Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί για επικίνδυνα ευρήματα στο αίμα εμβολιασμένωνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί για επικίνδυνα ευρήματα στο αίμα εμβολιασμένων

21 Σεπ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με τα ευρήματα γιατρού από τη Γερμανία, όσοι έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 εμφανίζουν σοβαρή βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Συμπέρασμα:

Αρχικά, η κ. Ghitalla, σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτήσει στην προσωπική της ιστοσελίδα, δεν είναι γιατρός αλλά νοσοκόμα ενώ αναφέρει ότι έχει εκπαίδευση στην φυσικοπαθητική, μια ψευδοεπιστημονική πρακτική. Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην υπό εξέταση εκπομπή δεν αποτελούν τεκμήριο για βλάβες στο αίμα εμβολιασμένων. Η διάταξη rouleaux προκύπτει όταν υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος και μπορεί να προκληθεί από ιώσεις, παθήσεις του ανοσοποιητικού και ενίοτε λόγω καρκίνου όπως το μυέλωμα. Ωστόσο αυτή η διάταξη δεν αποτελεί από μόνη της διαγνωστικό κριτήριο ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ εμβολιασμού και των προαναφερθέντων προβλημάτων υγείας.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δελτίο ειδήσεων γίνεται ο ισχυρισμός ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα γιατρού από τη Γερμανία, όσοι έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 εμφανίζουν σοβαρή βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ωστόσο τα αναφερόμενα ευρήματα δεν έχουν επιστημονική βάση, ενώ η γιατρός που παρουσιάζεται ως πηγή των αναφερόμενων ισχυρισμών δραστηριοποιείται στην φυσικοπαθητική, μια ψευδοεπιστημονική πρακτική.

Παραδείγματα: amazonios.net, prwtoselido.gr

Το υπό εξέταση βίντεο:

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση βίντεο είναι συνέντευξη που προβλήθηκε από το κανάλι RVM με παρουσιαστή τον Stew Peters και καλεσμένη την Dr. Jane Ruby, η οποία ωστόσο δεν είναι ιατρός. Η ίδια δηλώνει ότι έχει κάνει σπουδές νοσηλευτικής και οικονομικών της υγείας, διδακτορικό στην εκπαίδευση και μεταδιδακτορικό σε νομικές σπουδές. Συγκεκριμένα, ξεκινά το βιογραφικό της δηλώνοντας “οικονομολόγος της υγείας και ειδικός της Νέας Δεξιάς, με συναρπαστικές γνώσεις και έκτακτες ειδήσεις του συντηρητικού χώρου για τον κόσμο των νέων ΜΜΕ“. Σε προηγούμενο άρθρο μας έχουμε εξετάσει αντίστοιχους ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς της Dr. Ruby σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19.

Στη συνέντευξη η κ. Ruby αναφέρεται σε ευρήματα της Dr. Bärbel Ghitalla, την οποία παρουσιάζει ως γερμανίδα γιατρό που διεξάγει έρευνα με άτομα που έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19. Ωστόσο η κ. Ghitalla, σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτήσει στην προσωπική της ιστοσελίδα, δεν είναι γιατρός αλλά νοσοκόμα. Επίσης αναφέρει ότι είναι φυσικοπαθητικός με εμπειρία 32 ετών, αλλά η φυσικοπαθητική συνιστά ψευδοεπιστημονική πρακτική η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική. Στο βιογραφικό της η κ. Ghitalla αναφέρει επίσης ότι έχει λάβει εκπαίδευση σε μια σειρά ψευδοεπιστημονικών πρακτικών όπως η “craniosacral osteopathy“.

Σύμφωνα με την Jane Ruby η κ. Ghitalla βρήκε σημάδια σοβαρής βλάβης στο αίμα ατόμων που εμβολιάστηκαν για την COVID-19. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η κ. Ghitalla βρήκε πως τα ερυθρά αιμοσφαίρια των εμβολιασμένων εμφάνιζαν σχηματισμό “rouleaux”, το οποίο σημαίνει ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια συγκεντρώνονται σε στίβες.

