Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή ΔΕΝ είναι μια λίστα με παρενέργειες λόγω εμβολίου της Pfizer για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτή ΔΕΝ είναι μια λίστα με παρενέργειες λόγω εμβολίου της Pfizer για την COVID-19

5 Απρ
2022

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε εμπιστευτική έκθεση της Pfizer για τις παρενέργειες του εμβολίου της για τον κορωνοϊό, την οποία ήθελε να κρατήσει μυστική επί 75 χρόνια, αποκαλύφθηκε μία πολυσέλιδη λίστα με εκατοντάδες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων θανάτων νεογνών.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση λίστα είναι ένας «Κατάλογος Ανεπιθύμητων Συμβάντων Ειδικού Ενδιαφέροντος» (AESI), δηλαδή εκ των προτέρων συνταχθείς κατάλογος με θέματα υγείας που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, στο πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης, για πιθανή εμφάνιση και τυχόν ενδείξεις συσχέτισης, ώστε έπειτα, αν τυχόν εμφανιστούν, να γίνει περαιτέρω έρευνα αν οφείλονται στο εμβόλιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αναφερόμενα σε κατάλογο AESI θέματα υγείας αποτελούν ήδη διαπιστωμένες παρενέργειες εξαιτίας του εμβολίου.

Στις αρχές Μαρτίου 2022, κυκλοφόρησε στο ελληνικό χώρο του διαδικτύου ο ισχυρισμός ότι, σε εμπιστευτική έκθεση της Pfizer για τις παρενέργειες του εμβολίου της για τον κορωνοϊό, την οποία ήθελε να κρατήσει μυστική επί 75 χρόνια, αποκαλύπτεται μία λίστα με εκατοντάδες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων θανάτων νεογνών. Ωστόσο, αυτό δεν αληθεύει.

Παραδείγματα: newsbreak.gr, pronews.gr, voicenews.gr, kozanara.gr, triklopodia.gr, tzafnews.gr, olympia.gr, europost.gr, primenews.press, theflagreport.com, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΕΝΑ

Ως πηγή του ισχυρισμού φέρεται μία ανάρτηση της δημοσιογράφου Μαρίας Δεναξά στο Twitter στις 2 Μαρτίου 2022, που είχε ως εξής:

Σε πολλά από τα υπό εξέταση άρθρα συναντήσαμε το παρακάτω κείμενο:

Εκατοντάδες παρενέργειες και θάνατοι νεογνών – Η εμπιστευτική έκθεση της Pfizer για τα εμβόλιά της

Αποκαλύψεις από Ελληνίδα ανταποκρίτρια!

Η δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια στο Παρίσι Μαρία Δεναξά, ανήρτησε κομμάτι της εμπιστευτικής έκθεσης της Pfizer για το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού που παρασκεύασε με την BioNTech.

Τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία αφορά τις παρενέργειες των εμβολίων της, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα η Pfizer ήθελε να την κρατήσει μυστική για 75 χρόνια.

Η έκθεση απαριθμεί εκατοντάδες παρενέργειες, ταξινομημένες μάλιστα ανά αλφαβητική σειρά, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμα και θάνατοι νεογνών!

Όπως σχολιάζει η Μαρία Δεναξά, «όλο αυτό το διάστημα Pfizer και κυβερνώντες γνώριζαν για τις παρενέργειες, αλλά προτιμούσαν να επιβάλλουν υποχρεωτικότητα και να δημιουργούν αποδιοπομπαίους τράγους. Παράλληλα τέθηκε σε εφαρμογή και ο περιορισμός θεμελιωδών ελευθεριών, εν είδει εμβολιαστικού πάσου».

Άλλα άρθρα περιείχαν το εξής κείμενο:

Εμβόλια: Στη δημοσιότητα 400.000 σελίδες που ήθελαν να κρύψουν Pfizer-FDA – Εκατοντάδες παρενέργειες και θάνατοι νεογνών

Στη δημοσιότητα δόθηκε χθες το πρώτο μέρος των 400.000 σελίδων για τα εμβόλια Covid-19 που η Pfizer και ο FDA ήθελα να κρατήσουν κρυφές μέχρι το 2076.

