) που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, οι συμμετέχοντες άνω των 16 ετών, 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου προστατεύονταν κατά:

  • 95.3% έναντι της λοίμωξης (Effectiveness against infection)
  • 91.5% έναντι ασυμπτωματικής λοίμωξης (Effectiveness against asymptomatic infection)
  • 97.0% έναντι νόσησης (Effectiveness against symptomatic COVID-19)
  • 97.5% έναντι σοβαρής ή κρίσιμης εξέλιξης της νόσου που χρίζει νοσηλείας (Effectiveness against severe or critical COVID-19-related hospitalisation)
  • 96.7% έναντι του θανάτου (Effectiveness against COVID-19-related death)

Ενθαρρυντικά είναι επίσης τα αποτελέσματα της εβδομαδιαίας έκθεσης της Επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία του Υπουργείου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Στον παρακάτω πίνακα, ο οποίος αποτελεί μέρος της προαναφερθείσας έκθεσης, βρίσκουμε τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων των Pfizer-BioNTech και Oxford-AstraZeneca κατά την πρώτη και δεύτερη δόση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη εκτιμάται ότι χάρη στο πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτράπηκαν 35,000 νοσηλείες και πάνω από 10,000 θάνατοι οφειλόμενοι στην COVID-19.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις παραπάνω μελέτες καθίσταται σαφές πως οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες έχουν σαφώς μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν, να νοσηλευτούν σοβαρά ή να πεθάνουν από την COVID-19 σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν κάποιο εμβόλιο. Επομένως, ο ισχυρισμός ότι ο αυξανόμενος αριθμός των θανάτων οφείλεται στα εμβόλια και όχι στην COVID-19 δεν επιβεβαιώνεται από την διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία.

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι η καταγραφή των “σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που σημειώνονται κάθε λεπτό” δεν συνεπάγεται αιτιώδη σύνδεσή τους με κάποιο από τα εμβόλια, αλλά πρόκειται για πρακτική των μηχανισμών φαρμακοεπαγρύπνησης που συμβάλλουν στην αμεσότερη λήψη μέτρων, τη μείωση των κινδύνων αλλά και την αποφυγή ή ελαχιστοποίηση πιθανών βλαβών που ίσως παρουσιαστούν σε ασθενείς που λάβουν ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια.


[3:32 – 3:50]

Οι εμβολιασμένοι συνιστούν το 60% των κρουσμάτων θετικών σε COVID-19.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του CDC μέχρι την 30η Απριλίου του 2021, σημειώθηκαν 10,262 περιπτώσεις επιμολύνσεων COVID-19 πλήρως εμβολιασμένων πολιτών.

Αρχικά, υπενθυμίζουμε πως οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer στις ΗΠΑ ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου του 2020. Επιπλέον, σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση του CDC, ένας πολίτης θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος 2 εβδομάδες μετά τη λήψη όλων των συνιστώμενων δόσεων ενός εμβολίου. Ακόμη, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν ότι το διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση είναι 3 εβδομάδες. [πηγή]

Ανάμεσα στις 21 Ιανουαρίου του 2021 και 30 Απριλίου του 2021 σημειώθηκαν συνολικά 7,142,859 νέα κρούσματα COVID-19. [πηγή]

Διαιρώντας τα κρούσματα με τις περιπτώσεις επιμολύνσεων που αναφέρθηκαν στο CDC μέχρι και την 30 Απριλίου καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 συνιστά μόλις το 0.14% του συνόλου.

Κατά συνέπεια, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που βρίσκονται θετικοί στη COVID-19 είναι κατά πολύ μικρότερο του 60%.

Τέλος, ήδη από την 1η Μαΐου του 2021, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξετάζει αποκλειστικά εκείνες τις περιπτώσεις όπου πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες χρειάστηκε να νοσηλευτούν ή κατέληξαν με ή από COVID-19. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Αμερικανικού CDC μέχρι και την 17η Μαΐου του 2021, περισσότεροι από 123 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Από αυτούς, αναφέρθηκαν στο CDC 1,949 περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων σε COVID-19 που χρειάστηκαν περίθαλψη ή κατέληξαν από τη νόσο. Από το σύνολο των 1,949 περιπτώσεων, το 25% από τις 1,811 νοσηλείες αναφέρθηκαν ως ασυμπτωματικές ή μη σχετιζόμενες με την COVID-19 ενώ το 18% των 353 θανάσιμων περιστατικών αναφέρθηκαν ως ασυμπτωματικά ή μη σχετιζόμενα με την COVID-19. [πηγή]


