Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο που δείχνει τον Rafael Nadal να καταρρέει είναι από το 2011ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο που δείχνει τον Rafael Nadal να καταρρέει είναι από το 2011

5 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τον πλήρως εμβολιασμένο Rafael Nadal να καταρρέει ζωντανά κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Συμπέρασμα:

Το επίμαχο βίντεο προέρχεται από συνέντευξη τύπου του Rafael Nadal το 2011, κατά τη διάρκεια της οποίας υπέστη κράμπα στο πόδι, και δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό του τενίστα.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε σελίδες ενημέρωσης και ιστολόγια διαμοιράζεται βίντεο το οποίο δείχνει τον τενίστα Rafael Nadal να καταρρέει κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Παρότι τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα αποδίδουν το εν λόγω περιστατικό στον εμβολιασμό του τενίστα για την COVID-19, στην πραγματικότητα, το επίμαχο βίντεο προέρχεται από συνέντευξη τύπου που έγινε το 2011, κατά τη διάρκεια της οποίας ο R. Nadal υπέστη κράμπα στο πόδι.

Παράδειγμα: greeknewsondemand.com

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Ο ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ Ράφαελ Ναδάλ κατέρρευσε ζωντανά στην τηλεόραση

Ο Ράφαελ Ναδάλ κατέρρευσε ζωντανά στην τηλεόραση… την ίδια μέρα που ένας άλλος τενίστας, ο Κολμπρέλι καταρρέει από καρδιακή προσβολή… θα συνεχίσουν να προσποιούνται ότι αυτό είναι φυσιολογικό;… […]

Το βίντεο που προβάλλεται προς υποστήριξη του ισχυρισμού:

Τι ισχύει

Το βίντεο που κυκλοφορεί από τα υπό εξέταση δημοσιεύματα και δείχνει τον τενίστα Rafael Nadal να καταρρέει κατά τη διάρκεια συνέντευξης δεν είναι πρόσφατο και δεν σχετίζεται με την πανδημία και τα εμβόλια για την COVID-19.

Στην πραγματικότητα, το επίμαχο βίντεο προέρχεται από συνέντευξη τύπου του Rafael Nadal που έγινε το 2011 στο πλαίσιο του αμερικανικού πρωταθλήματος τένις, US Open, κατά τη διάρκεια της οποίας ο R. Nadal υπέστη κράμπα στο πόδι.

[Μετάφραση περιγραφής]
Ο Rafael Nadal υφίσταται μια επώδυνη κράμπα στο πόδι κατά τη διάρκεια τη σημερινής συνέντευξης τύπου, μετά τη νίκη του εναντίον του David Nalbandian […]
“Έχω απλά κράμπα στο πόδι μου. Αυτό είναι όλο. Δεν ξέρω. Δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις πάνω σε αυτό.” […]

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως σε παλαιότερα άρθρα μας έχουμε ασχοληθεί με παρεμφερείς παραπλανητικούς ισχυρισμούς, που αφορούν τον “ξαφνικό” θάνατο αθλητών, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους:

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, το βίντεο που δείχνει τον τενίστα Rafael Nadal να καταρρέει κατά τη διάρκεια συνέντευξης δεν είναι πρόσφατο και δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό του για την COVID-19. Στην πραγματικότητα, το εν λόγω βίντεο προέρχεται από συνέντευξη τύπου του Rafael Nadal το 2011, κατά τη διάρκεια της οποίας υπέστη κράμπα στο πόδι.