Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη με “δώρο” σκούτερ από εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρονικά προϊόνταSCAMS

Απάτη με “δώρο” σκούτερ από εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρονικά προϊόντα

28 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Xiaomi λανσάρει νέο μοντέλο ηλεκτρονικού σκούτερ. Η εταιρεία σας δίνει τη δυνατότητα να αγοράσετε το προηγούμενο μοντέλο στην τιμή των 1.99 ευρώ!

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για απάτη. Επιτήδειοι προσπαθούν να κλέψουν τα στοιχεία πιστωτικών/χρεωστικών καρτών χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα ηλεκτρικό σκούτερ στην προνομιακή τιμή των 1.99€ ισχυρίζεται ότι προσφέρεται από γνωστή εταιρεία ηλεκτρικών προϊόντων. Είναι όμως μία ακόμη περίπτωση απάτης που αποσκοπεί την υποκλοπή των τραπεζικών στοιχείων ανυποψίαστων χρηστών.

Στιγμιότυπο από την υπό επίμαχη κοινοποίηση στο Facebook.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από τη σελίδα του Facebook “Ηλεκτρονικό κατάστημα της MI στην Ελλάδα“. H σελίδα δημιουργήθηκε την 1η Ιουλίου 2018 με το όνομα Кулинченко Максим, το οποίο και άλλαξε στο υπάρχον στις 12 Ιουνίου 2022. H εν λόγω σελίδα δεν έχει καμία σχέση με την επίσημη σελίδα που διατηρεί στο Facebook η Xiaomi στην Ελλάδα (Xiaomi Greece).

Τι ισχύει

Στην εξεταζόμενη περίπτωση, για να αποκτήσουν το σκούτερ στην χαμηλή τιμή που διαφημίζεται, οι χρήστες καλούνται να μεταβούν σε διαδικτυακή ιστοσελίδα όπου και πρέπει να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήσεις. Ο σύνδεσμος της σελίδας (https://bakemeawayin.com) δεν έχει καμία σχέση με την επίσημη ιστοσελίδα της Xiaomi (https://www.mistore-greece.gr/).

Στην αρχή της σελίδας αναφέρεται ότι η Xiaomi λανσάρει νέο μοντέλο ηλεκτρικού σκούτερ και γι’ αυτό το λόγο προσφέρει το παλαιότερο στην τιμή των 1.95€.

Επιλέγοντας το εικονίδιο με το ερωτηματικό που υπάρχει στην κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης, ανοίγει ένα αναδυόμενο παράθυρο με απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις. Σε αυτές δίνονται μία σειρά από παραπλανητικές πληροφορίες, όπως ότι το ποσό που καλούνται οι χρήστες να πληρώσουν (1.95€) θα τους επιστραφεί.

Αρχικά, οι επισκέπτες καλούνται να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  1. Πόση ώρα ξοδεύεις κάθε μέρα σε δημόσια/ιδιωτικά μεταφορικά μέσα;
  2. Χρησιμοποιείς το scooter σαν εναλλακτικό μέσο μεταφοράς;
  3. Θέλεις να βιώσεις όλα τα πλεονεκτήματα των Xiaomi scooters;

Όποια απάντηση κι αν επιλεγεί στις ανωτέρω ερωτήσεις, οι συμμετέχοντες περνούν επιτυχώς στο επόμενο βήμα του “διαγωνισμού”. Σε αυτό θα πρέπει να “μαντέψουν” σε ποιο από τα 12 κουτιά υπάρχει κρυμμένο το ηλεκτρικό σκούτερ. Όσες φορές δοκιμάσαμε, εμφανιζόταν πάντα στη 2η προσπάθεια.

Κάνοντας κλικ στο “ΟΚ” ανακατευθυνόμαστε σε άλλο διαδικτυακό ιστότοπο. Πρόκειται για την ιστοσελίδα με URL “gryourwin.com”, για την οποία έχουμε γράψει παλαιότερα άρθρα (εδώ κι εδώ) για άλλες περιπτώσεις απάτης. Σύμφωνα με το who.is, ο εν λόγω ιστότοπος φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2021. Σε αυτόν, οι επιτήδειοι ζητούν από τους χρήστες να συμπληρώσουν προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και email).

Στιγμιότυπο από τη σελίδα που ζητούνται προσωπικά στοιχεία.

Στο επόμενο βήμα οι χρήστες καλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία της χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας.

Στιγμιότυπο από τη σελίδα που ζητούνται στοιχεία τραπεζικών καρτών.

Σύμφωνα με το μήνυμα που αναγράφεται στο τέλος της ανωτέρω σελίδας, πρόκειται για εγγραφή σε συνδρομητική υπηρεσία.

ΓΙΑΤΊ ΧΡΕΙΑΖΌΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΧΡΈΩΣΉΣ ΣΑΣ;

Με την εγγραφή σας σε αυτήν την υπηρεσία, θα λάβετε μια δοκιμή 3 ημερών του προγράμματος του συνεργάτη μας. Εάν συνεχίσετε με συνδρομή πέρα ​​από τη δοκιμαστική περίοδο των 3 ημερών, θα χρεωθείτε ένα ποσό από την πιστωτική σας κάρτα, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την επιλογή σας. Όταν η συνεισφορά σας αφαιρεθεί από την πιστωτική σας κάρτα ή άλλη μέθοδο πληρωμής, θα διατηρήσετε την πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για μέλη που πληρώνουν για πρόσβαση στον ιστότοπο του συνεργάτη μας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πεδίο “Όροι χρήσης” δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την φύση της συνδρομητικής υπηρεσίας, το ποσό που θα χρεωθούν όσοι δώσουν τα στοιχεία τους αλλά και τους τρόπους να απεγγραφούν από αυτή.

Ανακοίνωση για αντίστοιχες διαδικτυακές απάτες έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτήν συστήνει στους χρήστες τα εξής:

  • δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
  • να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα,
  • η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Συμπέρασμα

Επιτήδειοι στοχεύουν στην υποκλοπή στοιχείων πιστωτικών/χρεωστικών καρτών από ανυποψίαστους πολίτες, δημιουργώντας εικονικούς διαγωνισμούς. Η υπό εξέταση ενέργεια δεν συνδέεται με την εταιρεία Xiaomi.

Για την δική σας προστασία αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του διαδικτύου, όταν εντοπίζετε ύποπτους διαγωνισμούς να ενημερώνετε άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).