Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ αποδεικνύει τη μεταβολή σύστασης του αίματος εμβολιασμένωνΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βίντεο ΔΕΝ αποδεικνύει τη μεταβολή σύστασης του αίματος εμβολιασμένων

27 Σεπ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύει ότι η σύσταση του αίματος των εμβολιασμένων αλλάζει καθώς το αίμα τους πήζει.

Συμπέρασμα:

Στο επίμαχο βίντεο παρουσιάζεται η ψευδοεπιστημονική πρακτική του "wet cupping", η οποία είναι μια παραλλαγή της βεντούζας. Η πήξη του αίματος που συγκεντρώθηκε στο κύπελλο από μικροεκδορές στο χέρι του ατόμου που εμφανίζεται, οφείλεται στους μηχανισμούς πήξης του αίματος που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός. Το παρατηρούμενο φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε εμβόλιο ούτε αποδεικνύεται από το βίντεο ότι το άτομο που βλέπουμε έχει εμβολιαστεί.

Βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζεται ως απόδειξη αλλαγής της σύστασης του αίματος των εμβολιασμένων για την COVID-19. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: skeftomasteellhnika.blogspot.com.

Το υπό εξέταση βίντεο:

Σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκτός Ελλάδας, το ίδιο βίντεο κυκλοφόρησε ως τεκμήριο για τον ισχυρισμό ότι υπάρχει μέθοδος αφαίρεσης των εμβολίων για την COVID-19 από το αίμα εμβολιασμένων. Με τον εν λόγω ψευδή ισχυρισμό έχουν ασχοληθεί πιστοποιημένες ομάδες ελέγχου γεγονότων, όπως το Associated Press. [πηγή]

Τι ισχύει

Καταρχάς, αξίζει να αναφέρουμε πως στο υπό εξέταση βίντεο βλέπουμε μια παραλλαγή της παραδοσιακής πρακτικής της “βεντούζας”. Η μέθοδος που εφαρμόζεται στο χέρι του ατόμου, ονομάζεται “wet cupping” και έχει δύο βασικές διαφορές από τη βεντούζα όπως την γνωρίζουμε στην Ελλάδα.

Η πρώτη διαφορά είναι πως αντί για χρήση θερμότητας χρησιμοποιείται μια αντλία για την αναρρόφηση του δέρματος, και η δεύτερη είναι ότι στο “wet cupping” δημιουργούνται μικροεκδορές στην περιοχή της αναρρόφησης απ΄ όπου αντλείται ποσότητα αίματος.

Εξετάζοντας το επίμαχο βίντεο παρατηρούμε ότι στο χρονικό σημείο 1:41 το πλάνο αλλάζει. Αυτό συμβαίνει διότι η πρακτική του wet-cupping μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά. Έτσι στο επόμενο καρέ, δηλαδή στο χρονικό σημείο 1:42, μεταφερόμαστε απευθείας στο σημείο της αφαίρεσης της βεντούζας όπου έχει συγκεντρωθεί το αίμα.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, το αίμα από υγρό μετατράπηκε σε γέλη, δηλαδή ένα παχύρευστο υγρό που μοιάζει με ζελέ. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε εμβόλιο, ενώ σε κανένα σημείο το βίντεο δεν τεκμηριώνεται ότι αυτό το εικονιζόμενο άτομο έχει εμβολιαστεί.

Η μετατροπή του αίματος σε γέλη με το τρόπο που παρουσιάζεται στο βίντεο στηρίζεται σε συγκεκριμένο μηχανισμό άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, ο οποίος έχει ως στόχο να σταματήσει την αιμορραγία ύστερα από τραυματισμό. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το γιατί τα σωληνάρια συλλογής αίματος που χρησιμοποιούνται από μικροβιολογικά εργαστήρια σε αιματολογικές εξετάσεις περιέχουν αντιπηκτικές ουσίες, όπως για παράδειγμα καλιούχο άλας του EDTA. [πηγή 1][πηγή 2]

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα του YouTube πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού και άρα την ανάπτυξη των εμβολίων έναντι της COVID-19, εντοπίζουμε την ίδια αλλαγή στη σύσταση του αίματος σε άνθρωπο που δοκιμάζει το “wet cupping” για πρώτη φορά. Το βίντεο δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου του 2018.

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως το “wet cupping”, όπως και η παραδοσιακή βεντούζα, αποτελούν αναπόδεικτες εναλλακτικές πρακτικές τα αποτελέσματα των οποίων δεν στηρίζονται σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα. [πηγή]

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι το υπό εξέταση βίντεο απεικονίζει την αλλαγή σύστασης του αίματος εμβολιασμένων, είναι ανυπόστατος. Στο επίμαχο βίντεο παρουσιάζεται η ψευδοεπιστημονική πρακτική του “wet cupping”, η οποία είναι μια παραλλαγή της βεντούζας. Η πήξη του αίματος που συγκεντρώθηκε στο κύπελλο από μικροεκδορές στο χέρι του ατόμου που εμφανίζεται στο βίντεο, οφείλεται στους μηχανισμούς πήξης του αίματος που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός. Το παρατηρούμενο φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε εμβόλιο ούτε αποδεικνύεται στο βίντεο ότι το άτομο έχει εμβολιαστεί.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).