Να θυμίσουμε ότι όταν ζητήθηκε από τον FDA να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε για να εγκρίνει τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είχε υποστηρίξει ότι χρειάζονται 55 χρόνια για να συλλέξει και να παραδώσει τα στοιχεία.

Κάτι που δεν είχε καμία λογική, αφού ο FDA ενέκρινε το εμβόλια σε χρόνο-ρεκόρ!

Τελικά το πρώτο μέρος των 400.000 σελίδων δόθηκε στη δημοσιότητα και αποκαλύπτονται απίστευτα πράγματα, όσον αφορά τις παρενέργειες. Η έκθεση απαριθμεί εκατοντάδες παρενέργειες, ταξινομημένες μάλιστα ανά αλφαβητική σειρά, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμα και θάνατοι νεογνών!

Δείτε τα έγγραφα με τις παρενέργειες:

Επίσης, σε βίντεο όπως το παρακάτω, αναφέρθηκαν τα εξής:

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες σελίδες της εμπιστευτικής έκθεσης της Pfizer για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων της, τις οποίες η εταιρία ήθελε να κρατήσει μυστικές για 75 χρόνια. Μετά από προσφυγή στη δικαιοσύνη που έκανε η μη κυβερνητική οργάνωση Public Health and Medical Professionals for Transparency, η εταιρία είναι πλέον υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα.

Στις πρώτες 38 σελίδες υπάρχουν εκατοντάδες παρενέργειες που μπορείτε να τις δει κανείς με αλφαβητική σειρά, και που σε αρκετές των περιπτώσεων προκαλούν ΣΟΚ! Ανάμεσά τους είναι ακόμα και οι θάνατοι νεογνών! (…)

Την αρχική ανάρτηση, τα βίντεο και τα άρθρα που εξετάζονται συνόδευε η εξής σειρά εικόνων:

Τι ισχύει

Το αναφερόμενο έγγραφο-έκθεση της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer προς την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία FDA (Food and Drug Administration) έχει χρησιμοποιηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο πλαίσιο διασποράς ψευδών ειδήσεων για την ασφάλεια του mRNA εμβολίου των Pfizer/BioNTech. [πηγή 1][πηγή 2]

Ο ισχυρισμός περί εγγράφου που ήθελαν να μείνει μυστικό για 75 χρόνια

Το υπό εξέταση έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα το Νοέμβριο του 2021 χάρη στην Public Health and Medical Professionals for Transparency, μια μη κερδοσκοπική σύμπραξη επιστημόνων, δημοσιογράφων και λοιπών προσώπων με σκοπό την πρόσβαση στα διαβαθμισμένα (εμπιστευτικά) έγγραφα που αφορούν την αδειοδότηση εμβολίων για την COVID-19. Γι’ αυτό το σκοπό η εν λόγω ομάδα έχει κινήσει δικαστικό αγώνα ενάγοντας την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία FDA, επικαλούμενη τις προβλέψεις της νομοθεσίας περί πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα, γνωστής ως Freedom of Information Act (FOIA).

Το αίτημα υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 σε περιφερειακό δικαστήριο στην πολιτεία του Τέξας και αφορά στην πρόσβαση σε υλικό εκτιμώμενου μεγέθους άνω των 300,000 σελίδων. Η προαναφερθείσα ένωση έχει υποσχεθεί να αναρτά στην ιστοσελίδα της έγγραφα που προκύπτουν από τη διαδικασία, κάτι που συνέβη και με το υπό εξέταση έγγραφο.

Στις 15 Νοεμβρίου 2021, ο FDA και οι ενάγοντες παρουσίασαν μια κοινή έκθεση στο δικαστήριο, προκειμένου το τελευταίο να αποφασίσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων.

