Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19 από γερουσιαστή του ΤέξαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19 από γερουσιαστή του Τέξας

27 Μαΐ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Στους 4 μήνες του 2021 είχαμε σχεδόν 4,000 θανάτους λόγω των πειραματικών εμβολίων κατά της COVID-19, περισσότερους από όλους συνολικά τους θανάτους εξ’ αιτίας εμβολίων σε μία περίοδο 15 ετών από το 1997 ως το 2013.

Συμπέρασμα:

Τα εμβόλια έχουν ακολουθήσει όλα τα συνήθη στάδια προκλινικής και κλινικής αξιολόγησης, επομένως δεν είναι πειραματικά. Τα στατιστικά δεδομένα προέρχονται από αναφορές που έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS. Το CDC καθιστά σαφές πως οι αναφορές που κατατίθενται σε αυτή τη βάση δεδομένων δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αποτελέσματος μεταξύ ενός θανάτου και ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Για να εξακριβωθεί μια τέτοια σύνδεση κάθε αναφορά εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές, και δεν έχει προκύψει συσχέτιση πέραν 3 θανάτων εξαιτίας ενός εξαιρετικά σπάνιου συνδρόμου, συγκεκριμένου σκευάσματος ανάμεσα σε εκατομμύρια εμβολιασμούς. Η σύγκριση των στατιστικών αναφορών για αναφερόμενες (όχι διαπιστωμένες) ανεπιθύμητες ενέργειες, αφενός για τα ευρέως συζητούμενα και αυστηρά παρακολουθούμενα εμβόλια κατά της COVID-19, και, αφετέρου, για τα λοιπά ήδη γνωστά εμβόλια, δεν είναι δόκιμη.

Χιλιάδες κοινοποιήσεις καταγράφονται σε βίντεο με δηλώσεις ενός Αμερικανού γερουσιαστή, που διαμοιράζεται από χρήστες του Facebook. Σε αυτό, παρουσιάζεται ο ισχυρισμός ότι χιλιάδες θάνατοι οφείλονται στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, περισσότεροι συνολικά απ’ όλα τα υπόλοιπα εμβόλια τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: metrosport.gr, filoi-esfigmenou.com, katohika.gr, rumble.com/Eternal Now, nikosxeiladakis.gr

Παραδείγματα κυκλοφορίας του βίντεο σε δημοσιεύσεις στο Facebook:

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του τοπικού σώματος της γερουσίας του Τέξας, Bob Hall, ανέφερε τα εξής:

Το 2019 αναφέρθηκαν στο VAR 203 θάνατοι από εμβόλια. Το 2018 αναφέρθηκαν 119 και το 2007 85 θάνατοι. Από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τις 23 Απριλίου 2021, σε ένα διάστημα 4 μηνών, αναφέρθηκαν 3.362 θάνατοι από το εμβόλιο Covid. Χονδρικά πέθαναν 30 άνθρωποι την ημέρα από το εμβόλιο αυτό. Το VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System δηλαδή Σύστημα Αναφορών Ανεπιθυμήτων Ενεργειών Εμβολίων) εκτιμά πως πρόκειται για λιγότερο από το 1% της πραγματικότητας.

Συγκρίνοντας το εμβόλιο covid με το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα, ένα άτομο πέθανε από το εμβόλιο αυτό στο διάστημα 2007-2015. Αυτά δεν αφορούν γενικότερα τους εμβολιασμούς. Στους 4 μήνες του 2021 είχαμε περισσότερους θανάτους λόγω των πειραματικών εμβολίων Covid-19 από όλους συνολικά τους θανάτους εξ’ αιτίας εμβολίων σε μία περίοδο 15 ετών από το 1997 ως το 2013. Επιπλέον, σχεδόν 1.000 εμφράγματα και πάνω από 8.000 νοσηλείες. Το 1976 εμβολιάστηκαν 45 εκατομμύρια άνθρωποι για τη γρίπη των χοίρων. Πέθαναν μόνο 50 άνθρωποι και δεν το λέω ελαφρά τη καρδία γιατί κάθε θάνατος είναι πολύ δυσάρεστος. Το πρόγραμμα εμβολιασμού όμως διακόπηκε ακαριαία επειδή θεωρήθηκε υπερβολικά ριψοκίνδυνο. 53 θάνατοι! Και πλησιάζουμε τους 4.000 με το εμβόλιο Covid.

