Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν σχεδιαστεί για 8 δόσειςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν σχεδιαστεί για 8 δόσεις

6 Οκτ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία από πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ισπανία δείχνει ότι τα εμβόλια για την COVID-19 έχουν προγραμματιστεί να γίνονται σε 8 δόσεις.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση φωτογραφία αποτελεί στιγμιότυπο οθόνης από την εφαρμογή "La Meva Salut" που παρέχεται από το Υπουργείο Υγείας της Κυβέρνησης της Καταλονίας. Το εν λόγω στιγμιότυπο απεικονίζει το ιστορικό εμβολιασμού του εκάστοτε χρήστη, και δεν αποτελεί πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην προαναφερθείσα εφαρμογή, η εμφάνιση πεδίων από 1η έως 8η δόση αποτελεί τη προκαθορισμένη μορφή της εφαρμογής και δεν συνιστά απόδειξη ότι για την COVID-19 έχουν προγραμματιστεί 8 δόσεις εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται ο ισχυρισμός ότι φωτογραφία από πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ισπανία δείχνει πλάνο 8 δόσεων για το εμβόλιο. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Η υπό εξέταση εικόνα περιέχει κείμενο στην καταλανική, όχι την ιταλική, γλώσσα, και δείχνει την κατάσταση εμβολιασμού, όπως αυτή αποτυπώνεται στη διαδικτυακή εφαρμογή La Meva Salut (μτφ. “η υγεία μου”) που παρέχεται από το Υπουργείο Υγείας της Κυβέρνησης της Καταλονίας, γεγονός που επιβεβαίωσε η καταλανική αρχή στη γαλλική ομάδα διασταύρωσης ειδήσεων Libération – CheckNews, μέλους του IFCN.

Στιγμιότυπο οθόνης από την σελίδα της κατάστασης εμβολιασμού στην εφαρμογή “La Meva Salut”. [πηγή]

Στο παραπάνω στιγμιότυπο βλέπουμε ότι ζητείται η μετάβαση σε άλλη σελίδα στην οποία θα γίνει η έκδοση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για την COVID-19. Επομένως το παραπάνω στιγμιότυπο δεν δείχνει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19, που είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες εντός ΕΕ και σε 16 χώρες εκτός, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και μορφή. Εξ ορισμού, η εφαρμογή αφορά άτομα που βρίσκονται στην περιοχή της Καταλονίας, όχι γενικά την Ισπανία ή την ΕΕ.

Τα πεδία δόσεων που εμφανίζονται στην καταλονική εφαρμογή “La Meva Salut” αριθμούν πράγματι έως το 8, ωστόσο αυτό είναι το γενικό μηχανογραφικό πλαίσιο για το ιστορικό οποιουδήποτε εμβολιασμού περιέχεται στην εφαρμογή. Δηλαδή ούτως ή άλλως στην εφαρμογή, που προϋπήρχε της πανδημίας, υπάρχουν οκτώ θέσεις, καθώς η εφαρμογή συμπεριλαμβάνει πληροφορίες για πολλά άλλα εμβόλια, πέραν αυτών της COVID-19. Επομένως αυτή η εικόνα δεν δείχνει ότι κάποιο εμβόλιο για την COVID-19 χορηγείται σε 8 δόσεις.

Το καταλονικό Υπουργείο Υγείας προέβη στην εξής διευκρίνιση, σε ερώτημα του CheckNews:

Η παρεξήγηση πηγάζει από το γεγονός ότι στην ενότητα εμβολίων της εφαρμογής, υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε τις δόσεις που έχει λάβει το εκάστοτε άτομο από όλα τα εμβόλια. Το εμβόλιο Covid έχει ενσωματωθεί σε αυτήν τη δομή.

Στιγμιότυπο από την εφαρμογή, όπως παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Καταλονίας στον οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων CheckNews – Liberation. Διακρίνονται ο αντιτετανικός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός κατά της διφθειρίτιδας.

Πράγματι, τη συγκεκριμένη μηχανογραφική δομή βρίσκουμε και σε εκπαιδευτικά-ενημερωτικά φύλλα οδηγιών, ή και βίντεο για την εν λόγω εφαρμογή στο YouTube ήδη από το 2015.

Ο Johannes Bahrke, συντονιστής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή οικονομία έρευνα και καινοτομία, διέψευσε μέσω e-mail στον πιστοποιημένο οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων του Australian Associated Press, τον ισχυρισμό ότι το επίμαχο στιγμιότυπο σχετίζεται με Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για την COVID-19. [πηγή]

Τέλος, δεν υπάρχει καμία άλλη πηγή από την οποία να προκύπτει ότι έχουν προγραμματιστεί 7 ή 8 δόσεις για τα εμβόλια έναντι της COVID-19. Πρόσφατα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε υπέρ της τρίτης δόσης σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού υπό προϋποθέσεις.

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση φωτογραφία αποτελεί στιγμιότυπο οθόνης από την εφαρμογή “La Meva Salut” που παρέχεται από το Υπουργείο Υγείας της Κυβέρνησης της Καταλονίας. Το εν λόγω στιγμιότυπο απεικονίζει το ιστορικό εμβολιασμού του εκάστοτε χρήστη, και δεν αποτελεί πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην προαναφερθείσα εφαρμογή, η εμφάνιση πεδίων από 1η έως 8η δόση αποτελεί τη προκαθορισμένη μορφή της εφαρμογής και δεν συνιστά απόδειξη ότι για την COVID-19 έχουν προγραμματιστεί 8 δόσεις εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.