Οι ενάγοντες ζήτησαν να δημοσιοποιηθούν τα έγγραφα το αργότερο έως τις 3 Μαρτίου 2022. Ο FDA αντιπρότεινε ένα χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας και κυκλοφορίας της τάξης των 500 σελίδων κάθε μήνα, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ένα μάλλον «τυπικό χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας» το οποίο εάν τηρούνταν θα χρειάζονταν θεωρητικά περισσότερα από 50 χρόνια για να εκπληρώσει πλήρως. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο FDA αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα, ούτε ότι σκόπευε να καθυστερήσει τη δημοσιοποίησή τους για πάνω από 50 χρόνια. Aντιθέτως, η αντιπρόταση για το χρονοδιάγραμμα συνεπαγόταν ότι θα ξεκινούσαν να δημοσιοποιούνται άμεσα τα έγγραφα, κάτι που συνέβη και με το υπό εξέταση έγγραφο.

Το δικαστήριο διέταξε τελικώς στις αρχές Ιανουαρίου 2022 την ομοσπονδιακή υπηρεσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, να δημοσιοποιεί υλικό της τάξης των 55.000 σελίδων μηνιαίως, αντί των 500 σελίδων όπως πρότεινε εκείνη.

Είναι χαρακτηριστικό, δηλαδή, ότι το υπό συζήτηση έγγραφο της Pfizer είχε δημοσιοποιηθεί ήδη το Νοέμβριο του 2021, ανάμεσα στα πρώτα διαβαθμισμένα έγγραφα που δόθηκαν δημόσια, προτού καν εκδοθεί η δικαστική απόφαση που να υποχρεώνει νομικώς την ομοσπονδιακή υπηρεσία

Το αρχικό βραδύτερο χρονοδιάγραμμα του FDA δεν μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο κάποιας συνωμοσίας και ανεξάρτητοι ειδικοί έχουν εξηγήσει ότι ο συλλογισμός αυτός είναι αβάσιμος. Στην πραγματικότητα, αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα είναι τυπικά για τον FDA, καθώς ο οργανισμός διαχειρίζεται καθημερινά έναν τεράστιο όγκο αναφορών δημοσιοποίησης, που απαιτούν ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του. Η καθυστέρηση οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι πρόκειται για εργασία που απαιτεί ενδελεχή εξέταση κάθε φράσης των επίμαχων εγγράφων, καθώς χρειάζεται να εξαιρεθούν τόσο τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όσο και τα επιχειρηματικά μυστικά. Πάντως, όπως σημειώνουν ορισμένοι ειδικοί, οι ισχύοντες κανονισμοί του FDA μπορούν να θεωρηθούν υπερβολικά προσεκτικοί ως προς την εμπιστευτικότητα ορισμένων τύπων εγγράφων, γεγονός που εν μέρει οδηγεί σε αχρείαστες καθυστερήσεις. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022, ο FDA όντως είχε δημοσιοποιήσει αναλυτικά τα πιο σημαντικά δεδομένα αναφορικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, δηλαδή όσα αφορούν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του σε ανθρώπους. Η ίδια η Pfizer δήλωσε ότι υποστηρίζει τη δημοσιοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δεδομένων, εκτός των επιχειρηματικών μυστικών που εξαιρεί ο νόμος. Χαρακτηριστικά, σε έγγραφο που κατέθεσε στο σχετικό δικαστήριο, έδειξε ότι μεγάλο μέρος των δεδομένων είχε δημοσιοποιηθεί ήδη πριν από το σχετικό αίτημα, σε σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, επιπρόσθετα, ότι ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουν εδώ και χρόνια ένα πολύ πιο ευέλικτο μοντέλο δημοσιοποίησης κλινικών δεδομένων σε σχέση με τις ΗΠΑ. Έτσι, ήδη εντός του 2021, οι αντίστοιχοι θεσμοί υγείας είχαν κάνει διαθέσιμα τα επίμαχα δεδομένα, και συνεχίζουν να τα ανανεώνουν καθώς νέα στοιχεία γίνονται διαθέσιμα. Μέχρι την ώρα συγγραφής του παρόντος άρθρου, η ιστοσελίδα κλινικών δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), έπειτα από δωρεάν εγγραφή, παρέχει 12 έγγραφα για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που αντιστοιχούν σε 3,409 σελίδες.

