Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Ρωσία ΔΕΝ κατέθεσε μήνυση στην Χάγη κατά των ΗΠΑ για την πανδημία της COVID-19FAKE NEWS

Η Ρωσία ΔΕΝ κατέθεσε μήνυση στην Χάγη κατά των ΗΠΑ για την πανδημία της COVID-19

6 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Ρωσία κατέθεσε μήνυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι προκάλεσαν την πανδημία της COVID-19 μέσω της Ουκρανίας.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός προέρχεται από ένα ανώνυμο ιστολόγιο που προωθεί ρωσική προπαγάνδα μέσω πλαστών ειδήσεων. Τόσο η Χάγη όσο και η διεθνής αρθρογραφία δεν περιλαμβάνουν καμιά αναφορά στην υποτιθέμενη μήνυση. Το Κρεμλίνο, σύντομα μετά την εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, άρχισε να προωθεί παρόμοιες αναφορές περί ουκρανικών εργαστηρίων που παράγουν βιολογικά όπλα με χρηματοδότηση των ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα, τα εν λόγω εργαστήρια αντιθέτως αφορούν την πρόληψη βιολογικών απειλών.

Δεκάδες χιλιάδες αναπαραγωγές διεθνώς γνώρισε ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία κατέθεσε μήνυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι προκάλεσαν την πανδημία της COVID-19 μέσω της Ουκρανίας. Ωστόσο, πρόκειται για πλαστή είδηση.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Στιγμιότυπο της πιο διαδεδομένης από τις επίμαχες αναρτήσεις στις 3-7-2022. [πηγή]

Οι επίμαχες αναρτήσεις περιλαμβάνουν τις εξής αναφορές, που παραθέτουμε σε ελληνική μετάφραση:

Η Ρωσία μηνύει τις ΗΠΑ για γενοκτονία της ανθρωπότητας μέσω μολύνσεων! Αυτό έλαβε χώρα στη Χάγη! Η Ρωσία έχει τις αποδείξεις ότι οι ΗΠΑ και το Κόμμα των Δημοκρατικών προκάλεσαν την πανδημία!

Ζαχάροβα: «Καλούμε τον ΟΗΕ να συλλάβει τον Ζελένσκι, τον Μπιλ Γκέιτς και τον Σόρος για τη μόλυνση του κόσμου και τη γενοκτονία της ανθρωπότητας! Η Ρωσία έχει όλες τις αποδείξεις ότι η πανδημία απελευθερώθηκε από την Ουκρανία το 2019! Καλούμε επίσης τη Χάγη να αντιδράσει και να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την γενοκτονία!» Αυτά δήλωσε το πρακτορείο TASS.

Ορμπάν: «Υποστηρίζουμε τη Ρωσία για μια διεθνή ποινική υπόθεση κατά των ΗΠΑ! Έχουν μολύνει τον κόσμο! Ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης! Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις γι’ αυτό και ήρθε η ώρα των ενόχων να αναλάβουν εγκληματική τους ευθύνη!» Αυτά είπε ο Ορμπάν ένα λεπτό πριν!

Σχετικές αναζητήσεις στην πλατφόρμα CrowdTangle, εντοπίζουν τουλάχιστον 840 αντίστοιχες αναρτήσεις στο Facebook διεθνώς:

Η πιο διαδεδομένη από τις επίμαχες αναρτήσεις, γνώρισε εκτενή αναπαραγωγή και στην Ελλάδα, με μεγάλο μέρος των κοινοποιήσεων και των σχολίων της να αφορά ελληνικούς λογαριασμούς:

Τι ισχύει

Τα επίμαχα δημοσιεύματα αποτελούν συρραφή τριών διαφορετικών αναρτήσεων του ιστολογίου vsekidenbg.eu, που δημοσιεύτηκαν στις 14 και 15 Μαΐου 2022. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Η πρώτη εκ των αναρτήσεων στις οποίες βασίζονται τα επίμαχα δημοσιεύματα. [πηγή]

Το vsekidenbg.eu δεν αποτελεί έγκριτο δημοσιογραφικό ΜΜΕ, αλλά ανώνυμη ιστοσελίδα, που δημοσιεύει αποκλειστικά σύντομα εντυπωσιοθηρικά κείμενα προώθησης ρωσικής προπαγάνδας, χρησιμοποιώντας συνωμοσιολογικές αναφορές στην πανδημία της COVID-19.

Μια ανασκόπηση των εν λόγω δημοσιευμάτων, δείχνει ότι αυτά υποτίθεται πως αποτελούν έκτακτες ειδήσεις, οι οποίες όμως, σχεδόν στο σύνολό τους, δεν εντοπίζονται πουθενά στη διεθνή ειδησεογραφία. Ενδεικτικά, δημοσίευμα του ιστολογίου από τις 31 Μαΐου, ισχυρίζεται ότι η Κίνα συνέλαβε τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ταϊβάν, ενώ στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο ξεχωριστές πολιτικές οντότητες, και ο ΠΟΥ δεν αναγνωρίζει καν την Ταϊβάν επίσημα. Το δημοσίευμα ισχυρίζεται επίσης ότι πηγή της είδησης αποτελεί το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, αλλά στην πραγματικότητα, το πρακτορείο αυτό δεν έχει δημοσιεύσει τίποτα σχετικό.