Τα παραπάνω είχε αναφέρει στις 6 Μαΐου 2021 σε συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλευτικού σώματος. [πηγή]

Το βίντεο που αναπαράγεται είναι το εξής:

Τι ισχύει;

Το εν λόγω μέλος της γερουσίας του Τέξας δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή για επιστημονικά θέματα γύρω από την πανδημία της νόσου COVID-19, ενώ κατά το παρελθόν έχει προβεί σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς περί θεραπείας από τη νόσο, παρουσιάζοντας, ψευδώς, την υδροξυχλωροκίνη ως αποδεδειγμένη θεραπεία. Πιο πρόσφατα, έχει αναπαραγάγει την ψευδή φήμη ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της COVID-19 «δεν δοκιμάστηκαν πρώτα σε ζώα», κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και J&J, και τα τρία εκ των οποίων εξέτασαν πρώτα τα εμβόλια τους για την COVID-19 στο πλαίσιο προκλινικών δοκιμών σε πειραματόζωα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο χρησιμοποιείται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7]

Στο υπό εξέταση βίντεο, ο γερουσιαστής αντλεί αριθμούς για τους «σχεδόν τέσσερις χιλιάδες θανάτους» στις ΗΠΑ, τους οποίους αποδίδει στον εμβολιασμό για την COVID-19, από το εγχώριο σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων (VAERS).

Με το πρόβλημα της χρήσης δεδομένων από το VAERS για εδραίωση αιτιώδους σχέσης μεταξύ εμβολίων και ανεπιθύμητων ενεργειών από εμβόλια έχουμε ασχοληθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Το VAERS χρησιμοποιείται ως ανοικτό σε όλους μέσο συλλογής αναφορών προς το CDC από πολίτες και υγειονομικούς υπαλλήλους για πιθανές παρενέργειες από λήψη εμβολίων. Θα πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι οι καταχωρίσεις σε αυτήν την πλατφόρμα δήλωσης σε καμία περίπτωση ΔΕΝ αποδεικνύουν αυτομάτως αιτιώδη σύνδεση μεταξύ ενός εμβολίου και μιας παρενέργειας.

Στην ίδια την ιστοσελίδα του VAERS αναφέρονται τα εξής:

Η σελίδα του VAERS δέχεται αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες και αντιδράσεις που προκύπτουν μετά από τον εμβολιασμό. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι κατασκευαστές εμβολίων και το κοινό μπορούν να καταθέτουν αναφορές στο σύστημα μας. Ενώ είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε την ασφάλεια των εμβολίων, μόνες οι αναφορές από το VAERS δεν είναι αρκετές για να τεκμηριωθεί αν ένα εμβόλιο προκάλεσε ή συνέβαλε σε μια ανεπιθύμητη ενέργεια ή ασθένεια. Οι αναφορές μπορεί να περιέχουν πληροφορίες οι οποίες είναι ημιτελείς, ανακριβείς, συμπτώσεις ή μη επαληθεύσιμες.

Το VAERS έχει δημοσιεύσει σε σχετική σελίδα, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, όλες τις οδηγίες για τη σωστή ερμηνεία των δεδομένων που παρέχει η υπηρεσία.

Επιπροσθέτως, το CDC αναφέρει τα εξής:

Το CDC χρησιμοποιεί το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίου (VAERS) για να παρακολουθεί στενά τις αναφορές θανάτου μετά τον εμβολιασμό COVID-19.

• Το FDA απαιτεί από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αναφέρουν τυχόν θάνατο μετά τον εμβολιασμό COVID-19 στο VAERS.
Αναφορές θανάτων μετά τον εμβολιασμό στο VAERS δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το εμβόλιο προκάλεσε το θάνατο.
• Το CDC παρακολουθεί οποιαδήποτε αναφορά θανάτου για να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες για να μάθει περισσότερα σχετικά με το τι συνέβη και για να προσδιορίσει εάν ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα του εμβολίου ή δεν σχετίζεται.
• Το CDC, ο FDA και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την ασφάλεια των εμβολίων COVID-19.

Πάνω από 285 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 έχουν χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 24 Μαΐου 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το VAERS έλαβε 4.863 αναφορές θανάτου (0,0017%) μεταξύ ατόμων που έλαβαν εμβόλιο COVID-19 . Οι γιατροί των CDC και FDA επανεξετάζουν κάθε αναφορά περίπτωσης θανάτου μόλις ειδοποιηθούν, και το CDC ζητά ιατρικά αρχεία για περαιτέρω αξιολόγηση των αναφορών. Μια ανασκόπηση των διαθέσιμων κλινικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών θανάτου, της αυτοψίας και των ιατρικών αρχείων, δεν έχει αποδείξει αιτιώδη σχέση με τα εμβόλια COVID-19.

Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές δείχνουν μια εύλογη αιτιώδη σχέση μεταξύ του εμβολίου J&J/Janssen για COVID-19, και ενός σπάνιου και σοβαρού ανεπιθύμητου συμβάντος (θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια), που προκάλεσε θανάτους. Το CDC και ο FDA θα συνεχίσουν να ερευνούν αναφορές για ανεπιθύμητα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων, που αναφέρθηκαν στο VAERS.

Έως τις 24 Μαΐου 2021, περισσότερες από 10,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου J&J/Janssen κατά της COVID-19 έχουν χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της ασφάλειας, το CDC και το FDA εντόπισαν 32 επιβεβαιωμένες αναφορές ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο J&J/Janssen και αργότερα ανέπτυξαν το σύνδρομο.

