Ποιοι είμαστε
Αρχική Like farming με εκμετάλλευση περίπτωσης παιδιού με υδροκεφαλίαLIKE FARMING

Like farming με εκμετάλλευση περίπτωσης παιδιού με υδροκεφαλία

8 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Μικρό παιδί που πάσχει από καρκίνο χρειάζεται την υποστήριξη του κοινού μέσω κοινοποίησης της φωτογραφίας και της ιστορίας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συμπέρασμα:

To παιδί, ο João Davi Matos, πάσχει από υδροκεφαλία, κι όχι καρκίνο όπως ισχυρίζεται η υπό εξέταση ανάρτηση, είναι ήδη πέντε ετών και δείχνει υγιής όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η μητέρα του. Η ίδια μάλιστα έχει διαμαρτυρηθεί δημόσια για την αναπαραγωγή της υπό εξέταση φωτογραφίας και τα ψέματα που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεγάλη διάδοση έχει γνωρίσει ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία εμφανίζει την φωτογραφία ενός ανώνυμου παιδιού αναφέροντας ότι πάσχει από καρκίνο, παρακινώντας τους χρήστες να την κοινοποιήσουν και να προσευχηθούν. Η εν λόγω ανάρτηση ωστόσο συνιστά περίπτωση παραπληροφόρησης και πρακτικής like-farming.

Παραδείγματα: Newsview.gr, Όμορφα Λόγια, Αγιος Εφραίμ Ο Προστάτης των καρκινοπαθών

Σχετικές αναπαραγωγές της υπό εξέταση φωτογραφίας:

Η εν λόγω φωτογραφία, εκτός του ότι δεν δίνει στοιχεία του παιδιού και γονέων ή άλλες πληροφορίες, δεν είναι πρόσφατη, καθώς κυκλοφορεί σε ελληνικά ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον από το 2015. Όπως συμβαίνει συνήθως με περιπτώσεις αντίστοιχων φωτογραφιών οι οποίες χρησιμοποιούνται για προσέλκυση κοινού και αλληλεπιδράσεων, η συγκεκριμένη εμφανίστηκε πρώτα σε αρκετές σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο εξωτερικό πριν κοινοποιηθεί από ελληνικούς λογαριασμούς.

Ανάρτηση το 2018:

Η φωτογραφία κυκλοφόρησε επίσης σε μια βραζιλιάνικη ιστοσελίδα το 2015.

Η πιο παλιά ανάρτηση της συγκεκριμένης φωτογραφίας στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται ότι είναι η παρακάτω, επίσης του 2015.

Τι ισχύει

Η εικόνα συνοδεύεται από ένα κείμενο το οποίο αναφέρει πως το παιδί της φωτογραφίας πάσχει από καρκίνο και πως χρειάζεται “τις προσευχές” των αναγνωστών. Σε κάποιες από τις σελίδες οι οποίες αναπαρήγαγαν τη φωτογραφία στο εξωτερικό υπάρχουν ακόμη και παραπομπές σε ιστότοπους που προσπαθούν να υποκλέψουν στοιχεία πιστωτικών καρτών.

Στη πραγματικότητα το παιδί της φωτογραφίας ονομάζεται João Davi Matos, πάσχει από υδροκεφαλία κι όχι καρκίνο όπως ισχυρίζεται η υπό εξέταση ανάρτηση, σήμερα είναι ήδη πέντε ετών και δείχνει υγιής όπως αναφέρει η μητέρα του σε δημοσίευση της στο Facebook. Η ίδια μάλιστα στην ίδια ανάρτηση είχε διαμαρτυρηθεί δημόσια για την αναπαραγωγή της υπό εξέταση φωτογραφίας και τα ψέματα που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που κυκλοφορεί σε σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζοντας παιδί με ιατρικό πρόβλημα συνιστά παραπληροφόρηση. Αρχικά, το παιδί πάσχει από υδροκεφαλία, όχι από καρκίνο, ενώ η φωτογραφία είναι τουλάχιστον 6 ετών. Ο João Davi Matos, το παιδί της φωτογραφίας, είναι πλέον υγιής σύμφωνα με τους γονείς του, καθιστώντας την εκ νέου αναπαραγωγή της φωτογραφίας του από σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης like farming, ή αλλιώς, τεχνική προσέλκυσης κοινού και αλληλεπιδράσεων.

Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη πρακτική του like-farming στο άρθρο μας: Τι είναι το like farming στο Facebook. Μια κρυφή, άγνωστη απάτη