Ποιοι είμαστε
Αρχική Στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης δεν δείχνουν πως οι τριπλά εμβολιασμένοι θα αποκτήσουν AIDSΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης δεν δείχνουν πως οι τριπλά εμβολιασμένοι θα αποκτήσουν AIDS

21 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, έως το τέλος του Ιανουαρίου όλοι όσοι έχουν κάνει τη τρίτη δόση εμβολίου θα αποκτήσουν Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS)

Συμπέρασμα 1:

Ο ισχυρισμός βασίζεται στην αυθαίρετη συσχέτιση μεταξύ της μείωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου, με τη γενικότερη αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι άλλων ασθενειών. Ενώ ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν αποκλείεται να ενισχύει και ευρύτερα το ανοσοποιητικό, αντιθέτως, και μόνο η ήπια COVID-19, μπορεί να του προκαλέσει δυσλειτουργία για τουλάχιστον 8 μήνες.

Ισχυρισμός 2:

Μόλις 186 ανεμβολίαστοι έχουν την μετάλλαξη Όμικρον στην Γερμανία, ενώ οι εμβολιασμένοι είναι 4,020.

Συμπέρασμα 2:

Ο ισχυρισμός βασίζεται σε λανθασμένα επιδημιολογικά δεδομένα του γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Η επιφανειακή ερμηνεία των παραπάνω δεδομένων είναι άστοχη όταν δεν υπολογίζεται η παράμετρος της εμβολιαστικής κάλυψης στις δύο ομάδες, αλλά και η πιθανότητα επαναλοίμωξης από Όμικρον που έχουν και όσοι νόσησαν στο παρελθόν με Δέλτα.

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2022, ξεκίνησε να διαδίδεται στο Facebook και σε πλατφόρμες όπως το Viber και το Telegram δημοσίευμα που προβάλει τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, έως το τέλος του Ιανουαρίου όλοι όσοι έχουν κάνει τη τρίτη δόση εμβολίου θα αποκτήσουν Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS). Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής και προκύπτει από τη χρήση λανθασμένων δεδομένων.

Παράδειγμα από ανάρτηση στο Facebook:

Στο δημοσίευμα διαβάζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ της Γερμανίας, όλοι οι πλήρως τριπλόεμβολιασμένοι είναι πάρα πολύ πιθανόν να έχουν AIDS στα τέλη Ιανουαρίου 2022! Ξέρετε τι σημαίνει AIDS? Επίκτητο σύνδρομο βλάβης του ανοσοποιητικού.

Ξυπνήστε τελευταία προειδοποίηση.
Και σας το λένε επίσημοι οργανισμοί!
Εάν κάνετε και τη 3η δόση μένετε μόνο με ενεργό, μόνο το 12.87% του ανοσοποιητικού σας.

Μόλις 186 ανεμβολίαστοι έχουν την μετάλλαξη Όμικρον στην Γερμανία, ενώ οι εμβολιασμένοι είναι 4020!!

Το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι πως το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (ΕΟΔΥ) σταμάτησε να βγάζει στατιστικά για τους τραυματισμούς, τις νοσηλείες και τους θανάτους για τη 3η δόση!

Τα ίδια συμβαίνουν και στην Αγγλία για τα παιδιά ειδικά. Σταμάτησαν από τις 23 Δεκεμβρίου. Ποιοι; Οι τέρμα τυπικοί Άγγλοι.

Δεν θέλουν να υπάρξει διαφάνεια. Εξαιρετικά ανησυχητικό, δεν νομίζετε;

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως οι ισχυρισμοί του υπό εξέταση δημοσιεύματος προέρχονται από άρθρο της συνωμοσιολογικής ιστοσελίδας The Daily Expose. Το άρθρο ισχυρίζεται πως:

Τα δεδομένα της γερμανικής κυβέρνησης για την υποτιθέμενη παραλλαγή Omicron του Covid-19, υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι από τους «πλήρως εμβολιασμένους» θα έχουν πλήρες σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας που προκαλείται από το εμβόλιο Covid-19 (AIDS) έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022, αφού επιβεβαιώνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των πλήρως εμβολιασμένων έχουν ήδη υποβαθμιστεί κατά μέσο όρο στο μείον 87%.