Σε διαφορετική ανακοίνωση του CDC η οποία δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2021 αναφέρονται τα εξής:

Μεταξύ 88 θανάτων που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό [με J&J], τρεις εμφανίστηκαν σε ασθενείς με θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων και των εγκεφαλικών φλεβών [CVST]. Μετά από προκαταρκτική ανασκόπηση, δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι θάνατοι που να έχουν σχέση με τον εμβολιασμό.

Η επίκληση δεδομένων από το VAERS, συνολικά, ως τεκμήριο για υποστήριξη σύνδεσης οποιουδήποτε εμβολίου με πρόβλημα υγείας είναι παντελώς αβάσιμη. Αυτό ισχύει καθότι, αφενός, δεν ζητείται απαραίτητα τεκμηρίωση από τη σελίδα για τα καταχωρούμενα προβλήματα υγείας και, αφετέρου, αυτές οι καταγραφές, ακόμα και αν είναι ακριβείς, δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση μεταξύ του αναφερόμενου προβλήματος και του εμβολίου. Για να εδραιωθεί αυτή η σχέση γίνεται ξεχωριστή έρευνα από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για κάθε περίπτωση.

Με απλά λόγια, το γεγονός ότι κάποιος έλαβε ένα εμβόλιο και μετά από μερικές ώρες ή ημέρες εμφάνισε ένα ιατρικό πρόβλημα ή απεβίωσε, δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτό το πρόβλημα ή τον θάνατο. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι, κατά τις οδηγίες, θα πρέπει τυπικά να δηλώνονται στο σύστημα VAERS όλοι οι χρονικά σχετιζόμενοι θάνατοι, προς διερεύνηση. Η χρονική συσχέτιση, όμως, δεν συνεπάγεται από μόνη της αιτιότητα.

Η σύγκριση, λοιπόν, αυτού του είδους των στατιστικών μεγεθών δεν οδηγεί σε κανένα αξιόπιστο συμπέρασμα για την ασφάλεια των εμβολίων, καθότι πρόκειται για παντελώς στρεβλή εικόνα, και θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι, όπως δήλωσε στο factcheck.org ο ειδικός στα εμβόλια Dr. Paul A. Offit (Παιδικό Νοσοκομείο Φιλαδέλφειας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA για τα εμβόλια και σχετικά βιολογικά προϊόντα):

Υπάρχει αυξημένη αναγνωρισιμότητα και συνειδητοποίηση αυτού του ιού και, ως εκ τούτου, αυξημένη συνειδητοποίηση και αναγνωρισιμότητα αυτού του εμβολίου.

Με αυτή τη δήλωση ο Dr. Offit προσπάθησε να εξηγήσει γιατί είναι λογικό να υπάρχουν περισσότερες αναφορές θανάτου μετά από ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 στο σύστημα αναφορών VAERS από ό,τι για τα εμβόλια γρίπης, λόγου χάριν.

Συνεπώς, η σύγκριση των στατιστικών από τις καταχωρήσεις για αναφερόμενες, όχι διαπιστωμένες, ανεπιθύμητες ενέργειες, για τα ευρέως συζητούμενα και αυστηρά παρακολουθούμενα εμβόλια κατά της COVID-19, και των λοιπών, ήδη γνωστών εμβολίων, δεν είναι δόκιμη.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός πως σύμφωνα με καταγραφές σε βάση δεδομένων έχουν σημειωθεί «σχεδόν 4.000 θάνατοι» λόγω εμβολίων για την COVID-19 είναι ψευδής. Τα εν λόγω δεδομένα προκύπτουν από αναφορές που έχουν υποβληθεί στην αμερικανική υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS. Τόσο η ίδια η υπηρεσία του VAERS, όσο και το CDC, καθιστούν σαφές πως οι αναφορές που κατατίθενται στη βάση δεδομένων τους δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ μιας παρενέργειας/θανάτου και ενός συγκεκριμένου εμβολίου.

Για να εξακριβωθεί μια τέτοια σύνδεση, κάθε αναφορά εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές. Ο μόνος μηχανισμός σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας που εν δυνάμει μπορεί να αποβεί θανατηφόρος, και που έχει συσχετιστεί με τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ, είναι το εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων και των εγκεφαλικών φλεβών [CVST] που έχει παρατηρηθεί σε σχέση με το σκεύασμα των Johnson&Johnson/Janssen.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, δεν αληθεύει, επιπλέον, ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν προκαλέσει «περισσότερους θανάτους» από όσους έχουν προκαλέσει όλα τα υπόλοιπα εμβόλια τα τελευταία έτη. Η σύγκριση των στατιστικών δεδομένων από αναφερόμενες (και όχι διαπιστωμένες) ανεπιθύμητες ενέργειες, αφενός για τα ευρέως συζητούμενα και ενδελεχώς παρακολουθούμενα εμβόλια κατά του πανδημικού SARS-CoV-2, και, αφετέρου, των λοιπών ήδη γνωστών εμβολίων, είναι παραπλανητική.