Επίσης, σχεδόν ταυτόχρονα με την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στην ΕΕ, το Δεκέμβριο του 2020, ο ΕΜΑ είχε δημοσιοποιήσει ένα σχετικό έγγραφο 140 σελίδων, που συνόψιζε και επεξηγούσε κάθε σκέλος των πειραματικών, μη κλινικών και κλινικών δεδομένων, που υποστήριζαν την έγκριση του εμβολίου ως ασφαλούς και αποτελεσματικού. Όπως είχαμε δείξει και στο παρελθόν, τα εν λόγω δεδομένα επαληθεύτηκαν και αντίστοιχες συνόψεις τους δημοσιεύτηκαν από σειρά θεσμών υγείας ανά τον κόσμο, που εκτείνονται από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Ιαπωνία.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, δεν προκύπτει ότι ο FDA ή η εταιρία Pfizer έχουν αρνηθεί να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των εγγράφων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, ώστε αυτά να μείνουν μυστικά επί πεντηκονταετία.

Το έγγραφο δεν αποκαλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες παρενέργειες εξαιτίας του εμβολίου

Το έγγραφο, στο οποίο βασίζονται οι ισχυρισμοί, συντάχθηκε από την φαρμακευτική εταιρία Pfizer προς την αμερικανική ρυθμιστική αρχή FDA με ημερομηνία έγκρισης 30 Απριλίου 2021. Σε αυτό αναλύονται αναφορές που κατατέθηκαν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από τις εταιρίες BioNTech και Pfizer. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι αναλύθηκαν δεδομένα από περίπου 42.000 αναφορές σε υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης, στις οποίες αναφέρθηκαν περίπου 159.000 ανεπιθύμητα συμβάντα.

Επί της ουσίας, το έγγραφο δεν αφορά επιβεβαιωμένες παρενέργειες που σχετίζονται αιτιωδώς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, αλλά ανάλυση των αναφορών που υποβλήθηκαν για ανεπιθύμητα συμβάντα που ακολούθησαν χρονικά τον εμβολιασμό και ανακτήθηκαν από τη βάση δεδομένων ασφάλειας της Pfizer. Αναλυτικά:

Η βάση δεδομένων ασφάλειας της Pfizer περιέχει περιπτώσεις ανεπιθύμητων συμβάντων που αναφέρθηκαν χωρίς προσχεδιασμό στην Pfizer, περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τις υγειονομικές αρχές, περιπτώσεις δημοσιευμένες στην ιατρική βιβλιογραφία, περιπτώσεις από προγράμματα προώθησης που χρηματοδοτούνται από την Pfizer, μη παρεμβατικές μελέτες και περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν από κλινικές μελέτες, ανεξαρτήτως αξιολόγησης της αιτιότητας. (σελ. 5)

Όπως σημειώνει το έγγραφο (σελ. 16), και πριν την έκδοσή του, η Pfizer ενημέρωνε τους αρμόδιους θεσμούς υγείας για τα σχετικά συμπεράσματα ασφαλείας που προέκυπταν. Έπειτα, η Pfizer μοιράστηκε το συνολικό έγγραφο με τους θεσμούς, και αυτοί το έλαβαν υπόψη κατά τους ευρύτερους τακτικούς ελέγχους ασφαλείας που εμβολιασμού που επιτελούν. Για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εκδίδει τακτικά αναφορές ασφαλείας για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech από την αρχή της χρήσης του, το Δεκέμβριο του 2020.

Επίσης, αντίστοιχες αναφορές με αυτές που κατατίθονταν στη Pfizer, κατατίθονταν και στις αντίστοιχες πλατφόρμες φαρμακοεπαγρύπνησης των θεσμών υγείας, οι οποίες και ήταν εξαρχής δημοσίως προσβάσιμες. Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν σε περιπτώσεις επίκλησης δεδομένων από τις εν λόγω υπηρεσίες VAERS (ΗΠΑ) και EudraVigilance (Ευρώπη), οι αναφορές ανεπιθύμητων συμβάντων από μόνες τους δεν αποτελούν απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ ενός εμβολίου και μιας συγκεκριμένης παρενέργειας. Για να εξακριβωθεί μια τέτοια σχέση κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές. Αυτές οι αναφορές χρησιμεύουν ως εργαλείο συλλογής πληροφοριών για πιθανές παρενέργειες που ενδέχεται να σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο.

