Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 ΔΕΝ προκαλεί AIDSΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 ΔΕΝ προκαλεί AIDS

21 Οκτ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Δεδομένα από βρετανικές μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος με το πέρασμα του χρόνου.

Συμπέρασμα:

Αρχικά, δεν πρόκειται για συμπέρασμα που προκύπτει από δεδομένα έγκριτης μελέτης αλλά για αυθαίρετο συμπέρασμα μιας συνωμοσιολογικής σελίδας. Μια επιφανειακή εξέταση των επικαλούμενων δεδομένων θα μπορούσε να δείχνει αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων COVID-19 στους εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους της Αγγλίας, όχι όμως ευρύτερες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η επίσημη έκθεση απ' όπου αντλούνται τα δεδομένα εξηγεί ότι η φαινομενικά αυξημένη συχνότητα οφείλεται σε τρίτους παράγοντες, όπως η δειγματοληψία. Όταν λαμβάνονται υπόψη πιο ακριβή δεδομένα εμβολιαστικής κάλυψης, οι ανεμβολίαστοι φαίνεται ότι κινδυνεύουν σημαντικά περισσότερο από την COVID-19, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από σειρά έγκριτων μελετών. Τέλος, ενώ ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν αποκλείεται να ενισχύει και ευρύτερα το ανοσοποιητικό, η COVID-19 το απορρυθμίζει και αυξάνει σημαντικά το ρίσκο διαφόρων μετέπειτα λοιμώξεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε ιστολόγια και λογαριασμούς στο Facebook, δεδομένα από βρετανικές μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, πρόκειται για διαστρέβλωση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων.

Παραδείγματα: pronews.gr, corfuvoice.gr, katohika.gr, egnatiapress.gr, cyprusgossip.com, gegonotstomikroskpio.com

Tα δημοσιεύματα έχουν ως εξής:

Επιδείνωση του ανοσοποιητικού συστήματος των πλήρως εμβολιασμένων δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της βρετανικής έκθεσης PHE για την Επιτήρηση των Εμβολίων και τα οποία καταδεικνύουν ότι τα άτομα μεταξύ 40 και 70 ετών που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου παρουσιάζουν μείωση κατά 40% της ικανότητάς τους στο ανοσοποιητικό σύστημα σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιδεινώνεται περίπου κατά 5% μέσο όρο την εβδομάδα (μεταξύ 2,7% και 8,7%).

Όπως αναφέρεται και εάν τα στοιχεία αποδειχθούν ως αξιόπιστα, τότε τα άτομα 30-50 ετών θα έχουν 100% υποβάθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή μηδενική ιική άμυνα μέχρι τα Χριστούγεννα και όλοι οι διπλά εμβολιασμένοι άνω των 30 ετών θα έχουν «χάσει» το ανοσοποιητικό τους σύστημα μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Οι 5 πίνακες PHE από την Έκθεση Επιτήρησης Εμβολίων, χωρισμένες κατά 4 εβδομάδες, δείχνουν σαφώς την προοδευτική βλάβη που προκαλούν τα εμβόλια στην απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Άτομα ηλικίας 40-69 ετών έχουν ήδη χάσει το 40% της ικανότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος και το χάνουν προοδευτικά στο 3,3% έως 6,4% την εβδομάδα.

Όλοι οι άνω των 30 ετών θα έχουν χάσει το 100% ολόκληρης της ανοσολογικής τους ικανότητας (για ιούς και ορισμένους καρκίνους) μέσα σε 6 μήνες.

Το παραπάνω περιγράφεται ως σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας.

