Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, σουηδική μελέτη ΔΕΝ έδειξε ότι τα mRNA εμβόλια αλλάζουν το DNAΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, σουηδική μελέτη ΔΕΝ έδειξε ότι τα mRNA εμβόλια αλλάζουν το DNA

9 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σουηδική μελέτη έδειξε πως ο εμβολιασμός κατά της COVID-19, τελικά προκαλεί αλλαγή του ανθρώπινου DNA.

Συμπέρασμα:

Σύντομα μετά τη δημοσίευση της μελέτης, συντάκτες της δημοσίευσαν ξεχωριστό άρθρο όπου εξηγούσαν ότι η μελέτη τους ήταν πολύ προκαταρκτική και είχε παρερμηνευτεί. Σειρά ανεξάρτητων ειδικών εξήγησε ότι δεν μπορούσαν να εξαχθούν κλινικά συμπεράσματα από τη μελέτη, καθώς μεταξύ άλλων, η δοσολογία εμβολιασμού που επιλέχθηκε ήταν μέχρι και τάξεις υψηλότερη απ' αυτή που αφορά τους ανθρώπους, δεν ελέγχθηκαν ούτε άνθρωποι ούτε υγιή κύτταρα αλλά καρκινικά κύτταρα με ιδιαίτερη συμπεριφορά, ενώ εντοπίστηκε μόνο παραγωγή νέου DNA χωρίς να τεκμηριωθεί αλλαγή στο ανθρώπινο DNA που φυλάσσεται στον πυρήνα των κυττάρων. Έπειτα από εκτενέστατες μελέτες σε πραγματικές συνθήκες, δεν έχει εντοπιστεί αλλαγή DNA λόγω του εμβολιασμού, και τα mRNA εμβόλια έχουν βρεθεί σχεδόν απόλυτα ασφαλή. Ειδικές ανησυχίες ασφαλείας δεν έχουν τεκμηριωθεί ούτε για τους καρκινοπαθείς, για τους οποίους ο εμβολιασμός έχει πολλές φορές αποδειχθεί σωτήριος.

Μεγάλη αναπαραγωγή στο ελληνικό διαδίκτυο γνώρισε ο ισχυρισμός ότι νέα σουηδική μελέτη, έδειξε πως ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 τελικά προκαλεί αλλαγή του ανθρώπινου DNA, ενάντια στις αρχικές διαβεβαιώσεις. Όμως πρόκειται για παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα: theepochtimes.gr (αρχική πηγή), pronews.gr, ygeiamasnews.gr, bankingnews.gr, enromiosini.gr, theflagreport.com, oparlapipas.gr, anazitiseis.gr, proionta-tis-fisis.com, en.protothema.gr

Στο δημοσίευμα του pronews.gr, που γνώρισε και τη μεγαλύτερη απήχηση, διαβάζουμε:

Και τελικά εκεί που πολλοί επιστήμονες το έλεγαν αλλά τα διάφορα ΜΜΕ και “ειδικοί” δεν αποδέχονταν τα εμβόλια mRNA επηρεάζουν και το DNA και το αποκάλυψε σουηδική μελέτη.

Είναι ακριβώς αυτό που οι ειδικοί σε θέματα υγείας και οι ελεγκτές γεγονότων έλεγαν για περισσότερο από ένα χρόνο ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί και μάλιστα “στοιχημάτιζαν” ή το χειρότερο λοιδωρούσαν όσους εξέφραζαν το αντίθετο.

Το μυαλό τους μάλλον ήταν στο πως θα εμβολιαστούν ακόμα και οι “πέτρες” γιατί έτσι “έπρεπε”, ή μαλλον έτσι ήθελε η κυβέρνηση.

Μια νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο MDPI διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer εισέρχεται στα ηπατικά κύτταρα και μετατρέπεται σε DNA, αμφισβητώντας τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια mRNA COVID-19 δεν αλλάζουν ούτε αλληλεπιδρούν με το DNA σας με οποιονδήποτε τρόπο.

Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έδειξαν πώς ένα εμβόλιο mRNA μετατρέπεται σε DNA σε μια σειρά ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων, ανέφεραν οι Epoch Times.

Ο Δρ Peter McCullough, παθολόγος, καρδιολόγος και επιδημιολόγος, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους επικριτές των εμβολίων COVID, δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν “τεράστιες επιπτώσεις μόνιμης χρωμοσωμικής αλλαγής” που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα “εντελώς νέο είδος χρόνιων ασθενειών”.

Το CDC διαβεβαιώνει τους Αμερικανούς ότι το mRNA και η πρωτεΐνη spike που παράγεται στα εμβόλια COVID-19 για τη δημιουργία ανοσολογικής απόκρισης “δεν διαρκούν πολύ στο σώμα”.

Στην ιστοσελίδα του, ο οργανισμός αναφέρει: “Τα κύτταρά μας διασπούν το mRNA και το αποβάλλουν μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πρωτεΐνη spike, όπως και άλλες πρωτεΐνες που δημιουργεί ο οργανισμός μας, μπορεί να παραμείνει στο σώμα έως και μερικές εβδομάδες”.

Επιπλέον, το CDC αναφέρει σε μια ιστοσελίδα με τίτλο “Μύθοι και γεγονότα σχετικά με τα εμβόλια COVID-19” ότι “το γενετικό υλικό που παραδίδεται από τα εμβόλια mRNA δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα των κυττάρων σας”

Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund στο Μάλμε της Σουηδίας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο mRNA εισέρχεται στα ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα και ενεργοποιεί το DNA του κυττάρου στον πυρήνα για να αυξήσει την παραγωγή της έκφρασης του γονιδίου LINE-1 για την παραγωγή mRNA.

Η όλη διαδικασία έγινε μέσα σε έξι ώρες και δημοσιεύθηκε από το Τμήμα Κλινικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

Αντίστοιχους ισχυρισμούς αναπαρήγαγε και ο ιατρός Δημήτρης Γάκης, στον λογαριασμό του στο Facebook:

Τι ισχύει

Τη 1-3-2022, η πρώτη έκδοση των επίμαχων δημοσιευμάτων δημοσιεύτηκε στο ξενόγλωσσο μέσο theepochtimes.com. Ακολούθησε μετάφραση και αναδημοσίευση στην αντίστοιχη ελληνική ιστοσελίδα, theepochtimes.gr, απ’ όπου έγινε αναπαραγωγή σε περισσότερα ελληνικά ιστολόγια.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι η εταιρεία ΜΜΕ “The Epoch Times“, παρουσιάζει εκτενές ακροδεξιό και συνωμοσιολογικό ιστορικό, έχοντας προωθήσει μεταξύ άλλων ισχυρισμούς του κινήματος QAnon. Αντίστοιχα, και ο Dr. Peter McCullough που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, έχει υποστηρίξει σειρά διαψευσμένων ισχυρισμών στο πλαίσιο της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε ιατρικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα στην διακοπή κάθε συνεργασίας μαζί του, και σε προειδοποίηση αφαίρεσης της ιατρικής του άδειας.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι μια νέα σουηδική μελέτη κατέρριψε τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν αλλαγές στο ανθρώπινο DNA. Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε εξηγήσει ότι τα εν λόγω εμβόλια δεν διαθέτουν τα εργαλεία ούτε για να μετατρέψουν το mRNA σε DNA, ούτε για να του επιτρέψουν να εισέλθει στον πυρήνα του κυττάρου όπου προφυλάσσεται το ανθρώπινο DNA.

Η μελέτη που επικαλούνται τα δημοσιεύματα ονομάζεται “Intracellular Reverse Transcription of Pfizer BioNTech COVID-19 mRNA Vaccine BNT162b2 In Vitro in Human Liver Cell Line“, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Current Issues in Molecular Biology” του εκδότη MDPI. Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι ο εν λόγω εκδότης έχει δεχθεί σε πολλές περιπτώσεις κριτική για την ταχύτατη και μαζική έγκριση επιστημονικών δημοσιεύσεων, χωρίς να διασφαλίζει πάντα την πληρότητα ή ακόμη και την εγκυρότητά τους.

