Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ οφείλονται 4,000 θάνατοι στις ΗΠΑ σε εμβόλια κατά της COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ΔΕΝ οφείλονται 4,000 θάνατοι στις ΗΠΑ σε εμβόλια κατά της COVID-19

21 Μαΐ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Έχουν καταγραφεί 4000 θάνατοι εξαιτίας των εμβολίων για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ.

Συμπέρασμα 1:

Τα εν λόγω δεδομένα προκύπτουν από αναφορές που έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS. Το CDC καθιστά σαφές πως οι αναφορές που κατατίθονται σε αυτή τη βάση δεδομένων δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αποτελέσματος μεταξύ ενός θανάτου και ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Για να εξακριβωθεί μια τέτοια σύνδεση κάθε αναφορά εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές, και δεν έχει προκύψει συσχέτιση πέραν 3 θανάτων εξαιτίας ενός εξαιρετικά σπάνιου συνδρόμου, συγκεκριμένου σκευάσματος ανάμεσα σε εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Ισχυρισμός 2:

Οι θάνατοι εξαιτίας των εμβολίων για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ τους τελευταίους 4 μήνες είναι περισσότεροι από όλους τους θανάτους από τα άλλα εμβόλια των τελευταίων 15 ή 20 ετών.

Συμπέρασμα 2:

Η σύγκριση των στατιστικών αναφορών για αναφερόμενες (όχι διαπιστωμένες) ανεπιθύμητες ενέργειες, αφενός για τα ευρέως συζητούμενα και αυστηρά παρακολουθούμενα εμβόλια κατά της COVID-19, και, αφετέρου, για τα λοιπά ήδη γνωστά εμβόλια, δεν είναι δόκιμη

Μεγάλη διάδοση σε αναρτήσεις στο Facebook καθώς και σε διαδικτυακά δημοσιεύματα ο ισχυρισμός ότι 4,000 θάνατοι στις ΗΠΑ οφείλονται στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 οι οποίοι, σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, είναι και περισσότεροι από όλα τα άλλα εμβόλια. Ωστόσο οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί είναι ψευδείς καθώς πρόκειται για παρουσίαση δεδομένων από την αμερικανική υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS, τα οποία δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ μιας δεδομένης παρενέργειας και ενός συγκεκριμένου εμβολίου.


Παραδείγματα: AlertTV.gr (κανάλι YouTube), FakePandemic (κανάλι NewTube), enromiosini.gr, oparlapipas.gr, lefkadaonline.gr, loutrakiodusseas.blogspot.com, yournews.gr, kaliterilamia.gr, ellinikiafipnisis.blogspot.com

Τον ισχυρισμό εντοπίσαμε, αρχικά, σε δηλώσεις του ιατρού εργασίας και επιδημιολόγου Ελπιδοφόρου Σωτηριάδη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Ενδεικτικός τίτλος δημοσιεύματος σε ιστοσελίδα που αναπαρήγαγε τις υπό εξέταση δηλώσεις.
Στιγμιότυπο ενδεικτικής ανάρτησης στο Facebook. Ελήφθη στις 19/05/21

Το σχετικό απόσπασμα αναπαρήγαγε και ο πρόεδρος του κοινοβουλευτικού κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε είναι απόσπασμα από το «Ανατρεπτικό Δελτίο» του τηλεοπτικού σταθμού AlertTV της 07ης Μαΐου 2021 και είναι το εξής:

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν τα εξής:

«ΕΛΠ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός των παρενεργειών που καταγράφονται, τόσο στην Αγγλία, όσο και στην Αμερική, βεβαίως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αρχίζει να γίνεται ανησυχητικός, ταυτόχρονα, βεβαίως, και με τον αριθμό των θανάτων που παρατηρούνται. Απλά να αναφέρω ότι, με βάση τις τελευταίες καταγραφές που έχουν γίνει στην Αμερική, αν δεν κάνω λάθος, έχουνε καταγραφεί περισσότεροι από 4.000 θάνατοι, οι οποίοι αναφέρονται ότι σχετίζονται με τα καινούρια αυτά εμβόλια για τον κορωνοϊό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: 4.000 θάνατοι; Συγγνώμη, να τα κρατάμε, γιατί δεν ακούγονται αυτά τα στοιχεία, κύριε Σωτηριάδη (…) Μας λέτε ότι στην Αμερική έχουμε 4.000 θανάτους.