Ωστόσο ο σχηματισμός rouleaux δεν συνδέεται αυτόματα ως παρενέργεια εμβολιασμού ούτε αποτελεί από μόνος του διαγνωστικό κριτήριο για την εδραίωση αιτιώδους σχέσης με το εκάστοτε εμβόλιο και προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με δήλωση της αιματολόγου Dr. Marie Scully, στο Reuters, ο εν λόγω σχηματισμός προκύπτει όταν υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος και μπορεί να προκληθεί από ιώσεις, παθήσεις του ανοσοποιητικού και ενίοτε λόγω καρκίνου όπως το μυέλωμα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάζονται επίσης φωτογραφίες μικροσκοπίου οι οποίες, σύμφωνα με την Jane Ruby προέκυψαν από την έρευνα της κ. Ghitalla και δείχνουν την υποτιθέμενη βλάψη στο αίμα των εμβολιασμένων. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Βρετανικής Εταιρίας Αιματολογίας στο Reuters:

Οι περισσότερες από τις εικόνες που φαίνονται στο βίντεο δεν είναι τυπικές φωτογραφίες αίματος από πλακίδιο οπτικού μικροσκοπίου. Ορισμένες είναι από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, άλλες εμφανίζουν φθορισμό ενώ κάποιες δεν είναι ευδιάκριτες.

Στο σημείο 3:20 του υπό εξέταση βίντεο η Jane Ruby αναφέρει ότι οι γιατροί και οι δικηγόροι που συνεργάζονται με την κ. Ghitalla πιστεύουν πως τα ευρήματα της αποτελούν τα πρώτα σημάδια θρομβωτικών επεισοδίων. Το ζήτημα της σύνδεσης εμβολίων για την COVID-19 με επεισόδια θρομβώσεων έχουμε καλύψει σε πληθώρα άρθρων μας ορισμένα εκ των οποίων μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Συνοπτικά, ενώ μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί μια εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων στα εμβόλια ιικού φορέα (AstraZeneca, J&J), οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας δεν έχουν καταγράψει σχετική ένδειξη για τα mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNtech, Moderna).

Επιπρόσθετα, μέχρι στιγμής, έχουν διεξαχθεί 4 μελέτες για περιστατικά θρομβώσεων έπειτα από τη χορήγηση mRNA εμβολίων, με ευρεία δείγματα από τον γενικό πληθυσμό, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Καμία εξ αυτών δεν διαπίστωσε αυξημένη συχνότητα θρομβοεμβολικών παθήσεων. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Αντίθετα, δύο από τις μελέτες κατέγραψαν με σαφήνεια αυξημένη εμφάνιση σχετικών παθήσεων λόγω της COVID-19.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα γιατρού από τη Γερμανία, όσοι έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 εμφανίζουν σοβαρή βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν ευσταθεί. Αρχικά, η κ. Ghitalla, σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτήσει στην προσωπική της ιστοσελίδα, δεν είναι γιατρός αλλά νοσοκόμα ενώ αναφέρει ότι έχει εκπαίδευση στην φυσικοπαθητική, μια ψευδοεπιστημονική πρακτική. Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην υπό εξέταση εκπομπή δεν αποτελούν τεκμήριο για βλάβες στο αίμα εμβολιασμένων. Η διάταξη rouleaux προκύπτει όταν υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος και μπορεί να προκληθεί από ιώσεις, παθήσεις του ανοσοποιητικού και ενίοτε λόγω καρκίνου όπως το μυέλωμα. Ωστόσο αυτή η διάταξη δεν αποτελεί από μόνη της διαγνωστικό κριτήριο ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ εμβολιασμού και των προαναφερθέντων προβλημάτων υγείας.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.