Άλλο παράδειγμα συνιστά δημοσίευμα από τις 7 Ιουνίου, που ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτήρισε τον ΠΟΥ εγκληματική οργάνωση και απέσυρε τη συμμετοχή της χώρας του απ’ αυτόν, ενώ στην πραγματικότητα, η συνεργασία της χώρας με τον ΠΟΥ συνεχίζεται κανονικά. Ένα τρίτο παράδειγμα είναι δημοσίευμα από τις 23 Ιουνίου, που ισχυρίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι το πιστοποιητικό COVID-19 των πολιτών είναι απαραίτητο για να τους επιτραπεί η απόσυρση μετρητών από την τράπεζα, ενώ στην πραγματικότητα, το πιστοποιητικό ανέκαθεν αφορούσε μόνο ζητήματα μετακίνησης πολιτών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ.

Ενώ οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν από τα δημόσια αρχεία, ο τρόπος λειτουργίας του ιστολογίου προσομοιάζει τις λεγόμενες «φάρμες των τρολ», που αποτελούν πρακτικές προώθησης παραπληροφόρησης στις οποίες το Κρεμλίνο παρουσιάζει πολυετές ιστορικό. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

Παρομοίως με τα προηγούμενα παραδείγματα, έτσι και τα τρία δημοσιεύματα του ιστολογίου αναφορικά με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αποτελούν κατασκευασμένες ειδήσεις. Καταρχάς, η Χάγη δεν έχει αναρτήσει καμιά αναφορά σχετική με την Ρωσία από την έναρξη του 2022 μέχρι και τις αρχές Ιουλίου. Το πρακτορείο TASS, όπως και η διεθνής ειδησεογραφία, δεν έχουν μεταδώσει καμιά αναφορά της Μαρία Ζαχάροβα, εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που να κάνει λόγο για προέλευση της πανδημίας από την Ουκρανία. Επίσης, η διεθνής ειδησεογραφία δεν καταγράφει καμιά δήλωση του Βίκτορ Ορμπάν, πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, υπέρ της υποτιθέμενης υπόθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στη Χάγη.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί, που κάνουν λόγο για εργαστήρια βιολογικών όπλων στην Ουκρανία που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, άρχισαν να προωθούνται από το Κρεμλίνο σύντομα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Το Μάρτιο, Ρώσοι αξιωματούχοι παρέθεσαν σχετικά έγγραφα, και ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για ενοχοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία που διέρρευσαν.

Στην πραγματικότητα, όπως έχουν εξηγήσει πολυάριθμοι ελεγκτές γεγονότων ανά τον κόσμο, καθώς και ειδικοί που μεταξύ άλλων εδρεύουν στην Ρωσία, τα εν λόγω ουκρανικά εργαστήρια αφορούν την πρόληψη βιολογικών απειλών και όχι τη δημιουργία όπλων, ενώ τα αναφερόμενα έγγραφα ήταν εξαρχής δημόσια και περιέγραφαν καθιερωμένες εργαστηριακές διαδικασίες σε ασφαλείς μικροοργανισμούς. Προ ετών, το Κρεμλίνο είχε διεξάγει μια παρόμοια καμπάνια παραπληροφόρησης αναφορικά με υποτιθέμενα εργαστήρια βιολογικών όπλων στην Γεωργία, στην οποία είχε επίσης εισβάλει το 2008. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7]

Όσον αφορά την προέλευση της πανδημίας της COVID-19, σε πρόσφατο άρθρο μας εξηγήσαμε ότι η πιο αναγνωρισμένη υπόθεση στην επιστημονική κοινότητα είναι πως πρόκειται για έναν ακόμη φυσικό ιό που μεταπήδησε στους ανθρώπους από ζώα, ενώ ένα σενάριο οργανωμένης εργαστηριακής διαρροής θεωρείται αβάσιμο. Στο ίδιο συμπέρασμα έφτασε και η πιο πρόσφατη ανασκόπηση του ζητήματος από αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το σύνολο των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων, καταδεικνύει ως περιοχή έναρξης της πανδημίας την πόλη Ουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019, αλλά η κυβέρνηση της Κίνας έχει επιδιώξει να εναποθέσει την ευθύνη σε τρίτες χώρες, προωθώντας άμεσα και έμμεσα αβάσιμους ισχυρισμούς, που υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 εισήχθη στην Κίνα από τρίτες χώρες. Είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει επανειλημμένα προωθήσει ρωσικές θεωρίες συνωμοσίας τόσο αναφορικά με την COVID-19 όσο και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρακτικές που συμπίπτουν με τις προσπάθειές της να αποφύγει την κριτική για την αδυναμία αποτροπής της πανδημίας, καθώς και την ανταγωνιστική σχέση της με τον δυτικό κόσμο.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία κατέθεσε μήνυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι προκάλεσαν την πανδημία της COVID-19 μέσω της Ουκρανίας. Ο ισχυρισμός προέρχεται από ένα ανώνυμο ιστολόγιο που προωθεί ρωσική προπαγάνδα μέσω πλαστών ειδήσεων. Τόσο η Χάγη όσο και η διεθνής αρθρογραφία δεν περιλαμβάνουν καμιά αναφορά στην υποτιθέμενη μήνυση. Το Κρεμλίνο, σύντομα μετά την εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, άρχισε να προωθεί παρόμοιες αναφορές περί ουκρανικών εργαστηρίων που παράγουν βιολογικά όπλα με χρηματοδότηση των ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα, τα εν λόγω εργαστήρια αντιθέτως αφορούν την πρόληψη βιολογικών απειλών.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.