Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση για τη συσχέτιση του AIDS με τα εμβόλια και τη νόσο COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παραπληροφόρηση για τη συσχέτιση του AIDS με τα εμβόλια και τη νόσο COVID-19

24 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Σύμφωνα με τον Luc Montagnier, όσοι έχουν λάβει τρίτη δόση εμβολίου για την COVID-19 πρέπει να κάνουν τεστ για AIDS.

Συμπέρασμα 1:

Δεν εντοπίζεται συγκεκριμένη συνέντευξη ή ομιλία του Luc Montagnier στην οποία να έκανε την εν λόγω δήλωση. Η ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας είναι πως μόνο ο ιός HIV μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας γνωστό ως AIDS, και δεν έχει τεκμηριωθεί πρόκληση του συνδρόμου λόγω χορήγησης κανενός φαρμάκου ή εμβολίου. Αντιθέτως, έχει τεκμηριωθεί ότι η νόσηση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ για ορισμένα εμβόλια έχουν υπάρξει παρατηρήσεις γενικευμένης ενίσχυσης του ανοσοποιητικού έπειτα από τον εμβολιασμό, και όχι μόνο επιλεκτικής έναντι του παθογόνου που στοχεύει ο εμβολιασμός.

Ισχυρισμός 2:

Η εμφάνιση του νέου στελέχους HIV στην Ολλανδία σχετίζεται με την COVID-19 και τα εμβόλια για την πρόληψη της νόσου.

Συμπέρασμα 2:

Ο συσχετισμός της νόσου COVID-19 και των εμβολίων με την πρόσφατη ανακάλυψη νέας παραλλαγής του HIV στην Ολλανδία είναι πλήρως αυθαίρετος και προκύπτει από παλαιότερους ισχυρισμούς του Luc Montagnier σχετικά με τη δομή του γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2. Η νέα παραλλαγή του HIV κυκλοφορεί στη Ολλανδία από τη δεκαετία του '90. Ο ισχυρισμός του Luc Montagnier βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε προδημοσίευση Ινδών ερευνητών, η οποία έλαβε έντονη κριτική από μέλη της επιστημονικής κοινότητας για τη προβληματική μεθοδολογία της και την εσφαλμένη ερμηνεία των ευρημάτων της, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τους ερευνητές.

Σε δημοσιεύσεις που κυκλοφόρησαν στο Facebook, εντοπίζουμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με τον Luc Montagnier, όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου για την COVID-19 θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ για AIDS. Μάλιστα, σε αρκετές αναρτήσεις τα υποτιθέμενα λεγόμενα του Luc Montagnier συσχετίζονται με την είδηση περί εμφάνισης νέας παραλλαγής του ιού HIV στην Ολλανδία. Ομοίως, άρθρα σε ιστοσελίδες ενημέρωσης, βασιζόμενες σε παλαιότερους ισχυρισμούς του Montagnier, συσχετίζουν την προαναφερθείσα είδηση με την ασθένεια COVID-19. Ωστόσο, η εμφάνιση του νέου στελέχους του HIV δεν έχει καμία σχέση με την πανδημία ή τα εμβόλια για την COVID-19, ενώ ο ισχυρισμός για την διεξαγωγή τεστ για AIDS σε όσους έχουν λάβει τρίτη δόση δεν έγινε ποτέ από τον ίδιο τον Montagnier.

Σε δημοσιεύσεις στο Facebook διαβάζουμε:

Για όσους έχετε κάνει την τρίτη δόση να πάτε να κάνετε ένα τεστ για AIDS. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Μετά να μηνύσετε την κυβέρνησή σας

Ζακ-Λυκ Μοντανιέ,
Ιολόγος Νομπελίστας

Σχετικά παραδείγματα στο Facebook:

Παραδείγματα ιστοσελίδων: katohika.gr, kourdistoportocali.com, oparlapipas.gr, romioitispolis.gr, kataggeilte.blogspot.com

Πιο συγκεκριμένα διαβάζουμε:

HIV-COVID-Νέο στέλεχος που προκαλεί το AIDS βρέθηκε στην Ολλανδία. Η εφιαλτική σύνδεσή του με την COVID-19 σύμφωνα με τον Νομπελίστα Luc Montagnier Τι συμβαίνει στον πλανήτη;

Ένα νέο υπερ-μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού του AIDS, HIV, που κάνει τα μολυσμένα άτομα να νοσούν δύο φορές πιο γρήγορα από τις τρέχουσες εκδόσεις του ιού, εντοπίστηκε στην Ολλανδία.

