Ποιοι είμαστε
Αρχική Μελέτη ΔΕΝ έδειξε ότι 1 στους 1000 θα αναπτύξει μυοκαρδίτιδα λόγω του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊούΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μελέτη ΔΕΝ έδειξε ότι 1 στους 1000 θα αναπτύξει μυοκαρδίτιδα λόγω του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού

25 Σεπ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Νέα μελέτη δείχνει ότι 1 στους 1,000 θα αναπτύξουν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για λανθασμένη αναφορά προδημοσιευμένης μελέτης που πλέον έχει αποσυρθεί. Ένας από τους επικεφαλής της μελέτης επιβεβαίωσε ότι η διορθωμένη συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έπειτα από τον εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό, ήταν μικρότερη από 5 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες εμβολιασμούς, συχνότητα που επαληθεύεται και από άλλες μεγαλύτερες μελέτες. Η συχνότητα είναι υψηλότερη για τους άντρες κάτω των 30 ετών, ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολλές φορές σπανιότερη απ' την επίμαχη αναφορά. Ακόμα και σε αυτή την υποομάδα, η επικρατούσα αντίληψη στην επιστημονική κοινότητα είναι πως το ρίσκο της COVID-19 είναι με σαφήνεια υψηλότερο, καθώς η εν λόγω ασθένεια μπορεί πολύ συχνότερα να οδηγήσει σε νοσηλεία και ευρύτερα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας.

Σημαντική απήχηση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι 1 στα 1000 άτομα θα αναπτύξει μυοκαρδίτιδα έπειτα από τον εμβολιασμό του κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, πρόκειται για λανθασμένη αναφορά μιας προκαταρκτικής μελέτης που πλέον έχει αποσυρθεί.

Παραδείγματα: bankingnews.gr, triklopodia.gr, tolmiranews.gr

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

Νέα, συγκλονιστική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Ottawa Heart Institute του Καναδά έρχεται να ταράξει τα νερά της επιστημονικής κοινότητας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ένα στους χίλιους (1/1000) που θα λάβουν εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19 κινδυνεύει να εμφανίσει μυοκαρδίτιδα – ακόμα και αν δεν υπάρχει προηγούμενο πρόβλημα υγείας.


Η μελέτη εξέτασε περισσότερα από 32.000 άτομα που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech είτε με Moderna, μεταξύ 1 Ιουνίου 2021 και 31 Ιουλίου 2021, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο τα εμβόλια σχετίζονται με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.


Εν προκειμένω επισημαίνεται πως από το σύνολο των 32.000 που αποτέλεσαν το προς εξέταση δείγμα, οι 15.997 είχαν λάβει Moderna και οι 16.382 Pfizer.


Να σημειωθεί ότι αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν ένα μείγμα πρώτης και δεύτερης δόσης.
Επομένως, εάν η ομάδα κατέγραψε όλες τις περιπτώσεις στην περιοχή της Οττάβα, τότε η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας θα είναι 0,1% επί όλων των δόσεων εμβολίου (32 περιπτώσεις/32,379 δόσεις x 100), ή 10 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας για κάθε 10.000 δόσεις εμβολίου ».


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα των παρενεργειών εμφανίζονται εξαιρετικά γρήγορα μετά τον εμβολιασμό – συνήθως μετά τη δεύτερη δόση.


Κατά μέσο όρο, τα άτομα που επηρεάστηκαν ανέπτυξαν την μυοκαρδίτιδα έπειτα από μόλις 1,5 ημέρα.
Διαπιστώνεται δε ότι οι άνδρες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες – μόνο 2 γυναίκες εμφάνισαν φλεγμονή στην καρδιά. […]

Μέχρι σήμερα, αυτή ήταν η μεγαλύτερη έρευνα που εξέτασε τη συμβολή των εμβολίων mRNA στην πρόκληση μυοκαρδίτιδας μέσα σε ένα μήνα από τον εμβολιασμό.
Εάν τα αποτελέσματα αποδειχθούν σωστά, ο κίνδυνος για οποιονδήποτε κάτω των 65 ετών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος. 


Το 50% των πασχόντων από μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα καταλήγουν μέσα σε 3-10 χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης.


Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι Αμερικανοί κάτω των 65 ετών έχουν περίπου 0,054 πιθανότητα να πεθάνουν από Covid-19.


Στις ηλικίες από 50 και κάτω, η πιθανότητα να είναι θανατηφόρος η Covid μειώνεται απότομα στο 0,17%.
Με άλλα λόγια, η πιθανότητες να σας σκοτώσει η Covid, εάν είστε κάτω των 50 ετών, είναι σχεδόν 6 φορές χαμηλότερη από την πιθανότητα να αναπτύξετε μια επίπονη (και συχνά θανατηφόρα μακροπρόθεσμα) καρδιακή πάθηση κατάσταση. 


Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός πως τα άτομα κάτω των 40 ετών που εμβολιάζονται έχουν σχεδόν 13,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας παρά να πεθάνουν από Covid.


Λάβετε υπόψη ότι η μέση ηλικία των ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν τα 33 έτη.
Σε κάθε περίπτωση, εάν ο ιός ήταν τόσο θανατηφόρος όσο φαίνεται να είναι, δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.


Άλλωστε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για παράδειγμα, το ένα τρίτο του συνόλου του πληθυσμού στις ΗΠΑ είχε προσβληθεί από Covid έως το τέλος του 2020.


Η φυσική ανοσία σε κάθε περίπτωση είναι ανώτερη από τα εμβόλια.


Σύμφωνα με μελέτη στο Ισραήλ, η φυσική ανοσία είναι 13 φορές αποτελεσματικότερη από ό,τι το εμβόλιο της Pfizer.


Επίσης, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τύχουν νοσηλείας από ό,τι αυτοί που νόσησαν.

Τι ισχύει

Η αναφερόμενη μελέτη αναρτήθηκε στις 16-9-2021 ως προδημοσίευση, δηλαδή χωρίς να έχει περάσει από έλεγχο ομοτίμων αναφορικά με την εγκυρότητά της. Αρχικά, εντόπισε 32 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έπειτα από μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οττάβα, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2021. Έπειτα, έκανε λόγο για χορήγηση περίπου 32 χιλιάδων mRNA εμβολίων το ίδιο χρονικό διάστημα στην εν λόγω περιοχή, γεγονός που τοποθετούσε τη συχνότητα των εντοπισμένων παρενεργειών στις περίπου 1 ανά 1,000 εμβολιασμούς.

Ωστόσο, σύντομα μετά την ανάρτηση της μελέτης, ανεξάρτητοι σχολιαστές σημείωσαν ότι τα επίσημα δημοτικά δεδομένα της περιοχής έκαναν λόγο για παραπάνω από δεκαπλάσιους εμβολιασμούς κατά του SARS-CoV-2, σε σχέση με αυτούς που ανέφερε η δημοσίευση. Ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, ο καθηγητής καρδιολογίας Andrew Crean, επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι ο αρχικός υπολογισμός ήταν λανθασμένος· ανέφερε ότι στην πραγματικότητα η συχνότητα που καταγραφόταν ήταν μικρότερη από 5 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες εμβολιασμούς, εκτίμηση πολύ πιο συμβατή με αυτές προηγούμενων μελετών.

Σύντομα, ο φορέας όπου ανήκαν οι ερευνητές, Ottawa Public Health, αναγνώρισε το λάθος, και στις 24-9-2021 οι ερευνητές απέσυραν τη μελέτη απολογούμενοι. Ο εν λόγω φορέας ανέφερε ότι η πραγματική συχνότητα τελικά πλησίαζε τα 4 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες εμβολιασμούς.

Αντίθετα με τον ισχυρισμό των επίμαχων δημοσιευμάτων, δεν πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη καταγραφής των αναφερόμενων παρενεργειών έπειτα από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Μία από τις μεγαλύτερες τέτοιες μελέτες είχε δημοσιευτεί ήδη από τις αρχές Αυγούστου και εξέτασε περισσότερα από 2 εκατομμύρια εμβολιασμένους στις ΗΠΑ. Η μελέτη κατέγραψε συνδυαστική συχνότητα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας 2.8 φορές ανά 100 χιλιάδες εμβολιασμούς με mRNA. Ακολούθησε μια μελέτη 1.6 εκατομμυρίων ατόμων στο Ισραήλ, που έκανε σύγκριση μεταξύ εμβολιασμένων με Pfizer/BioNTech και ανεμβολίαστων, μεθοδολογία που επέτρεψε πιο αξιόπιστη εκτίμηση συχνότητας των εν λόγω παρενεργειών. Η συχνότητα ανήλθε σε 2.7 περιστατικά μυοκαρδίτιδας ανά 100 χιλιάδες εμβολιασμούς, και στα όρια της στατιστικής σημαντικότητας, 1 περιστατικό περικαρδίτιδας ανά 100 χιλιάδες εμβολιασμούς [πηγή – σελ. 81].

Οι εν λόγω εκτιμήσεις είναι δεκάδες φορές μικρότερες από αυτές του επίμαχου ισχυρισμού.

Ένας από τους παράγοντες που εξηγούν τις μικρές διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων, είναι οι διαφορετικοί τύποι mRNA εμβολίων που χρησιμοποιούνται, καθώς το εμβόλιο της Moderna έχει συνδεθεί με ελαφρώς συχνότερη εμφάνιση μυοκαρδίτιδας. Πιο καθοριστικοί φαίνεται να είναι οι δημογραφικοί παράγοντες. Ενώ η συχνότητα των εν λόγω παρενεργειών για τις γυναίκες άνω των 30 ετών εκτιμάται στο 1 ανά εκατομμύριο, η συχνότητα φτάνει τις μερικές δεκάδες ανά εκατομμύριο για τους άντρες κάτω των 30 ετών. Και στις συχνότερες εκτιμήσεις όμως, οι παρενέργειες είναι πολλές φορές σπανιότερες απ’ ό,τι στον επίμαχο ισχυρισμό.