Σύντομα μετά τη δημοσίευση της έρευνας, η επικεφαλής της δημοσίευσης και ένας ακόμη συντάκτης, έσπευσαν να αντικρούσουν τις παρερμηνείες για τα συμπεράσματα της μελέτης, δημοσιεύοντας ένα σχετικό άρθρο ερωταπαντήσεων στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Lund. Όπως διευκρίνισε το άρθρο, η μελέτη διεξήγαγε μόνο πολύ προκαταρκτικά πειράματα σε τεχνητές συνθήκες, που δεν έλαβαν χώρα σε ανθρώπους αλλά σε κύτταρα.

Επίσης, η μελέτη δεν εξέτασε αν υπήρξε αλλαγή στο ανθρώπινο DNA που βρίσκεται προφυλαγμένο στον πυρήνα του κυττάρου, παρά μόνο εντόπισε εντός του κυττάρου νέο DNA που αντιστοιχούσε στο mRNA του εμβολίου, χωρίς όμως να έχει καθορίσει την τοποθεσία του. Συνολικά, το άρθρο σημείωσε ότι δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει κανείς την απόφασή του για το αν θα εμβολιαστεί, βάσει της συγκεκριμένης μελέτης.

Τα προβληματικά σημεία της μελέτης

Σειρά ανεξάρτητων ειδικών διεθνώς, χαρακτήρισε τη μελέτη πολύπλευρα ελλειμματική, χωρίς να επιτρέπει την εξαγωγή κανενός κλινικού συμπεράσματος. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Καταρχάς, ενώ η δημοσίευση ανέφερε ότι η ιδέα για τα επίμαχα πειράματα αφορμήθηκε από προηγούμενη μελέτη που έκανε λόγο για ενσωμάτωση του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο DNA κατά τη λοίμωξη με τον ιό, η δημοσίευση δεν ανέφερε ότι το εν λόγω εύρημα ενσωμάτωσης εξαρχής ήταν αμφιλεγόμενο, και μετέπειτα έρευνες έδειξαν ότι μάλλον ήταν πλασματικό.

Έπειτα, ενώ τα επίμαχα πειράματα είχαν ως τελικό σκοπό την διερεύνηση της συμπεριφοράς του εμβολίου στο ανθρώπινο συκώτι, δεν επιλέχθηκε δοσολογία αντίστοιχη με αυτή που φτάνει στο συκώτι ενός εμβολιασμένου ατόμου, αλλά δοσολογία που ήταν μέχρι και αρκετές τάξεις μεγέθους υψηλότερη.

Επιπλέον, για τα πειράματα δεν επιλέχθηκαν συνηθισμένα κύτταρα, αλλά ένας τύπος καρκινικών κυττάρων, που συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από τα συνηθισμένα κύτταρα. Μεταξύ άλλων, αυτά τα κύτταρα παράγουν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες ενζύμων LINE1, που, υπό πολύ ειδικές συνθήκες, είναι σε θέση να μετατρέψουν διάφορα είδη RNA (όπως mRNA στη προκειμένη περίπτωση) που βρίσκονται εντός του κυττάρου, σε DNA.

Τέλος, στα πειράματα έγινε προσπάθεια εντοπισμού μόνο ενός πολύ μικρού μέρους του DNA που αντιστοιχεί στο mRNA του εμβολίου, ενώ δεν υπήρξε προσπάθεια επαλήθευσης του ρόλου των LINE1 ενζύμων. Πιο χαρακτηριστικά, δεν πραγματοποιήθηκαν τα πειράματα που θα έδειχναν αν όντως είχε μεταβληθεί το DNA στον πυρήνα των κυττάρων.

