Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ είναι πρόσφατη η φωτογραφία με πυροσβέστη που σώζει σκύλοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΔΕΝ είναι πρόσφατη η φωτογραφία με πυροσβέστη που σώζει σκύλο

10 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Μία φωτογραφία που απεικονίζει έναν πυροσβέστη με ένα σκυλί διεκδικεί τον τίτλο της φωτογραφίας της χρονιάς.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία είναι από το 1999 και αποτελεί στιγμιότυπο από φωτιά που ξέσπασε σε ιδιωτική κατοικία στην πόλη Charlotte των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες διαμοιράζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία που απεικονίζει έναν πυροσβέστη με ένα σκυλί. Οι δημοσιεύσεις, πολλές από τις οποίες ξεπερνούν τις 6,000 κοινοποιήσεις, αναφέρουν ότι θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως φωτογραφία της χρονιάς. Ωστόσο η εν λόγω φωτογραφία δεν βγήκε φέτος.

Η εικόνα εντοπίστηκε και σε άρθρο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο skeftomasteellhnika.blogspot.com.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Στιγμιότυπο από δημοσίευση με χιλιάδες κοινοποιήσεις που αναρτήθηκε από χρήστη του Facebook.

Τι ισχύει

Η υπό εξέταση φωτογραφία βγήκε το 1999 και δημοσιοποιήθηκε αρχικά στο Charlotte Observer. Όπως διαβάζουμε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Snopes τον Απρίλιο του 2005, το στιγμιότυπο αποθανάτισε ο φωτογραφος Patrick Schneider κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε σπίτι τον Ιούλιο του 1999 και απεικονίζει τον πυροσβέστη Jeff Clark κι ένα ντόμπερμαν με το όνομα Cinnamon.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Jeff Clark σε συνέντευξή του τον Απρίλιο του 2005, δεν έσωσε αυτός τη Cinnamon, αλλά βγήκε μόνη της μέσα από το φλεγόμενο σπίτι. Όπως αναφέρει, εν συνεχεία τον πλησίασε και ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη στιγμή που έβγαλε τη μάσκα του και γονάτισε δίπλα της.

Ο Jeff Clark με την Cinnamon. Πηγή: cbsnews.com.

Η εικόνα του Jeff Clark με την Cinnamon κοσμεί κι έναν από τους χάρτες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της πόλης Charlotte και τιμά το έργο των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των διασωστών.

Στιγμιότυπο από το χάρτη και της επεξήγησης που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της πόλης του Charlotte.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει έναν πυροσβέστη μαζί με ένα σκυλί δημοσιοποιήθηκε το 1999 στο Charlotte Observer και αποτελεί στιγμιότυπο από φωτιά που ξέσπασε σε ιδιωτική κατοικία στην πόλη Charlotte των ΗΠΑ. Το στιγμιότυπο δεν σχετίζεται με τις φωτιές του 2021.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).