Ποιοι είμαστε
Αρχική Αφίσα από την Ιρλανδία με λίστα παρενεργειών για τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν αποτελεί επίσημο έγγραφοFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αφίσα από την Ιρλανδία με λίστα παρενεργειών για τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν αποτελεί επίσημο έγγραφο

6 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Επίσημο έγγραφο της φαρμακευτικής υπηρεσίας HPRA της Ιρλανδίας περιλαμβάνει τον ξαφνικό θάνατο ως παρενέργεια των εμβολίων κατά της COVID-19.

Συμπέρασμα:

Η υπηρεσία HPRA της Ιρλανδίας δήλωσε πως η αφίσα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως προωθούμενη από την ίδια, έχει δημιουργηθεί από άγνωστα άτομα ενώ περιέχει ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Η HPRA δεν τυπώνει αφίσες αλλά δημοσιεύει τακτικά στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφορές ασφαλείας σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19 προς ενημέρωση των Ιρλανδών πολιτών και καμία εξ αυτών δεν αναφέρει τον ξαφνικό θάνατο ως παρενέργεια των εμβολίων.

Σε αναρτήσεις λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζουμε την εικόνα ενός φυλλαδίου με μια λίστα παρενεργειών για τα εμβόλια κατά της COVID-19 στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο ξαφνικός θάνατος. Σύμφωνα με την εικόνα και τις υπό εξέταση δημοσιεύσεις, η εν λόγω αφίσα αποτελεί επίσημο έγγραφο φαρμακευτικής αρχής (HPRA) της Ιρλανδίας. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παράδειγμα σχετικής δημοσίευσης στο Facebook:

Τι ισχύει

Αρχικά, οι υπό εξέταση αναρτήσεις παρουσιάζουν την επίμαχη αφίσα ως επίσημο έγγραφο που εκδόθηκε από κρατικό φορέα της Ιρλανδίας. Κάποια δημοσιεύματα ισχυρίζονται πως αποτελεί επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας της Ιρλανδίας, κάτι το οποίο δεν ευσταθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο εν λόγω ισχυρισμός βασίζεται στο γεγονός πως πάνω στην αφίσα αναφέρεται η φαρμακευτική υπηρεσία HPRA (Health Products Regulatory Authority) της Ιρλανδίας.

Έπειτα από την κυκλοφορία της εν λόγω εικόνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφόρων χωρών, η HPRA προχώρησε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της στην εξής προειδοποιητική ανακοίνωση:

[Μετάφραση]

Προσοχή στις παραπλανητικές πληροφορίες για τα εμβόλια

Η HPRA δεν τυπώνει αφίσες για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Οποιαδήποτε αφίσα κυκλοφορεί που αφορά τα εμβόλια για την COVID-19 – είτε σε έντυπη μορφή είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων – και παρουσιάζεται ως προωθούμενη από την HPRA είναι πιθανότατα κατασκευασμένη και περιέχει ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες.

Η HPRA συνιστά στους πολίτες να ανατρέχουν πάντα στις εγκεκριμένες πληροφορίες προϊόντος ενός εμβολίου για να ενημερωθούν για την τεκμηριωμένη με επίσημα δεδομένα λίστα των γνωστών παρενεργειών. Οι σύνδεσμοι για τις πληροφορίες προϊόντος των εμβολίων για την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και των φυλλαδίων συσκευασίας τους, είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα μας.

Η HPRA δημοσιεύει τακτικά ενημερώσεις ασφάλειας παρέχοντας μια επισκόπηση σχετικά με τις διεθνείς αναφορές για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δημοσιεύει επίσης μηνιαίες αναφορές ασφαλείας.

Όλα τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες, παρότι δεν εμφανίζονται σε όλους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ήπιας ως μέτριας φύσης. Οι παρενέργειες πρέπει να ισοσταθμίζονται συνεχώς έναντι των καθιερωμένων οφελών σχετικά με την πρόληψη της νόσου COVID-19. Όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν επίσης πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά ή να χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο σε περίπτωση που όντως κολλήσουν COVID-19.

Η Υγειονομική Υπηρεσία HSE (Health Service Executive) έχει δημοσιεύσει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση ψευδών ειδήσεων που αφορούν την υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Οι παραπλανητικές πληροφορίες για την υγεία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ιρλανδίας κατά της COVID-19 είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας και της HSE.

Επιπρόσθετα, εκπρόσωπος της HPRA δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AP πως η εν λόγω αφίσα έχει δημιουργηθεί από άγνωστα άτομα και δεν είναι σε καμία περίπτωση προωθούμενη από καμία επίσημη υγειονομική ή φαρμακευτική υπηρεσία της Ιρλανδικής κυβέρνησης. Ανέφερε επίσης, πως το λογότυπο που εμφανίζεται στην αφίσα (κάτω δεξιά) με το όνομα “People of Ireland” δεν υπάρχει και δεν αντιπροσωπεύει την HPRA.

Τέλος, σε καμία αναφορά ασφαλείας της HPRA για τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν αναφέρεται ως παρενέργεια ο ξαφνικός θάνατος ενώ οι λοιπές παρενέργειες που αναγράφονται στην υπό εξέταση αφίσα έχουν αναλυθεί εκτενώς σε αρκετά προηγούμενα άρθρα μας. [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3][άρθρο 4][άρθρο 5]

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η υπηρεσία HPRA της Ιρλανδίας δήλωσε πως η αφίσα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως προωθούμενη από την ίδια, έχει δημιουργηθεί από άγνωστα άτομα ενώ περιέχει ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Η HPRA δεν τυπώνει αφίσες αλλά δημοσιεύει τακτικά στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφορές ασφαλείας σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19 προς ενημέρωση των Ιρλανδών πολιτών και καμία εξ αυτών δεν αναφέρει τον ξαφνικό θάνατο ως παρενέργεια των εμβολίων.