[3:51 – 5:35]

Τώρα θα εστιάσω σε αυτό που γίνεται στην Ινδία. Οι σκληρές εικόνες που βλέπετε στα mainstream media στην πραγματικότητα έχουν ληφθεί από διαρροή αερίου το Μάιο του 2020 όπου πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν ή και σκοτώθηκαν ενώ τα νοσοκομεία γέμισαν. Αν το ψάξετε θα το επαληθεύσετε κι εσείς. Καλύτερα να ακούτε τους πολίτες της Ινδίας παρά να ακούτε τι σας λέει η τηλεόραση. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που πέφτουν νεκροί στους δρόμους στην Ινδία. Από τη στιγμή που άρχισαν υποχρεωτικά να εμβολιάζουν ανθρώπους στην Ινδία, οι νεκροί αυξήθηκαν ραγδαία. Δεν οφείλεται στην COVID-19. Οφείλεται στα εμβόλια.

Παρότι στο διαδίκτυο διαμοιράστηκαν όντως εικόνες από το Μάιο του 2020 ως τωρινές, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η σοβαρή υγειονομική κρίση στην Ινδία λόγω της COVID-19 είναι πραγματικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, οι θάνατοι οφειλόμενοι σε COVID-19 ξεπέρασαν μέχρι τώρα τις 300,000. [πηγή]

Η κ. Sheppard μάλιστα διατείνεται πως η αύξηση των νεκρών στην Ινδία οφείλεται στον εμβολιασμό και όχι στην COVID-19. Ωστόσο, όπως εξηγήσαμε και παραπάνω οι εμβολιασμένοι πολίτες που έχουν λάβει και τις δυο δόσεις των διδοσικών εμβολίων παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν ή/και να καταλήξουν από την COVID-19 σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Αυτό το διάστημα βρίσκεται προς εξέταση από ομοτίμους (peer-review) μια προδημοσίευση μελέτης που διενεργήθηκε από την Επιτροπή για τη Δημόσια Υγεία του Υπουργείου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer/BioNtech και AstraZeneca απέναντι στην”ινδική” μετάλλαξη (B.1.617.2). Από τα δεδομένα των ερευνητών, τα οποία θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα, προέκυψε ότι:

  • Η αποτελεσματικότητα έναντι σε νόσηση από COVID-19, επτά μέρες μετά τον εμβολιασμό με την 2η δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ενδέχεται να ανέρχεται στο 88%.
  • Η αποτελεσματικότητα έναντι σε νόσηση από COVID-19 επτά μέρες μετά τον εμβολιασμό με την 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca ενδέχεται να ανέρχεται στο 60%.

[5:40 – 6:54]

Λαμβάνω μηνύματα από νοσηλευτές και φροντιστές ηλικιωμένων από τη Νέα Σκωτία (σ.σ επαρχία του Καναδά) και μαθαίνω πως αναγκάζονται να κάνουν test για κορωνοϊό κάθε 4 ημέρες χωρίς να έχουν συμπτώματα. Έτσι ανεβαίνουν τα κρούσματα. Όλοι ξέρουν πως σύμφωνα με τον CDC και τον WHO, τα διαγνωστικά τεστ PCR δίνουν 97% ψευδή θετικά αποτελέσματα. Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στον έλεγχο των ασυμπτωματικών. Πότε, στην ιστορία, έχουν εξεταστεί για ιό ή κάποια ασθένεια, άνθρωποι χωρίς συμπτώματα;

O ισχυρισμός ότι το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσαν ότι “τα διαγνωστικά τεστ PCR δίνουν 97% ψευδή θετικά αποτελέσματα”, είναι αναληθής.

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε μια ομάδα 1,000 ατόμων οι οποίοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ για SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) και βρούμε 900 αρνητικούς και 100 θετικούς τότε, σύμφωνα με την κ. Sheppard, οι 97 από αυτούς θα είναι ψευδώς θετικοί και μόνο 3 θα είναι πράγματι θετικοί.