Στην ίδια την έκθεση, αναφέρεται το εξής:

Τα δεδομένα δεν αποκαλύπτουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια ή κινδύνους που απαιτούν αλλαγές στην ετικέτα και υποστηρίζουν ένα ευνοϊκό προφίλ κινδύνου-οφέλους για το εμβόλιο BNT162b2(σελ. 28)

Τι δείχνει πραγματικά η λίστα με τις «εκατοντάδες παρενέργειες»

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, αναρτήσεις και βίντεο επικεντρώνονται αυτή τη φορά στις σελίδες 30-38 του εγγράφου.

Σε αυτές, βρίσκεται το παράρτημα με τίτλο “APPENDIX 1. LIST OF ADVERSE EVENTS OF SPECIAL INTEREST“, που μπορεί να μεταφραστεί στα Ελληνικά «Παράρτημα 1. Κατάλογος Ανεπιθύμητων Συμβάντων Ειδικού Ενδιαφέροντος», με τις καταχωρίσεις σε αλφαβητική σειρά.

Τα Ανεπιθύμητα Συμβάντα Ειδικού Ενδιαφέροντος, γνωστά διεθνώς ως Adverse Events of Special Interest (AESI), δεν ταυτίζονται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες) εξαιτίας ενός εμβολίου και δεν είναι ισοδύναμοι όροι.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα Adverse Events of Special Interest είναι προαποφασισμένες περιπτώσεις ενδεχόμενων συμβάντων, που δηλώνονται πριν την κυκλοφορία ενός φαρμακευτικού προϊόντος προκειμένου να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης για τυχόν εμφάνισή τους μετά την κυκλοφορία του προϊόντος αυτού. Υπό το πρίσμα των εμβολίων για την COVID-19, σημειώθηκε ο εξής ορισμός:

Το Ανεπιθύμητο Συμβάν Ειδικού Ενδιαφέροντος (ΑΣΕΙ) είναι ένα προκαθορισμένο, ιατρικά σημαντικό συμβάν που έχει τη δυνατότητα να σχετίζεται αιτιολογικά με ένα προϊόν εμβολίου, που πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά και να επιβεβαιώνεται από περαιτέρω ειδικές μελέτες.

Ανάλογος ορισμός δίνεται και στο Γλωσσάριο Φαρμακοεπαγρύπνησης, που έχει δημοσιεύσει το Συμβούλιο Διεθνών Οργανισμών Ιατρικών Επιστημών (CIOMS):

Ανεπιθύμητo συμβάν ειδικού ενδιαφέροντος (σύμφωνα με το CIOMS VI), συνώνυμο: στοχευμένο ιατρικό συμβάν

Ένα ανεπιθύμητο συμβάν ειδικού ενδιαφέροντος (σοβαρό ή μη) είναι ένα επιστημονικό και ιατρικό θέμα για ένα προϊόν ή πρόγραμμα του χορηγού, για το οποίο μπορεί να είναι σκόπιμη η συνεχής παρακολούθηση και η ταχεία επικοινωνία από τον ερευνητή στον χορηγό. Τέτοια γεγονότα μπορεί να απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση για τον χαρακτηρισμό και την κατανόησή τους. Ανάλογα με τη φύση του συμβάντος, μπορεί επίσης να χρειαστεί γρήγορη επικοινωνία από τον χορηγό της δοκιμής με άλλα μέρη (π.χ. ρυθμιστικές αρχές).

(…) Τέτοια συμβάντα πρέπει να περιγράφονται σε πρωτόκολλα ή τροποποιήσεις πρωτοκόλλων και να παρέχονται οδηγίες στους ερευνητές σχετικά με το πώς και πότε πρέπει να αναφέρονται στον χορηγό.

