Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, εμβολιασμένος πιλότος της Delta Air Lines ΔΕΝ πέθανε κατά την διάρκεια πτήσεωςFAKE NEWS

Όχι, εμβολιασμένος πιλότος της Delta Air Lines ΔΕΝ πέθανε κατά την διάρκεια πτήσεως

20 Οκτ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ένας εμβολιασμένος πιλότος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Delta Air Lines πέθανε κατά την διάρκεια πτήσης και το αεροπλάνο του πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός διαψεύσθηκε από την εν λόγω εταιρεία, ενώ σε σχετική σελίδα που καταγράφει αεροπορικά ατυχήματα δεν βρέθηκε καμία αναφορά για ατύχημα ή αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Delta Air Lines στο εξεταζόμενο εύρος χρόνου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορα ιστολόγια, ένας εμβολιασμένος πιλότος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Delta Air Lines πέθανε κατά την διάρκεια πτήσης και το αεροπλάνο του πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: choratouaxoritou.gr, odysseiatv.blogspot.com, press-gr.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Ένας εμβολιασμένος πιλότος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Delta Air Lines πέθανε κατά τη διάρκεια πτήσης. Ο πιλότος έλεγε περίεργα πράγματα και μετά πέθανε… Αυτή η υπόθεση επιβεβαιώθηκε από τρεις διαφορετικούς ανθρώπους, είπε η Δρ Jane Ruby στο Stew Peters Show.

Στη συνέχεια, το αεροπλάνο έπρεπε να κάνει μια αναγκαστική προσγείωση. Ο πιλότος επιχειρούσε από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Είχε δεχτεί το δεύτερο εμβόλιο του λίγες μέρες πριν την πτήση…

«Είναι πολύ μεγαλύτερο αυτό που συμβαίνει από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι», είπε η Ruby. Οι πτήσεις εκτρέπονται επειδή οι πιλότοι υποφέρουν από πόνους στο στήθος. Μια πτήση εκτράπηκε επίσης επειδή ένας εμβολιασμένος επιβάτης είχε πόνους στο στήθος και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Ένας πιλότος του Σιάτλ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Αποδείχθηκε ότι είχε εμβολή. Δύο αεροσυνοδοί της Ατλάντα βρέθηκαν νεκροί λίγες ημέρες μετά το δεύτερο τρύπημα. Και ένας αεροσυνοδός του Σολτ Λέικ Σίτι πέθανε μετά από ένα δεύτερο εμβόλιο Janssen.

Τι ισχύει

Αρχική πηγή του υπό εξέταση ισχυρισμού, είναι μια γνωστή αντιεμβολιαστική ηχητική εκπομπή (podcast), με τίτλο “The Stew Peters Show” που μεταδόθηκε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021.

Η ιστορία προήλθε από την καλεσμένη του podcast την Jane Ruby, η οποία ισχυρίστηκε πως έλαβε τα στοιχεία από τρεις πληροφοριοδότες που σχετίζονται άμεσα με την Delta Air Lines, μια από τους οποίους ήταν η αεροσυνοδός της συγκεκριμένης πτήσης. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, ο συγκυβερνήτης της πτήσης υποστήριξε ότι μπόρεσε τελικά να προσγειώσει το αεροπλάνο με ασφάλεια κι ότι η πτήση είχε πραγματοποιηθεί σε μία από τις προηγούμενες 10 ημέρες. Ακόμη, ανέφερε ότι οι πληροφοριοδότες της αποκάλυψαν αρκετές ακόμη ιστορίες θανάτων κι άλλων προβλημάτων υγείας εμβολιασμένων υπαλλήλων της Delta. Στην εκπομπή ο κ. Peters και η κ. Ruby κατηγορούν την αεροπορική εταιρεία και τα μέσα ενημέρωσης για συγκάλυψη, χωρίς ωστόσο να δίνουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το συμβάν.

Σε ανακοίνωσή της, η αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines διέψευσε άμεσα την εν λόγω φήμη, δηλώνοντας πως το αναφερόμενο συμβάν δεν έλαβε ποτέ χώρα. Οι θάνατοι κατά τη διάρκεια μιας πτήσης είναι σπάνιοι κι οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται νομικά να τους αναφέρουν δημόσια.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Η πανδημία ήταν μια απίστευτα τραγική περίοδος για πολλούς ανθρώπους, και οι καρδιές μας βρίσκονται στις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αυτών που έχουν φύγει από τη ζωή από αυτόν τον φρικτό ιό.

Παρότι οι λογαριασμοί στο Twitter τόσο για την εκπομπή της κ. Ruby όσο του κ. Peters έχουν ανασταλεί λόγω διάδοσης ψευδών ισχυρισμών, το podcast είναι ακόμα διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Ενώ ο κ. Peters αποκαλεί την κ. Ruby “γιατρό”, στην πραγματικότητα είναι νοσοκόμα. Όπως η ίδια δηλώνει έχει κάνει σπουδές νοσηλευτικής και οικονομικών της υγείας, διδακτορικό στην εκπαίδευση και μεταδιδακτορικό σε νομικές σπουδές. Συγκεκριμένα, ξεκινά το βιογραφικό της δηλώνοντας “οικονομολόγος της υγείας και ειδικός της Νέας Δεξιάς, με συναρπαστικές γνώσεις και έκτακτες ειδήσεις του συντηρητικού χώρου για τον κόσμο των νέων ΜΜΕ“.

Με ψευδείς ισχυρισμούς της κ. Ruby αναφορικά με τη πανδημία της COVID-19 έχουμε ασχοληθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε πως, πέρα από τη διάψευση της προαναφερθείσας αεροπορικής εταιρίας, στη σελίδα Aviation Safety Network η οποία παρακολουθεί αεροπορικά ατυχήματα, δε βρίσκουμε καμία αναφορά για αεροπορικό ατύχημα ή αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Delta Air Lines μεταξύ 26ης Σεπτεμβρίου και 11ης Οκτωβρίου. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι ένας εμβολιασμένος πιλότος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Delta Air Lines πέθανε κατά την διάρκεια πτήσης και το αεροπλάνο του πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση. Ο ισχυρισμός διαψεύσθηκε από την εν λόγω εταιρεία, ενώ σε σχετική σελίδα που καταγράφει αεροπορικά ατυχήματα δεν βρέθηκε καμία αναφορά για ατύχημα ή αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Delta Air Lines στο εξεταζόμενο εύρος χρόνου.