Για να καταλήξει σε αυτό το ποσοστό, το άρθρο επικαλείται μια αναφορά του Ινστιτούτου Robert Koch και συγκεκριμένα τα εβδομαδιαία κλινικά και επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας από 30 Δεκεμβρίου του 2021. Βάσει αυτών, ο αριθμός των νέων μολύνσεων με το στέλεχος Όμικρον που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του έτους στη Γερμανία, ήταν 186 σε μη εμβολιασμένα άτομα, 2,883 σε άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, και 1,137 σε άτομα εμβολιασμένα με τρεις δόσεις.

Ωστόσο, όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με τον ίδιο ισχυρισμό, τα εν λόγω επιδημιολογικά δεδομένα ήταν λανθασμένα όσον αφορά τον αριθμό των μη εμβολιασμένων και, όπως αναφέρεται σε σημείωση στην ίδια την αναφορά του ινστιτούτου, ανανεώθηκαν στις 5 Ιανουαρίου του 2022:

Διόρθωση: Στη σελ. 14, διορθώθηκε ο αριθμός των μη εμβολιασμένων μεταξύ των αναφερόμενων περιπτώσεων Όμικρον στις 3 Ιανουαρίου 2022 (πριν: 186, μετά: 1,097). Στις 5 Ιανουαρίου 2022, ο αριθμός και η αναλογία των Δέλτα και Όμικρον διορθώθηκε στον Πίνακα 3.

Το επίμαχο απόσπασμα με κόκκινο, πηγή Robert Koch Institute
Η υπόθεση της πρόκλησης Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS) από τα εμβόλια

Στη συνέχεια, το άρθρο της The Daily Expose, χρησιμοποιώντας τα αρχικώς ελλιπή δεδομένα, προσπαθεί να υπολογίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων χρησιμοποιώντας τη «φόρμουλα αποτελεσματικότητας εμβολίου της Pfizer» και καταλήγει στο συμπέρασμα πως αυτή φθίνει κατά -87,7%. Βάσει αυτού, προβάλλει αυθαίρετα το συμπέρασμα πως το ποσοστό αυτό αφορά τη φθορά γενικότερα του ανοσοποιητικού συστήματος των εμβολιασμένων γενικότερα, και όχι συγκεκριμένα τη μειωμένη ανοσοαπόκριση του οργανισμού απέναντι σε λοίμωξη από COVID-19:

Αποτελεσματικότητα εμβολίου = αποτελεσματικότητα ανοσοποιητικού συστήματος = (1-8,12)/8,12 = -7,12/8,12 = -87,7%.

Άρα οι εμβολιασμένοι έχουν 87,7% χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση από ότι οι μη εμβολιασμένοι στο Omicron.

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος Γερμανός έχει πέσει στο τελευταίο 12,3% του ανοσοποιητικού του συστήματος για την καταπολέμηση ορισμένων κατηγοριών ιών και ορισμένων μορφών καρκίνου κ.λπ.

Τέλος, παρουσιάζει δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ισχυριζόμενο πως αυτά δείχνουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου «σκοτώνει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό είχαμε ασχοληθεί και σε παλαιότερο άρθρο.

Ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ισχύει. Ακόμα και αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου σε τέτοιο βαθμό, αυτή θα αφορούσε μόνο την ανοσοαπόκριση του οργανισμού έναντι της COVID-19 και καμία άλλη ασθένεια ή πάθηση. Όπως εξηγεί η πιστοποιημένη ομάδα ελέγχου γεγονότων FullFact:

H αποτυχία ενός εμβολίου να προστατέψει από μόλυνση από ένα συγκεκριμένο ιό δε συνεπάγεται την πρόκληση μιας αυτοάνοσης εκφυλιστικής ασθένεια όπως το AIDS.