Η πηγή του εξεταζόμενου ισχυρισμού είναι άρθρο που δημοσιεύθηκε αρχικά στη σελίδα theexpose.uk, η οποία έχει εκτενές ιστορικό αναπαραγωγής ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης αναφορικά με τα εμβόλια για την COVID-19. Το εν λόγω άρθρο στη συνέχεια μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης και λογαριασμούς στο Facebook.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα επίμαχα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι εμβολιασμένοι κατά της COVID-19 αναπτύσουν επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια. Το εν λόγω σύνδρομο είναι ευρέως γνωστό ως AIDS, αν και τα δημοσιεύματα δεν χρησιμοποιούν αυτήν την ορολογία. Στην πραγματικότητα, έπειτα από εκτενέστατες μελέτες, η ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας είναι πως μόνο ο ιός HIV μπορεί να προκαλέσει AIDS, και δεν έχει τεκμηριωθεί πρόκληση του συνδρόμου λόγω χορήγησης κανενός φαρμάκου ή εμβολίου. Υπάρχουν ωστόσο φάρμακα που μπορούν προσωρινά, για όσο γίνεται σχετική χρήση, να αποδυναμώσουν πτυχές του ανοσοποιητικού συστήματος. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Τα δεδομένα που επικαλούνται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, υποτίθεται πως τεκμηριώνουν ότι στην Αγγλία, έπειτα από την πάροδο μηνών, ορισμένες ηλικιακές ομάδες πλήρως εμβολιασμένων νοσούν ευκολότερα από COVID-19 σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Αν αυτή η παρατήρηση ίσχυε, η πιο εύλογη εξήγηση θα ήταν η εμφάνιση ενός συνδρόμου με την ονομασία ADE, που θα επέτρεπε την ευκολότερη είσοδο του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα κύτταρα των εμβολιασμένων. Αυτό το ενδεχόμενο είχε προβλεφθεί εξαρχής ως θεωρητική πιθανότητα για έλεγχο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που ενέκρινε την κυκλοφορία των εμβολίων στην ΕΕ.

Το φαινόμενο όμως θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο σε αυξημένη ευπάθεια των εμβολιασμένων απέναντι στην COVID-19, και όχι σε ευρύτερη εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους, όπως αυθαίρετα συμπεραίνουν τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα. Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από τη χορήγηση σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19, το φαινόμενο ADE δεν έχει αναφερθεί πουθενά σε εμβολιασμένους διεθνώς, κάτι που επιβεβαίωσε και σε επικοινωνία μας ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σε 3 προηγούμενα άρθρα μας έχουμε εξετάσει τα βρετανικά δεδομένα που επικαλούνται τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, και έχουμε δείξει ότι οι επίμαχοι ισχυρισμοί βασίζονται σε διαστρέβλωσή τους. Οι εκθέσεις απ’ όπου αντλήθηκαν τα δεδομένα, τονίζουν ότι η φαινομενικά αυξημένη ευπάθεια των εμβολιασμένων δεν είναι πραγματική, αλλά οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως διαφορές στους πληθυσμούς εμβολιασμένων και μη, καθώς και διαφορές στη δειγματοληψία τους. Για παράδειγμα, η πιστοποιημένη ομάδα ελέγχου γεγονότων FullFact, αναφέρει ότι μέρος του φαινομένου μπορεί να εξηγείται από άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν ή από εμβολιασμένους που τηρούν λιγότερο τα μέτρα προστασίας.

Ωστόσο, υπάρχει το ευρύτερο πρόβλημα ότι το ακριβές ποσοστό των ανεμβολίαστων της Αγγλίας είναι άγνωστο. Οι παραπάνω εκτιμήσεις βασίζονται στην καταγραφή των ανεμβολίαστων σύμφωνα με το σύστημα NIMS, που όμως θεωρείται ότι είναι λιγότερο ακριβές για τον πληθυσμό των νεότερων ηλικιών σε σχέση με τις εκτιμήσεις του θεσμού ONS. Χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις του ONS καταγράφεται το αναμενόμενο εύρημα, δηλαδή ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι πιο προστατευμένοι από νόσηση COVID-19 σε σχέση με τους ανεμβολίαστους:

Για αντίστοιχους λόγους, η επιστημονική κοινότητα δε βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού από μεμονωμένα ελλιπή δεδομένα, αλλά εξετάζει συστηματικά τις διαθέσιμες μελέτες, και δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις πιο ποιοτικές, όπως τις τυχαιοποιημένες μελέτες γενικού πληθυσμού ή ισχυρά ελεγχόμενες μελέτες.