ΕΛΠ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: Έτσι, και το ανησυχητικό, θα έλεγε κανείς, είναι ότι βλέπουμε ότι αυτοί οι αριθμοί τόσο των θανάτων, όσο και των παρενεργειών, αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Για να αποκτήσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, να σας πω ότι ο αριθμός αυτός των 4.000 θανάτων που έχουν καταγραφεί στην Αμερική τους τελευταίους τέσσερις μήνες που έχουν αρχίσει να χορηγούνται αυτά τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος από όλους τους θανάτους που έχουν καταγραφεί απ’ όλα τα υπόλοιπα εμβόλια τα τελευταία 15 χρόνια.


Ανάλογο ισχυρισμό συναντήσαμε και σε άρθρο του Κλεάνθη Γρίβα στο zougla.gr, όπου αναφέρονταν τα παρακάτω:

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κυκλοφόρησαν τα CDC αυτή την εβδομάδα, ο αριθμός των θανάτων από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 (ημέρα εισαγωγής του πρώτου πειραματικού «εμβολίου») μέχρι τις 10 Μαΐου 2021, δηλ. μέσα σε 4 μήνες, ανέρχεται σε 4.434 (ξεπερνώντας τον αριθμό των 4.394 θανάτων από ΟΛΑ τα εμβόλια που χορηγήθηκαν επί 21 χρόνια – από 2000 έως 2020).

Για τους υπόλοιπους ισχυρισμούς του προαναφερθέντος άρθρου μπορείτε να διαβάσετε ξεχωριστό άρθρο μας εδώ.


Ακόμη, αντίστοιχες πληροφορίες παρατέθηκαν σε βίντεο του Pronews TV (κανάλι YouTube)


Τι ισχύει;

Με τον ιατρό εργασίας και επιδημιολόγο Ελπιδοφόρο Σωτηριάδη είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν κατά την κατάρριψη των ισχυρισμών του ότι «οι θάνατοι στην Κύπρο το 2020 είναι λιγότεροι από το 2019 και το μέσο όρο των τελευταίων ετών» και πως «έχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός είναι λιγότερο επικίνδυνος από τον ιό της γρίπης». Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας εδώ.

Άρθρα για παραπλανητικές, ανακριβείς ή ψευδείς πληροφορίες που έχει παρουσιάσει ο ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας σχετικά με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, τα εμβόλια εναντίον της νόσου που προκαλεί, καθώς και άλλα εμβόλια κατά το παρελθόν, μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ.


Οι αριθμοί για «πάνω από τέσσερις χιλιάδες θανάτους» στις ΗΠΑ είναι εύκολα αντιληπτό ότι αναφέρονται σε δεδομένα από το εγχώριο σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων (VAERS).

Στην υπό εξέταση περίπτωση, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί πρόσφατα σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19, παρουσιάζονται δεδομένα από το αμερικανικό VAERS (Vaccine Adverse Events Reporting System). Αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται ως μέσο συλλογής αναφορών προς το CDC από πολίτες για πιθανές παρενέργειες από λήψη εμβολίων.

Θα πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι οι καταχωρίσεις σε αυτήν την πλατφόρμα δήλωσης, σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύουν αυτομάτως αιτιώδη σύνδεση μεταξύ ενός εμβολίου και μιας δεδομένης παρενέργειας.