Με απλά λόγια, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης και φαρμακοεπαγρύπνησης για ένα φαρμακευτικό προϊόν, κάθε φαρμακευτική εταιρία, σε συνεννόηση με τις ρυθμιστικές αρχές, μπορεί να βρίσκεται σε εγρήγορση για μια συγκεκριμένη και προκαθορισμένη σειρά ανεπιθύμητων συμβάντων, ώστε, εάν καταγραφούν σε χρονική συσχέτιση με το φαρμακευτικό προϊόν (π.χ. ένα εμβόλιο), τότε να ελεγχθούν διεξοδικά για να διαπιστωθεί ένα σχετίζονται με το εμβόλιο. Μια τέτοια λίστα συμβάντων, για τα οποία η Pfizer σημείωσε ότι θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση, παρουσιάζεται και στο υπό εξέταση έγγραφο ως παράρτημά του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η λίστα Ανεπιθύμητων Συμβάντων Ειδικού Ενδιαφέροντος ταυτίζεται με λίστα διαπιστωμένων παρενεργειών ενός εμβολίου, δηλαδή ανεπιθύμητων παρενεργειών που, κατόπιν περαιτέρω επιστημονικών αξιολογήσεων, επιβεβαιωμένα οφείλονται στο εμβόλιο.

Η υπό εξέταση λίστα, επομένως, δεν περιγράφει επιβεβαιωμένες παρενέργειες εμβολίου για την COVID-19.

Ακριβέστερο είναι ότι δείχνει θέματα υγείας τα οποία η εταιρία, σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές υγείας, έχει εκ των προτέρων δεσμευθεί να παρακολουθεί σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις συσχέτισης, ώστε, εφόσον προκύψουν, έπειτα να εξεταστεί με ειδικές μελέτες και επιστημονικές αξιολογήσεις αν τυχόν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ενός προβλήματος υγείας με το εν λόγω εμβόλιο.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι στη λίστα συγκαταλέγεται ο «θάνατος νεογνού», δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο προκαλεί θάνατο σε νεογνά. Σημαίνει ότι ένα τέτοιο θέμα υγείας συγκαταλέγεται στα ζητήματα για τα οποία υπάρχει εγρήγορση στο πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης, σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποια ένδειξη, για να διερευνηθεί περαιτέρω. Δεν έχει, όμως, προκύψει επί του παρόντος κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποδεικνύει ότι εμβόλιο για την COVID-19 είναι υπεύθυνο για θανάτους σε νεογνά.

Όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά στο παρελθόν, τα χρησιμοποιούμενα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν, εκτός από σχεδόν αποκλειστικά ήπιες και παροδικές παρενέργειες, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις περιορισμένες σοβαρές παρενέργειες. Όμως, ακόμα και στα νεότερα άτομα, η πιθανότητα νοσηλείας από COVID-19 παραμένει πιθανότερη κατά δεκάδες και εκατοντάδες περισσότερες φορές. Οι εξαιρετικά σπάνιες μυοκαρδίτιδες π.χ. που μπορεί να εμφανιστούν λόγω του εμβολιασμού με το υπό συζήτηση εμβόλιο, είναι κατά κανόνα ήπιες και αντιμετωπίζονται άμεσα.

Άλλωστε, όλα τα φάρμακα μπορούν δυνητικά να εμφανίσουν παρενέργειες. Το κριτήριο για τη χρήση φαρμάκων είναι το ισοζύγιο οφέλους και ρίσκου, που παραμένει θετικό για τα εγκεκριμένα εμβόλια της COVID-19, κατόπιν εκτεταμένων κλινικών μελετών, αναλύσεων και ανασκοπήσεων από φορείς υγείας διεθνώς.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η υπό εξέταση λίστα είναι ένας «Κατάλογος Ανεπιθύμητων Συμβάντων Ειδικού Ενδιαφέροντος» (AESI), δηλαδή ένας κατάλογος ο οποίος συντάχθηκε εκ των προτέρων και περιέχει θέματα υγείας που βρίσκονται υπό παρακολούθηση, στο πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αναφερόμενα σε κατάλογο AESI θέματα υγείας αποτελούν ήδη διαπιστωμένες παρενέργειες εξαιτίας του εμβολίου.