Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας δεν χαρακτήρισε «αλήτες» τους μη εμβολιασμένουςΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Όχι, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας δεν χαρακτήρισε «αλήτες» τους μη εμβολιασμένους

16 Δεκ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε τηλεοπτική εκπομπή το Δεκέμβριο του 2021, ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας χαρακτήρισε «αλήτες» τους μη εμβολιασμένους.

Συμπέρασμα:

Ο κ. Γεροτζιάφας δεν χρησιμοποίησε την λέξη «αλήτες» στην επίμαχη εκπομπή, αλλά «αρνητές».

Προσφατα κυκλοφόρησε σε μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι ο Καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας, σε πρόσφατη συνέντευξη του, αναφέρθηκε στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 ως «αλήτες». Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: zougla.gr, pronews.gr, el.gr, docmed.gr, press-gr.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Αλήτες» και «ανόητοι». Αυτές τις δύο λέξεις που δεν συνάδουν με το επίπεδο που θα πρέπει να έχει ένας άνθρωπος της επιστήμης χρησιμοποίησε ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας σε τηλεοπτική παρέμβαση του για να περιγράψει τους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 επειδή τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι εν πολλοίς αναποτελεσματικό και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνο.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open για το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών είπε κατά λέξη «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να τιναχτούν στον αέρα οι κοινωνίες μας επειδή ένα 10 – 20% αλητών, αντιεμβολιαστών ή ανοήτων, όπως θέλετε πείτε το, έχουν αποφασίσει να κάνουν αυτό το πράγμα. Το κράτος υπάρχει και μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους …Δεν θα καθόμαστε να παίζουμε με τις δήθεν ευαισθησίες των μεν ή με τις ψευδοελευθερίες των δε».

Είναι ντροπή για έναν προοδευτικό επιστήμονα και άτυπο σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιεί τόσο απαξιωτικούς και πέρα για πέρα άδικους χαρακτηρισμούς για το 35% των Ελλήνων πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Ακόμα χειρότερο, ο καθηγητής Γεροτζιάφας δεν θυμάται ότι οι «ευαισθησίες» και οι «ελευθερίες» είναι ιερές έννοιες για τους αριστερούς. Δεν είναι «δήθεν» και «ψευδό».

Τον εν λόγω ισχυρισμό αναπαρήγαγαν στο Facebook και στο Twitter οι δημοσιογράφοι Στέφανος Δαμιανίδης και Μάκης Τριανταφυλλόπουλος:

Στιγμιότυπο ανάρτησης στο Twitter που ελήφθη στις 13-12-2021.

Τι ισχύει

Ο κ. Γεροτζιάφας συμμετείχε στις 10 Δεκεμβρίου 2021 στην πρωϊνή εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV. Το απόσπασμα της εκπομπής μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω:

Στο επίμαχο σημείο, μετά το 6:15 του βίντεο (συστήνεται αναπαραγωγή σε ταχύτητα x0.75), ανέφερε τα εξής:

[…] δεν μπορούμε να ανεχτούμε να τιναχτούν στον αέρα οι κοινωνίες μας επειδή ένα 10%-20% αρνητών, αντιεμβολιαστών ή ανοήτων – όπως θέλετε πείτε το – έχουν αποφασίσει να κάνουν αυτό το πράγμα.

Ο ίδιος έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε τον όρο αλήτες, και έχει δηλώσει μέσω Twitter τα εξής:

Η ακριβής φράση στο Open είναι “Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να τιναχτούν στον αέρα οι κοινωνίες μας επειδή ένα 10%-20% αρνητών, αντιεμβολιαστών ή ανοήτων – όπως θέλετε πείτε το – έχουν αποφασίσει να κάνουν αυτό το πράγμα”. Αρα το “αλήτες” είναι κατασκευασμένο. Η λέξη “ανοήτων” που προφανώς επίσης προκάλεσε τα ελληνικά ήθη είναι η μετάφραση της γαλλικής λέξης “bêtise” την οποία χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στον δημόσιο (τηλεοπτικό και ακαδημαϊκό) λόγο χωρίς συστολή ή φόβο παρεξηγήσης.

Συμπέρασμα

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα και αναρτήσεις αναφέρουν σωστά ότι ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας χαρακτήρισε «ανοήτους» όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν έναντι της COVID-19, όμως δεν αληθεύει ότι τους απεκάλεσε «αλήτες», αλλά «αρνητές».

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.