Επιπροσθέτως, σε δηλώσεις της στο Reuters σχετικά με την ερμηνεία των δεδομένων που εμπεριέχονται στην εβδομαδιαία έκθεση του Ινστιτούτου Robert Koch, η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, Ronja Wenchel, επιβεβαίωσε τον λανθασμένο αριθμό στην αρχική έκδοση της επίμαχης αναφοράς, εξήγησε το λόγο που συνέβη αυτό, και τόνισε πως δεν δύναται να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο γενικό πληθυσμό με βάση αυτά τα δεδομένα:

Ο αριθμός των 186 μη εμβολιασμένων ασθενών στην έκθεση από τις 30/12/2021 ήταν λάθος, ο σωστός αριθμός είναι 1,097. Η ποικιλία αυτή έχει διάφορες αιτίες, όπως ο χαμηλός αριθμός περιπτώσεων Όμικρον, ο διαφορετικός αριθμός τεστ που πραγματοποιήθηκαν και η βραδύτερη μετάδοση των αποτελεσμάτων των τεστ λόγω των διακοπών.

Συνολικά, δεν είναι θεμιτό να γίνει προέκταση των αριθμών στο γενικό πληθυσμό ή να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με τέτοια δεδομένα. Το Ινστιτούτο δεν έχει εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σχετικά με την Όμικρον μέχρι στιγμής

Η επιφανειακή ερμηνεία επιδημιολογικών δεδομένων οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα

Με βάση τα ορθά αριθμητικά στοιχεία, θα μπορούσε να αναφερθεί ότι από τις 5,117 διαπιστωμένες μολύνσεις με την παραλλαγή Όμικρον, το 21% αφορούσε μη εμβολιασμένα πρόσωπα, και το 79% εμβολιασμένα. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2021 το 74% περίπου του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί κατά της COVID-19, και το 39% με ενισχυτική δόση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα αριθμητικά δεδομένα αφορούσαν, επιβεβαιωμένα με μοριακή ανάλυση, κρούσματα που έφεραν το στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Τα δεδομένα δεν υποδηλώνουν κάποιο στοιχείο για τη βαρύτητα της νόσου ή αν αυτή εκδηλώθηκε γενικώς.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας με σχετική παραπλανητική παρουσίαση αριθμητικών δεδομένων για την Όμικρον από τη Δανία, τα δεδομένα της έκθεσης δεν επιτρέπουν από μόνα τους την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ή σοβαρών ενδείξεων για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της νόσου COVID-19, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Πρόκειται για ανεπεξέργαστα, αδρά δεδομένα, χωρίς καμία στάθμιση, που προέρχονται από μία μικρή περίοδο αναφοράς.

Συνεπώς, είναι παραπλανητικό να συγκρίνονται απευθείας δύο ανόμοια δείγματα και να επιχειρείται άμεση σύγκριση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που ενδέχεται να διαφοροποιούν ουσιωδώς τα στατιστικά μεγέθη. [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3][άρθρο 4]

Όπως εξηγεί η Katelyn Jetelina, επιδημιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Χιούστον, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εμβολιασμένων σε ένα πληθυσμό, τόσο θα ακούμε για περισσότερες περιπτώσεις εμβολιασμένων που μολύνονται και πιθανώς να εκδηλώνουν συμπτωματική ασθένεια (breakthrough cases). Εκτός αυτού, είναι γνωστό πως το στέλεχος Όμικρον μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολα επαναλοίμωξη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει με προηγούμενα στελέχη του SARS-CoV-2 στο παρελθόν, γεγονός που καθιστά την επιφανειακή ερμηνεία των παραπάνω δεδομένων εσφαλμένη.

Ο παρακάτω πίνακας, από τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard “Challenges in inferring intrinsic severity of SARS-CoV-2 Omicron variant from early population-level impact“, δείχνει πως το στέλεχος Όμικρον μπορεί να προκαλέσει επαναλοίμωξη σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό σε άτομα που προηγουμένως έχουν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα (μωβ και πράσινο χρώμα):

Πηγή εικόνας: Harvard Center for Population and Development Studies,
Challenges in inferring intrinsic severity of SARS-CoV-2 Omicron variant from early population-level impact” (σελ. 5)

Με δήλωσή του στο στο Reuters ο Dr. Marm Kilpatrick, βιολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ, τόνισε πως αν και τα πρώιμα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης με το στέλεχος Όμικρον, φαίνεται πως διατηρούν υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη σοβαρής ασθένειας:

Σημαντικό είναι ότι η προστασία από σοβαρή ασθένεια είναι πολύ υψηλότερη για όλες τις κατηγορίες: για τους πρόσφατα εμβολιασμένους, για τους εξασθενημένους (σσ: όταν έχει περάσει αρκετός καιρός από τη δεύτερη δόση) ή για όσους έχουν κάνει ενισχυτική δόση. Υπολογίσαμε ότι η προστασία έναντι σοβαρής νόσου ήταν 86% για τον πρόσφατο εμβολιασμό mRNA κατά του Omicron, 67% για την εξασθενημένη ανοσία και 91% μετά από την ενισχυτική 3η δόση.

Ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχετικές αναλυτικές δημοσιευμένες μεγάλες μελέτες οι οποίες να έχουν περάσει αξιολόγηση από ομοτίμους (peer-review), από προκαταρκτικά δεδομένα από άλλες χώρες όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργαστηριακές αξιολογήσεις, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση εμβολίων mRNA είναι αποτελεσματικός έναντι της μόλυνσης με το στέλεχος Όμικρον, και ότι ο διπλός εμβολιασμός προσφέρει προστασία για σοβαρή νόσο. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7]

Τέλος, τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως εκτιμήθηκε από τον βρετανικό φορέα δημόσιας υγείας UKHSA, υποδεικνύουν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια, ιδίως σε σχήμα με ενισχυτική δόση, παραμένουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλείας λόγω σοβαρής νόσου COVID-19, παρ’ όλο που, συγκριτικά με την παραλλαγή Δέλτα, η πρόληψη συμπτωματικής νόσου παρατηρείται μειωμένη. [πηγή]

Απόσπασμα από το SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England: Technical briefing 34, σελ. 24
Εμβόλια και γενική εξασθένηση του ανοσοποιητικού

Mε ανάλογα δημοσιεύματα, σχετικά με υποτιθέμενη αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος με το πέρασμα του χρόνου και την πρόκληση επίκτητης ανοσοανεπάρκειας, είχαμε γράψει στα τέλη Οκτωβρίου του 2021.

Συνοπτικά φαίνεται πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο, για ορισμένα εμβόλια υπάρχουν παρατηρήσεις γενικευμένης ενίσχυσης του ανοσοποιητικού έπειτα από τον εμβολιασμό, και όχι μόνο επιλεκτικής έναντι του παθογόνου μικροβίου που στοχεύει ο εμβολιασμός. Μια ενδελεχής ανοσολογική μελέτη έχει σημειώσει αντίστοιχες προκαταρκτικές ενδείξεις και για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19, ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες ώστε να καταστεί σαφές το αν λαμβάνει χώρα ενίσχυση ή κάποιο άλλο φαινόμενο.

Αντίθετα, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, οι ισχυρές φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλεί η COVID-19 έχουν συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο βαριάς νόσησης και θανάτου, καθώς και με χρόνια προβλήματα υγείας που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιζήσαντες της COVID-19. Πρόσφατη μελέτη σε ασθενείς που αρχικά νόσησαν ήπια λόγω της COVID-19 αλλά έπειτα παρουσίασαν χρόνια προβλήματα, τεκμηρίωσε ανοσολογική δυσλειτουργία τουλάχιστον σε βάθος 8 μηνών. Η εν λόγω μελέτη προκαταρκτικά επαλήθευσε και προηγούμενα ευρήματα εξάντλησης του ανοσοποιητικού συστήματος σε πρώην ασθενείς COVID-19, με παρόμοιες ενδείξεις να έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με χρόνιες λοιμώξεις ή καρκίνο.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η υπό εξέταση δημοσίευση επικαλείται λανθασμένα επιδημιολογικά δεδομένα του γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, και ο ισχυρισμός πως τα εμβόλια προκαλούν εξασθένηση του ανοσοποιητικού προκύπτει από αυθαίρετη συσχέτιση μεταξύ της μείωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων να αποτρέψουν λοίμωξη με την πάροδο του χρόνου, με τη γενικότερη αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι άλλων ασθενειών. Ενώ ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν αποκλείεται να ενισχύει και ευρύτερα το ανοσοποιητικό, αντίθετα η νόσηση από COVID-19 το απορρυθμίζει και αυξάνει σημαντικά το ρίσκο διαφόρων μετέπειτα λοιμώξεων.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.