Ποιοι είμαστε
Αρχική Εικόνα παιδιού με δερματικό εξάνθημα στη πλάτη ΔΕΝ έχει σχέση με τα εμβόλια της COVID-19ΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Εικόνα παιδιού με δερματικό εξάνθημα στη πλάτη ΔΕΝ έχει σχέση με τα εμβόλια της COVID-19

12 Σεπ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Παιδί μικρής ηλικίας που εμβολιάστηκε για την COVID-19 παρουσίασε κόκκινα σημάδια σε όλη τη πλάτη μετά από 24 ώρες.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια για την COVID-19. Αρχικά η εικόνα κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2018, δηλαδή πριν την εμφάνιση της COVID-19, ενώ τα εν λόγω εμβόλια δεν χορηγούνται σε τόσο μικρές ηλικίες.

Δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν εικόνα παιδιού με κόκκινα σημάδια στη πλάτη ως απόδειξη των επικίνδυνων παρενεργειών των εμβολίων για την COVID-19. Ωστόσο η εν λόγω φωτογραφία δεν είναι πρόσφατη και δεν έχει καμία σχέση με τα εν λόγω εμβόλια.

Παράδειγμα σχετικής δημοσίευσης:

Τι ισχύει

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε πως η εν λόγω εικόνα δεν είναι πρόσφατη, αλλά κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον από το 2018, δηλαδή 1 χρόνο πριν την εμφάνιση του SARS-CoV-2 και την έναρξη της τρέχουσας πανδημίας και συνεπώς πριν την ανάπτυξη των εμβολίων για την αντιμετώπιση της. [πηγή]

Επίσης, τα εμβόλια για την COVID-19 δεν χορηγούνται σε τόσο μικρές ηλικίες. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) επέκτεινε την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) που έχει δοθεί για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις 10 Μαΐου 2021, προκειμένου να καλύπτει ηλικίες 12 έως 15 ετών. Πρόσφατα δόθηκε στο εν λόγω εμβόλιο άδεια υπό όρους και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση σε ηλικίες 12-15 χρονών, ενώ το παιδί της φωτογραφίας είναι εμφανώς στο ηλικιακό εύρος 1-2 ετών. [πηγή 1][πηγή 2]

Τέλος είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως η εν λόγω αντίδραση δεν είναι σπάνια και μπορεί να οφείλεται σε αρκετά διαφορετικά αίτια τα οποία συναντούν συχνά παιδίατροι. Σύμφωνα με τον παιδίατρο/νεογνολόγο κ. Αντώνη Δαρζέντα είναι πιθανό να πρόκειται για εικόνα έντονης αλλεργικής αντίδρασης που μπορεί να συμβεί, μεταξύ άλλων, λόγω κατανάλωσης κάποιου τροφίμου ή από ίωση.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως η υπό εξέταση φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια για την COVID-19. Αρχικά η εικόνα κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2018, δηλαδή πριν την εμφάνιση της COVID-19, ενώ τα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια για χρήση στις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν χορηγούνται σε τόσο μικρές ηλικίες.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.