Πρόσφατες σχετικές ανασκοπήσεις βιβλιογραφίας από θεσμούς όπως οι McMaster Health Forum, ECDC και CDC, τεκμηριώνουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός εξακολουθεί να προσφέρει σημαντική προστασία από λοίμωξη COVID-19, παρά την παρατήρηση κάποιας μείωσής της στο πέρασμα του χρόνου και την επικράτηση του επικινδυνότερου στελέχους Δέλτα. Οι ανασκοπήσεις καταδεικνύουν επίσης σχεδόν σταθερή και πολύ υψηλή προστασία από βαριά νόσηση COVID-19 για το γενικό πληθυσμό. Η τελευταία παρατήρηση επαληθεύει ότι δε λαμβάνει χώρα το φαινόμενο ADE, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα παρατηρούνταν βαρύτερη νόσηση στους εμβολιασμένους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για ορισμένα εμβόλια έχουν υπάρξει παρατηρήσεις γενικευμένης ενίσχυσης του ανοσοποιητικού έπειτα από τον εμβολιασμό, και όχι μόνο επιλεκτικής έναντι του παθογόνου μικροβίου που στοχεύει ο εμβολιασμός. Μια ενδελεχής ανοσολογική μελέτη έχει σημειώσει αντίστοιχες προκαταρκτικές ενδείξεις και για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19, ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες ώστε να καταστεί σαφές το αν λαμβάνει χώρα ενίσχυση ή κάποιο άλλο φαινόμενο.

Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, και το φαινόμενο αυτό θεωρείται πιθανά υπαίτιο για ένα μέρος των χρόνιων προβλημάτων υγείας που συχνά προκαλεί η COVID-19. Επίσης, σε βάθος μηνών έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση διαφόρων λοιμώξεων σε πρώην ασθενείς με COVID-19, φαινόμενο που μεταξύ άλλων οδήγησε σε έξαρση της ιδιαίτερα θανατηφόρας βλεννομυκητίασης («μαύρος μύκητας») σε περιοχές όπως η Ινδία. Αντίστοιχη καταγραφή υπήρξε ακόμα και για ασθενείς που δεν είχαν νοσηλευτεί λόγω της COVID-19. Στους νοσηλευόμενους, αιτία των αυξημένων λοιμώξεων δε θεωρούνται μόνο οι άμεσες επιπτώσεις της COVID-19, αλλά έχει παρατηρηθεί και ως παρενέργεια ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, που συχνά κρίνονται αναγκαία ώστε να μετριαστεί η ζημιά που προκαλεί το απορρυθμισμένο ανοσοποιητικό.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι δεδομένα βρετανικών μελετών καταδεικνύουν σταδιακή αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος των εμβολιασμένων, είναι ψευδής. Αρχικά, δεν πρόκειται για συμπέρασμα που προκύπτει από δεδομένα έγκριτης μελέτης αλλά για αυθαίρετο συμπέρασμα μιας συνωμοσιολογικής σελίδας. Μια επιφανειακή εξέταση των επικαλούμενων δεδομένων θα μπορούσε να δείχνει αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων COVID-19 στους εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους της Αγγλίας, όχι όμως ευρύτερες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Η επίσημη έκθεση απ’ όπου αντλούνται τα δεδομένα εξηγεί ότι η φαινομενικά αυξημένη συχνότητα οφείλεται σε τρίτους παράγοντες, όπως η δειγματοληψία. Όταν λαμβάνονται υπόψη πιο ακριβή δεδομένα εμβολιαστικής κάλυψης, οι ανεμβολίαστοι φαίνεται ότι κινδυνεύουν σημαντικά περισσότερο από την COVID-19, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από σειρά έγκριτων μελετών. Τέλος, ενώ ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν αποκλείεται να ενισχύει και ευρύτερα το ανοσοποιητικό, η βαριά νόσηση COVID-19 το απορρυθμίζει και αυξάνει σημαντικά το ρίσκο διαφόρων μετέπειτα λοιμώξεων.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.