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, που ονομάζεται παραλλαγή VB, έχει μολύνει τουλάχιστον 109 ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το στέλεχος βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποδυναμώνει την ικανότητα του ατόμου να καταπολεμά τις καθημερινές λοιμώξεις και ασθένειες πιο γρήγορα από τις προηγούμενες εκδόσεις του ιού. […]

[…] Ήδη Ινδοί ερευνητές προσπάθησαν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα αναλύσεών τους που δείχνουν ότι το γονιδίωμα αυτού του κοροναϊού περιέχει ακολουθίες από έναν άλλον ιό, τον HIV. Αναγκάστηκαν όμως να αποκρύψουν τα ευρήματά τους.

Σε ερώτηση αν ο κοροναϊός θα μπορούσε να προέλθει από έναν ασθενή με AIDS, ο Μοντανιέ ήταν κατηγορηματικός: «Όχι, για να εισαχθεί η ακολουθία του HIV σε αυτό το γονιδίωμα, χρειάστηκαν μοριακά εργαλεία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε εργαστήριο».

Πάντως, ο επιστήμονας ισχυρίζεται ότι τα μέρη του HIV στο γονιδίωμα του κοροναϊού μπορούν να καταστραφούν με «κύματα».

Ο Μοντανιέ εξήγησε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει κατά λάθος ή ότι έγινε ως αποτέλεσμα έρευνα για ένα εμβόλιο κατά του AIDS.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα του Μοντανιέ, τα επεξεργασμένα κομμάτια του ιού εξαλείφονται όσο αυτός διασπείρεται: «Η φύση εξαλείφει αυτές τις αφύσικες παραλλαγές. Ακόμα και τίποτα να μη γίνει, τα πράγματα θα βελτιωθούν, δυστυχώς μετά από αρκετούς θανάτους».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι θα κατηγορηθεί ως συνωμοσιολόγος, ο Μοντανιέ απάντησε ότι οι πραγματικοί συνωμότες αποκρύπτουν την αλήθεια, δεν την λένε σε όλο τον κόσμο.

[Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ]

Τι ισχύει

Αρχικά, όπως αναφέρει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η φράση “Για όσους έχετε κάνει την τρίτη δόση να πάτε να κάνετε ένα τεστ για AIDS. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Μετά να μηνύσετε την κυβέρνησή σας” αποδίδεται εσφαλμένα στον Luc Montagnier, καθώς δεν εντοπίζεται συγκεκριμένη συνέντευξη ή ομιλία στην οποία να έκανε την εν λόγω δήλωση.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του παραπάνω ισχυρισμού, σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε αναλύσει την αυθαίρετη συσχέτιση του συνδρόμου AIDS με τα εμβόλια για την COVID-19, τα οποία μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ και εδώ.

Συνοπτικά, έπειτα από εκτενέστατες μελέτες, η ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας είναι πως μόνο ο ιός HIV μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας γνωστό ως AIDS. Παρότι υπάρχουν καταστάσεις όπως, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες ασθένειες, νόσηση από καρκίνο, χημειοθεραπείες ή ορισμένα φάρμακα που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν έχει τεκμηριωθεί πρόκληση ανοσοκαταστολής λόγω χορήγησης οποιουδήποτε εμβολίου. [πηγή]