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, πλέον έχουν χορηγηθεί άνω του 1 δισεκατομμυρίου δόσεις mRNA εμβολίων στις ΗΠΑ και ΕΕ, υπό την πιο αυστηρή σύγχρονη φαρμακοεπαγρύπνηση, και έχει διεξαχθεί σειρά εκτενέστατων μελετών σε πραγματικές συνθήκε, από πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες και θεσμούς υγείας διεθνώς, με αποτέλεσμα την εδραίωση της σχεδόν απόλυτης ασφάλειας και υψηλής αποτελεσματικότητας των εν λόγω εμβολίων. Δεν έχει υπάρξει καμιά αναφορά ενσωμάτωσης του mRNA εμβολίου στο DNA σε πραγματικές συνθήκες.

Επίσης, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι δεν έχει εντοπιστεί καμιά ειδική ανησυχία ασφαλείας για τους καρκινοπαθείς λόγω του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19, ενώ αντίθετα, ο εμβολιασμός έχει αποβεί πολλές φορές σωτήριος και για την εν λόγω ομάδα, που αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης COVID-19. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Η μελέτη προς ανάκληση

Ο ιατρός Δημήτρης Γάκης, στην επίμαχη ανάρτησή του, αναφέρθηκε και σε προηγούμενη μελέτη, που υποτίθεται ότι έδειξε πως η ακίδα που παράγει ο εμβολιασμός κατά της COVID-19, βλάπτει τους κυτταρικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA. Ωστόσο, όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, επρόκειτο για προβληματική μελέτη που και πάλι είχε αναρτηθεί σε περιοδικό του εκδότη MDPI, με τους συντάκτες της να έχουν πλέον δηλώσει ότι ζήτησαν την ανάκλησή της.

Σε επικοινωνία μας με την καθηγήτρια Neus Visa, προϊσταμένη του τμήματος όπου εργάζονται οι εν λόγω ερευνητές, η ίδια δήλωσε ότι το αίτημα ανάκλησης αποστάλθηκε στις 9-11-2021, και παρότι ένα μήνα μετά το περιοδικό σημείωσε “επιφύλαξη ανησυχίας” επί της δημοσίευσης έως ότου ολοκληρώσει τη σχετική εξέτασή του, το περιοδικό εξακολουθεί να μην έχει προχωρήσει σε ανάκληση μέχρι και τις αρχές Απριλίου 2022.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι σουηδική μελέτη έδειξε πως ο εμβολιασμός κατά της COVID-19, τελικά προκαλεί αλλαγή του ανθρώπινου DNA. Σύντομα μετά τη δημοσίευση της μελέτης, συντάκτες της δημοσίευσαν ξεχωριστό άρθρο όπου εξηγούσαν ότι η μελέτη τους ήταν πολύ προκαταρκτική και είχε παρερμηνευτεί.

Σειρά ανεξάρτητων ειδικών εξήγησε ότι δεν μπορούσαν να εξαχθούν κλινικά συμπεράσματα από τη μελέτη, καθώς μεταξύ άλλων, η δοσολογία εμβολιασμού που επιλέχθηκε ήταν μέχρι και τάξεις υψηλότερη απ’ αυτή που αφορά τους ανθρώπους, δεν ελέγχθηκαν ούτε άνθρωποι ούτε υγιή κύτταρα αλλά καρκινικά κύτταρα με ιδιαίτερη συμπεριφορά, ενώ εντοπίστηκε μόνο παραγωγή νέου DNA χωρίς να τεκμηριωθεί αλλαγή στο ανθρώπινο DNA που φυλάσσεται στον πυρήνα των κυττάρων.

Έπειτα από εκτενέστατες μελέτες σε πραγματικές συνθήκες, δεν έχει εντοπιστεί αλλαγή DNA λόγω του εμβολιασμού, και τα mRNA εμβόλια έχουν βρεθεί σχεδόν απόλυτα ασφαλή. Ειδικές ανησυχίες ασφαλείας δεν έχουν τεκμηριωθεί ούτε για τους καρκινοπαθείς, για τους οποίους ο εμβολιασμός έχει πολλές φορές αποδειχθεί σωτήριος.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.