Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, έκθεση του CDC ΔΕΝ αναφέρει ότι 14 παιδιά πέθαναν από τον εμβολιασμό τουςΥΓΕΙΑ

Όχι, έκθεση του CDC ΔΕΝ αναφέρει ότι 14 παιδιά πέθαναν από τον εμβολιασμό τους

5 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με μελέτη του CDC, 14 παιδιά πέθαναν από τη λήψη του εμβολίου των Pfizer και BioNtech έναντι της COVID-19.

Συμπέρασμα:

Από την έκθεση που επικαλούνται ως πηγή τα υπό εξέταση δημοσιεύματα προκύπτει πως πράγματι, το CDC εξέτασε 14 αναφορές θανάτων εμβολιασμένων εφήβων, ωστόσο καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν συνδέεται αιτιωδώς με τον εμβολιασμό.

Με αφορμή τη δημοσίευση έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων (CDC) σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης εμβολίων για την COVID-19 σε παιδιά 12-17 ετών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι 14 παιδιά πέθαναν μετά τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο, η πλαισίωση του εν λόγω ισχυρισμού είναι προβληματική. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: pronews.gr, ertopen.com, triklopodia.gr, amazonios.net

Τι ισχύει

Καταρχάς, αξίζει να σημειωθεί πως στις 30 Ιουλίου του 2021 στην ιστοσελίδα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων (CDC) δημοσιεύτηκε ανασκόπηση σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου Comirnaty των Pfizer/BioNtech για τους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών.

Χαρακτηριστικά, από τις 14 Δεκεμβρίου του 2020 μέχρι και τη 16η Ιουλίου του 2021, περίπου 8.9 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών έλαβαν το εμβόλιο Comirnaty. Από αυτούς, σχηματίστηκαν 9,246 αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες στο σύστημα VAERS.

Τι είναι το σύστημα VAERS;

Με απλά λόγια το σύστημα VAERS (Vaccine Adverse Events Reporting System) είναι μια πλατφόρμα, μέσω της οποίας κοινό και υγειονομικοί μπορούν να αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται μετά τη λήψη εμβολίων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των εμβολίων έναντι της COVID-19. Με αυτόν τον τρόπο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων (CDC) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μπορούν να επιτηρούν την ασφάλεια των εμβολίων συμβάλλοντας στην αμεσότερη λήψη αποφάσεων για την προστασία των πολιτών. Όπως έχουμε επισημάνει σε πληθώρα άρθρων μας, η αναφορά μιας ανεπιθύμητης ενέργειας στο σύστημα VAERS δεν αρκεί για να εδραιωθεί αιτιώδης σχέση ανάμεσα σε αυτή και κάποιο από τα εμβόλια. Αυτό επισημαίνει και η ίδια η επίσημη σελίδα του VAERS. [πηγή]

Με το θέμα της εσφαλμένης χρήσης συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης, όπως το VAERS στις ΗΠΑ, το Yellow Card στο Ηνωμένο Βασίλειο και το EudraVigillance στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε ασχοληθεί σε πληθώρα πρόσφατων άρθρων μας. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7]

Αρκετά από τα υπό εξέταση δημοσιεύματα χρησιμοποίησαν τίτλους όπως “CDC: Πέθαναν 14 παιδιά μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού – 397 με καρδιακή φλεγμονή“. Από την εν λόγω έκθεση προκύπτει πως πράγματι, το CDC εξέτασε 14 αναφορές θανάτων εμβολιασμένων εφήβων. Ωστόσο, καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν συνδέεται αιτιωδώς με τον εμβολιασμό. [πηγή]

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιατρών, οι αιτίες θανάτων ήταν:

  • Πνευμονική Εμβολή (2)
  • Αυτοχειρία (2)
  • Ενδοκρανιακή Αιμορραγία (2)
  • Καρδιακή Ανεπάρκεια (1)
  • Αιμοφαγοκυτταρική Λεμφοϊστιοκυττάρωση (1)

Μέχρι στιγμής αναμένονται τα δεδομένα για τους υπόλοιπους 6 θανάτους.

Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε πως σε σύνολο 9,246 αναφορών στο σύστημα VAERS, το 90.7% αφορούσε σε μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ το 9.3% σε σοβαρές. Για παράδειγμα, ανάμεσα στις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες συμπεριλήφθηκαν και 397 περιστατικά μυοκαρδίτιδας, κανένα από τα οποία, ωστόσο, δεν οδήγησε σε θάνατο.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα καθίσταται σαφές πως οι αναφορές για 14 θανάτους εφήβων 12-17 ετών λόγω μυοκαρδίτιδας η οποία προκλήθηκε από τα εμβόλια για την COVID-19 συνιστά παραπληροφόρηση. Από την έκθεση που επικαλούνται ως πηγή τα υπό εξέταση δημοσιεύματα προκύπτει πως πράγματι, το CDC εξέτασε 14 αναφορές θανάτων εμβολιασμένων εφήβων, ωστόσο καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν συνδέεται αιτιωδώς με τον εμβολιασμό.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).