Αντιθέτως, έχει τεκμηριωθεί ότι η νόσηση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, και το φαινόμενο αυτό θεωρείται πιθανά υπαίτιο για ένα μέρος των χρόνιων προβλημάτων υγείας που συχνά προκαλεί η COVID-19. Πρόσφατη μελέτη σε ασθενείς που αρχικά νόσησαν ήπια λόγω της COVID-19, αλλά έπειτα παρουσίασαν χρόνια προβλήματα, έδειξε ανοσολογική δυσλειτουργία τουλάχιστον σε βάθος 8 μηνών. Η εν λόγω μελέτη προκαταρκτικά επαλήθευσε και προηγούμενα ευρήματα εξάντλησης του ανοσοποιητικού συστήματος σε πρώην ασθενείς COVID-19, με παρόμοιες ενδείξεις να έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με χρόνιες λοιμώξεις ή καρκίνο.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι, αντίθετα με τον ισχυρισμό, για ορισμένα εμβόλια έχουν υπάρξει παρατηρήσεις γενικευμένης ενίσχυσης του ανοσοποιητικού έπειτα από τον εμβολιασμό, και όχι μόνο επιλεκτικής έναντι του παθογόνου που στοχεύει ο εμβολιασμός. Μια ενδελεχής ανοσολογική μελέτη έχει σημειώσει αντίστοιχες προκαταρκτικές ενδείξεις και για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19, ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες ώστε να καταστεί σαφές το αν λαμβάνει χώρα ενίσχυση ή κάποιο άλλο φαινόμενο.

Συσχέτιση με τη νέα παραλλαγή του ιού HIV

Η ανακάλυψη της νέας παραλλαγής του ιού HIV στην Ολλανδία, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τα εμβόλια για την COVID-19, τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων ή τον ιό SARS-CoV-2. Παρότι η εν λόγω παραλλαγή ταυτοποιήθηκε πρόσφατα, κυκλοφορεί στην Ολλανδία αρκετά χρόνια τώρα, πολύ πριν την πανδημία και τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την COVID-19. Όπως αναφέρει και η σχετική μελέτη στο περιοδικό Science, η ονομαζόμενη παραλλαγή VB (VB variant) κυκλοφορεί στην Ολλανδία από την δεκαετία του ’90, με τα πρώτα δείγματα ασθενούς που αναλύθηκαν να χρονολογούνται από το 1992.

Ευρύτερα, όπως διαβάζουμε στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, η αυθαίρετη συσχέτιση μεταξύ της προαναφερθείσας παραλλαγής του HIV και της COVID-19 ή τα εμβόλια για την πρόληψη της νόσου προκύπτει από παλαιότερους ισχυρισμούς του Luc Montagnier σχετικά με τη δομή του γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό CNEWS στις 16 Απριλίου του 2020, ο Luc Montagnier είχε ισχυριστεί πως ο ιός SARS-CoV-2 περιέχει στο γονιδίωμα του, γενετικές αλληλουχίες του ιού HIV, οι οποίες εισήχθησαν στον SARS-CoV-2 μέσω γενετικής τροποποίησης του ιού σε εργαστήριο.

Προς υποστήριξη των συγκεκριμένων ισχυρισμών, ο Luc Montagnier επικαλέστηκε μια προδημοσίευση Ινδών ερευνητών με τίτλο Uncanny similarity of unique inserts in the 2019-nCoV spike protein to HIV-1 gp120 and Gag”, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 σε ανοιχτή πλατφόρμα προδημοσιεύσεων. Οι ερευνητές ανέφεραν πως παρατηρήθηκαν πρωτοφανείς ομοιότητες σε 4 συγκεκριμένα σημεία (αμινοξέα) της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 και του ιού HIV, τα οποία ήταν μοναδικά για τους δύο ιούς και, σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν απίθανο να προέκυψαν φυσικώς στον κορωνοϊό. Η προδημοσίευση, ωστόσο, έλαβε έντονη κριτική από μέλη της επιστημονικής κοινότητας για τη προβληματική μεθοδολογία της και την εσφαλμένη ερμηνεία των ευρημάτων, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τους ερευνητές πριν καν περάσει έλεγχο από ομότιμους (peer review).