Συγκεκριμένα, το CDC αναφέρει τα εξής:

Το CDC χρησιμοποιεί το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίου (VAERS) για να παρακολουθεί στενά τις αναφορές θανάτου μετά τον εμβολιασμό COVID-19.
• Το FDA απαιτεί από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αναφέρουν τυχόν θάνατο μετά τον εμβολιασμό COVID-19 στο VAERS.
Αναφορές θανάτων μετά τον εμβολιασμό στο VAERS δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το εμβόλιο προκάλεσε το θάνατο.
• Το CDC παρακολουθεί οποιαδήποτε αναφορά θανάτου για να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες για να μάθει περισσότερα σχετικά με το τι συνέβη και για να προσδιορίσει εάν ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα του εμβολίου ή δεν σχετίζεται.
• Το CDC, ο FDA και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την ασφάλεια των εμβολίων COVID-19.

Πάνω από 259 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 έχουν χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 10 Μαΐου 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το VAERS έλαβε 4.434 αναφορές θανάτου (0,0017%) μεταξύ ατόμων που έλαβαν εμβόλιο COVID-19 . Οι γιατροί CDC και FDA επανεξετάζουν κάθε αναφορά περίπτωσης θανάτου μόλις ειδοποιηθούν και το CDC ζητά ιατρικά αρχεία για περαιτέρω αξιολόγηση των αναφορών. Μια ανασκόπηση των διαθέσιμων κλινικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών θανάτου, της αυτοψίας και των ιατρικών αρχείων δεν έχει αποδείξει την αιτιώδη σχέση με τα εμβόλια COVID-19.

Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές δείχνουν μια εύλογη αιτιώδη σχέση μεταξύ του εμβολίου J&J/Janssen COVID-19 και ενός σπάνιου και σοβαρού ανεπιθύμητου συμβάντος (θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια) που προκάλεσε θανάτους. Το CDC και ο FDA θα συνεχίσουν να ερευνούν αναφορές για ανεπιθύμητα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων, που αναφέρθηκαν στο VAERS.»

«*Έως τις 11 Μαΐου 2021, περισσότερες από 9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου J&J/Janssen κατά της COVID-19 έχουν χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της ασφάλειας, το CDC και το FDA εντόπισαν 28 επιβεβαιωμένες αναφορές ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο J&J/Janssen και αργότερα ανέπτυξαν το σύνδρομο». [πηγή]

«Μεταξύ 88 θανάτων που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό [με J&J], τρεις εμφανίστηκαν σε ασθενείς με το σύνδρομο. Μετά από προκαταρκτική ανασκόπηση, δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι θάνατοι που να έχουν σχέση με τον εμβολιασμό.» [πηγή]

Στην ίδια την ιστοσελίδα του VAERS αναφέρονται τα εξής:

Η σελίδα του VAERS δέχεται αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες και αντιδράσεις που προκύπτουν μετά από τον εμβολιασμό. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι κατασκευαστές εμβολίων και το κοινό μπορούν να καταθέτουν αναφορές στο σύστημα μας. Ενώ είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε την ασφάλεια των εμβολίων, μόνες οι αναφορές από το VAERS δεν είναι αρκετές για να τεκμηριωθεί αν ένα εμβόλιο προκάλεσε ή συνέβαλε σε μια ανεπιθύμητη ενέργεια ή ασθένεια. Οι αναφορές μπορεί να περιέχουν πληροφορίες οι οποίες είναι ημιτελείς, ανακριβείς, συμπτώσεις ή μη επαληθεύσιμες.


H επίκληση δεδομένων από το VAERS ως τεκμήριο για υποστήριξη σύνδεσης οποιουδήποτε εμβολίου με πρόβλημα υγείας είναι παντελώς αβάσιμη, καθότι, αφενός, δεν ζητείται απαραίτητα τεκμηρίωση από τη σελίδα για τα καταχωρούμενα προβλήματα υγείας και, αφετέρου, αυτές οι καταγραφές, ακόμα και αν είναι ακριβείς, δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση μεταξύ του αναφερόμενου προβλήματος και του εμβολίου. Για να εδραιωθεί αυτή η σχέση γίνεται ξεχωριστή έρευνα από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για κάθε περίπτωση.