Βέβαια, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε καμία επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει τον εν λόγω ισχυρισμό. Ειδικότερα, εξαιτίας της πολύ υψηλής ειδικότητας και υψηλής ευαισθησίας της τεχνικής PCR, είναι πιθανότερο ένα θετικό αποτέλεσμα να είναι πράγματι θετικό παρά ένα αρνητικό αποτέλεσμα να είναι αρνητικό. Με απλά λόγια, τα τεστ PCR πολύ σπάνια δίνουν ψευδώς θετικά και αρκετά σπάνια δίνουν ψευδώς αρνητικά. [πηγή 1][πηγή 2]

Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες σχετικά με την ειδικότητα αυτών των τεστ και ενδεικτικά, σύμφωνα με επίσημη αναφορά, μετά από εκατοντάδες χιλιάδες PCR τεστ για τον SARS-CoV-2 που έχει εκτελέσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει βρεθεί ότι η ειδικότητα αυτών των τεστ είναι πάνω από 99.9%. [πηγή]

Χαρακτηριστικά, ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει τη χρήση των διαγνωστικών ελέγχων με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης για τον εντοπισμό του SARS-CoV-2. Επιπλέον, σε συστάσεις σε υγειονομικούς και εργαστήρια σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους για τον SARS-CoV-2, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει τη σημασία των μεθόδων ενίσχυσης νουκλεϊκών οξέων (NAATs) όπως η μέθοδος αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης για την ανίχνευση του ιού. [πηγή 1][πηγή 2]


[10:27 – 11:23]

Στην Αγγλία ανακοίνωσαν πως ο στρατός των Ηνωμένων Εθνών θα βγει στους δρόμους μέχρι το 2023. Καλά το μαντέψατε, την ίδια περίοδο που τελειώνουν οι δοκιμές των εμβολίων.

Για να πραγματοποιηθεί ειρηνευτική επιχείρηση από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, πρέπει πρώτα να υπάρξει σχετικό ψήφισμα από Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών που να την επικυρώνει. Ωστόσο, εξετάζοντας τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν μέσα στο 2021 από εν λόγω Συμβούλιο δεν εντοπίσαμε κανένα που να εγκρίνει επιχειρήσεις του στρατού στους δρόμους έως το 2023. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

[13:34 – 13:50]

Έχουμε χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές που λένε την αλήθεια! Αν δεν πιστεύετε εμένα υπάρχει μια συμμαχία ιατρών. Δείτε την επιστολή που υπέγραψαν κορυφαίοι γιατροί ανά το κόσμο “great barrington declaration”.

Ο λόγος γίνεται για επιστολή που δήθεν είχαν υπογράψει κορυφαίοι ιατροί απ’ όλο τον κόσμο οι οποίοι τάσσονταν κατά του Lockdown.

Σε σχετικό άρθρο μας για το εν λόγω θέμα διαπιστώθηκε πως η συγκεκριμένη λίστα αποτελούσε συλλογή ονομάτων τα οποία δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά ότι όντως υπέγραψαν, ενώ ανάμεσα στους υπογράφοντες ήταν εκπρόσωποι ψευδοεπιστημών (ομοιοπαθητική) ή ακόμα και επίπλαστα πρόσωπα.

Είναι σκόπιμο να αναφερθεί, πως η ομάδα των EH είχε επιχειρήσει να εξακριβώσει την εγκυρότητα της εν λόγω επιστολής στέλνοντας ονόματα με ψευδείς ιδιότητες ή φανταστικούς χαρακτήρες. Μέσα σε λίγα λεπτά, στην υπό εξέταση λίστα εμφανίστηκαν τα εξής ονόματα:

Επομένως, η υπό εξέταση επιστολή δεν έχει απολύτως κανένα βάρος καθώς η ακρίβεια των ονομάτων που υπογράφουν δεν επιβεβαιώνεται ενώ ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να συμμετάσχει προσποιούμενος κάποιον άλλο ή κάποιο φανταστικό πρόσωπο.

Διαβάστε περισσότερα για την εν λόγω “πρωτοβουλία” στο αναλυτικά άρθρο των ΕΗ:


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία καθίσταται σαφές πως το υπό εξέταση βίντεο βρίθει ατεκμηρίωτων και αναληθών ισχυρισμών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού και τα εμβόλια κατά της coivd-19. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω ισχυρισμοί καταρρίπτονται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).