Σύμφωνα με αναλύσεις της ομάδας ελέγχου γεγονότων HealthFeedback και της πλατφόρμας Healthdesk που ασχολούνται με την παραπληροφόρηση και την ενημέρωση σε θέματα υγείας, τα τμήματα που ανέφεραν οι Ινδοί ερευνητές, δεν είναι μοναδικά για τις πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 ή του HIV, αλλά υπάρχουν και σε μικροοργανισμούς όπως ορισμένα παράσιτα.

Επιπρόσθετα, το Φεβρουάριο του 2020 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emerging Microbes & Infections μια εκτενής ανάλυση των ευρημάτων των Ινδών ερευνητών, η οποία δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της προδημοσίευσης. Συνοπτικά, έπειτα από αναζήτηση των 4 επίμαχων τμημάτων σε βάσεις δεδομένων γενετικού υλικού, ερευνητές βρήκαν πως οι εν λόγω αλληλουχίες εντοπίζονται και σε κύτταρα θηλαστικών, εντόμων, βακτηρίων και άλλων ιών, και δεν είναι μοναδικές για τον SARS-CoV-2 ή στελέχη του HIV. Επίσης, εντοπίζονται και σε άλλους κορωνοϊούς νυχτερίδων που έχουν έως ένα βαθμό παρόμοια γενετική δομή με τον SARS-CoV-2. Τέλος, έπειτα από αναζήτηση των 4 τμημάτων μόνο σε γενετικές αλληλουχίες του ιού HIV, ενώ βρέθηκαν λίγα αποτελέσματα που παρουσίαζαν 100% αντιστοίχιση με 2 εκ των 4, για τα άλλα 2 δεν βρέθηκε καμία σχετική αντιστοίχιση. Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη προδημοσίευση σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνει την ύπαρξη γενετικών ακολουθιών του ιού HIV στο γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2.


Τέλος, σε μερικές αναρτήσεις στο Facebook, εντοπίζουμε τους υπό εξέταση ισχυρισμούς συνοδευόμενους από ένα βίντεο του Richard M. Fleming. Το εν λόγω απόσπασμα προέρχεται από ομιλία του στις 5 Ιουνίου 2021 στην πόλη Dallas, κατά την οποία, μεταξύ άλλων συνωμοσιολογικών και ψευδοεπιστημονικών δηλώσεων, παρουσίασε και τον ισχυρισμό του Luc Montagnier που αναλύσαμε παραπάνω. Ο Richard M. Fleming έχει καταδικαστεί για δύο κακουργήματα ιατρικής εξαπάτησης, και ο θεσμός FDA των ΗΠΑ του έχει απαγορεύσει την παροχή υπηρεσιών σε φαρμακευτικές εταιρείες μέχρι το 2028. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, δεν εντοπίζεται συγκεκριμένη συνέντευξη ή ομιλία στην οποία ο Luc Montagnier δήλωσε ότι όσοι έχουν λάβει τρίτη δόση εμβολίου για την COVID-19 θα πρέπει να κάνουν τεστ για AIDS. Ευρύτερα, ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια για την COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο AIDS, δεν ευσταθεί. Επιπλέον, ο συσχετισμός της νόσου COVID-19 και των εμβολίων με την ανακάλυψη νέας παραλλαγής του HIV στην Ολλανδία είναι πλήρως αυθαίρετος και προκύπτει από παλαιότερους ισχυρισμούς του Luc Montagnier σχετικά με τη δομή του γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2. Η νέα παραλλαγή του HIV κυκλοφορεί στη Ολλανδία από τη δεκαετία του ’90. Ο ισχυρισμός του Luc Montagnier βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε προδημοσίευση Ινδών ερευνητών, η οποία έλαβε έντονη κριτική από μέλη της επιστημονικής κοινότητας για τη προβληματική μεθοδολογία της και την εσφαλμένη ερμηνεία των ευρημάτων της, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τους ερευνητές.