Με απλά λόγια, το γεγονός ότι κάποιος έλαβε ένα εμβόλιο και μετά από μερικές ώρες ή ημέρες εμφάνισε ένα ιατρικό πρόβλημα ή απεβίωσε, δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτό το πρόβλημα ή τον θάνατο. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι, κατά τις οδηγίες, θα πρέπει τυπικά να δηλώνονται στο σύστημα VAERS όλοι οι χρονικά σχετιζόμενοι θάνατοι, προς διερεύνηση. Η χρονική συσχέτιση, όμως, δεν συνεπάγεται από μόνη της αιτιότητα.

Σε σχετική σελίδα του VAERS την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, βρίσκονται όλες οι οδηγίες για τη σωστή ερμηνεία των δεδομένων που παρέχει η υπηρεσία.

Συνολικά λοιπόν, πέραν των 28 επιβεβαιωμένων περιστατικών θρομβώσεων που δεν οδήγησαν όλα σε θάνατο, δεν έχει συσχετισθεί αιτιωδώς με εμβολιασμό κατά της COVID-19 κανένας από τους χιλιάδες θανάτους που παραπλανητικά αναφέρει ο κ. Σωτηριάδης.


Περαιτέρω, η σύγκριση των στατιστικών από αναφορές στο VAERS για τα εμβόλια έναντι της COVID-19 σε σχέση με άλλα εμβόλια τα προηγούμενα χρόνια είναι παραπλανητική. «Υπάρχει αυξημένη αναγνωρισιμότητα και συνειδητοποίηση αυτού του ιού και, ως εκ τούτου, αυξημένη συνειδητοποίηση και αναγνωρισιμότητα αυτού του εμβολίου», δήλωσε στο factcheck.org ο ειδικός στα εμβόλια Dr. Paul A. Offit (Παιδικό Νοσοκομείο Φιλαδέλφειας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA για τα εμβόλια και σχετικά βιολογικά προϊόντα), εξηγώντας γιατί είναι λογικό να υπάρχουν περισσότερες αναφορές θανάτου μετά από ένα εμβόλιο κατά COVID-19 στο σύστημα αναφορών VAERS από ό,τι για τα εμβόλια γρίπης, λόγου χάριν.

Υπενθυμίζεται συναφώς με τα παραπάνω ότι κανένα από τα στατιστικά αναφερόμενων θανάτων δεν έχει την οποιαδήποτε σχέση με το πραγματικό προφίλ ασφάλειας του εκάστοτε εμβολίου.


Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός πως σύμφωνα με καταγραφές σε βάση δεδομένων έχουν σημειωθεί «πάνω από 4,000 θάνατοι» λόγω εμβολίων για την COVID-19 είναι ψευδής. Τα εν λόγω δεδομένα προκύπτουν από αναφορές που έχουν υποβληθεί στην αμερικανική υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS. Τόσο η ίδια η υπηρεσία του VAERS όσο και το CDC καθιστούν σαφές πως οι αναφορές που κατατίθενται στη βάση δεδομένων τους δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ μιας παρενέργειας/θανάτου και ενός συγκεκριμένου εμβολίου.

Για να εξακριβωθεί μια τέτοια σύνδεση, κάθε αναφορά εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές. Ο μόνος μηχανισμός σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας που εν δυνάμει μπορεί να αποβεί θανατηφόρος, και που έχει συσχετιστεί με τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ, είναι το εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο θρόμβων που έχει παρατηρηθεί σε σχέση με το σκεύασμα των Johnson&Johnson/Janssen.

Με βάση τα παραπάνω, δεν αληθεύει, επιπλέον, ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν προκαλέσει περισσότερους θανάτους από όσους έχουν προκαλέσει όλα τα υπόλοιπα εμβόλια τα τελευταία δεκαπέντε ή είκοσι έτη. Η σύγκριση των στατιστικών αναφορών για αναφερόμενες (όχι διαπιστωμένες) ανεπιθύμητες ενέργειες αφενός για τα ευρέως συζητούμενα και αυστηρά παρακολουθούμενα εμβόλια κατά της COVID-19, και, αφετέρου, των λοιπών ήδη γνωστών εμβολίων, δεν είναι δόκιμη.