Τα δημοσιεύματα ισχυρίζονται επίσης ότι “το 50% των πασχόντων από μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα καταλήγουν μέσα σε 3-10 χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης“. Στην πραγματικότητα, αντίστοιχα ευρήματα έχουν διαπιστωθεί μόνο σε συγκεκριμένα είδη των παθήσεων που περιλαμβάνουν ευρύτερες καρδιακές επιπλοκές, ενώ στη μεγάλη έως συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως. Θεσμοί υγείας μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, έχουν επιβεβαιώσει ότι οι μέχρι τώρα εμφανίσεις των εν λόγω παρενεργειών έπειτα από τον εμβολιασμό είναι κατά κανόνα ήπιες, βελτιώνονται εντός ημερών με την καθιερωμένη αγωγή, και σύντομα οι ασθενείς επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους. Επίσης, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί αιτιωδώς σχετιζόμενος θάνατος.

Σχεδόν όλοι οι θεσμοί υγείας διεθνώς που έχουν εξετάσει τα στοιχεία για τις εν λόγω παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), έχουν συμπεράνει ότι το ατομικό όφελος του εμβολιασμού εξακολουθεί να υπερτερεί με σαφήνεια έναντι του ρίσκου, ακόμα και για τα αγόρια 12 ετών και άνω όπου το ρίσκο εμφανίζεται σχετικά αυξημένο. Όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο μας, η ίδια η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει περιστατικά μυοκαρδίτιδας πολύ συχνότερα, και ακόμη συχνότερα διάφορα άλλα χρόνια προβλήματα υγείας. Ο πλήρης εμβολιασμός προστατεύει απόλυτα από λοίμωξη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, συνεπώς και από τους εν λόγω κινδύνους, και προστατεύει αρκετά ακόμα όσους εμβολιασμένους τύχει τελικά να νοσήσουν.

Σε σχετική ανάλυσή της, η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών των ΗΠΑ, ACIP, έδειξε ότι και μόνο το άμεσο ρίσκο νοσηλείας λόγω COVID-19 είναι από δεκάδες έως εκατοντάδες φορές υψηλότερο για όλες τις ομάδες πληθυσμού, σε περίοδο πολύ ηπιότερης έξαρσης κρουσμάτων, σε σχέση με αυτή που επικρατεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό των δημοσιευμάτων περί αποτελεσματικότερης φυσικής προστασίας έπειτα από νόσηση σε σχέση με εμβολιασμό, στο προαναφερόμενο άρθρο μας είχαμε εξηγήσει ότι ο ισχυρισμός βασίζεται σε προδημοσίευση με σημαντικούς περιορισμούς. Άλλη προδημοσίευση που μπορεί να θεωρηθεί πιο αξιόπιστη λόγω μεγαλύτερου και τυχαιοποιημένου δείγματος με αποκλειστική χρήση τεστ PCR, κατέγραψε μεγαλύτερη προστασία για όσους είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech σε σχέση με όσους είχαν νοσήσει. Ακόμα όμως και αν η φυσική ανοσία παρείχε ανώτερη μελλοντική προστασία, θα προϋπέθετε το ρίσκο της αρχικής απροστάτευτης νόσησης, που οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας και η επιστημονική κοινότητα θεωρούν ομόφωνα πως αποτελεί την πλέον επικίνδυνη επιλογή.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι 1 στους 1000 θα αναπτύξει μυοκαρδίτιδα έπειτα από τον εμβολιασμό του κατά του κορωνοϊού, είναι ψευδής και βασίζεται σε λανθασμένη αναφορά μιας προδημοσιευμένης μελέτης που πλέον έχει αποσυρθεί. Ένας από τους επικεφαλής της μελέτης επιβεβαίωσε ότι η διορθωμένη συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έπειτα από τον εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό, ήταν μικρότερη από 5 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες εμβολιασμούς, συχνότητα που επαληθεύεται και από άλλες μεγαλύτερες μελέτες. Η συχνότητα είναι υψηλότερη για τους άντρες κάτω των 30 ετών, ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολλές φορές σπανιότερη απ’ την επίμαχη αναφορά. Ακόμα και σε αυτή την υποομάδα, η επικρατούσα αντίληψη στην επιστημονική κοινότητα είναι πως το ρίσκο της COVID-19 είναι πολύ υψηλότερο, καθώς η εν λόγω ασθένεια μπορεί πολύ συχνότερα να οδηγήσει σε νοσηλεία και ευρύτερα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.