Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η FIFA δεν επιβεβαίωσε 400 θανάτους εμβολιασμένων αθλητών τους τελευταίους 7 μήνεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η FIFA δεν επιβεβαίωσε 400 θανάτους εμβολιασμένων αθλητών τους τελευταίους 7 μήνες

18 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η FIFA επιβεβαίωσε πως τους τελευταίους 7 μήνες παρατηρήθηκαν πάνω από 400 θάνατοι εμβολιασμένων αθλητών από καρδιακή ανακοπή.

Συμπέρασμα:

Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ουδέποτε επιβεβαίωσε τον θάνατο εμβολιασμένων αθλητών, ενώ αντίθετα, σχολιάζοντας αντίστοιχους ισχυρισμούς στο παρελθόν, τόνισε πως δεν είχε γνώση για αύξηση των επεισοδίων καρδιακών ανακοπών σε αθλητές, και πως δεν είχαν επισημανθεί περιπτώσεις σε σχέση με άτομα που εμβολιάστηκαν για την COVID-19.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 ξεκίνησε να διαδίδεται στο Facebook ο ισχυρισμός πως η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) επιβεβαίωσε ότι τους τελευταίους 7 μήνες παρατηρήθηκαν πάνω από 400 θάνατοι εμβολιασμένων αθλητών, από καρδιακή ανακοπή. Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Παρά το γεγονός ότι οι εξεταζόμενες αναρτήσεις υποστηρίζουν πως η FIFA επιβεβαίωσε θανάτους εμβολιασμένων ποδοσφαιριστών, η Διεθνής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στην ιστοσελίδα της και στις υποκατηγορίες της ιστοσελίδας, τόσο σχετικά με την υγεία των αθλητών γενικά (FIFA Medical) όσο και συγκεκριμένα για την COVID-19 (Covid-19 Resource Center), δεν παρέχει καμία σχετική επιβεβαίωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογοι ισχυρισμοί κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε διάφορα ιστολόγια. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε μια λίστα 55 θανάτων εμβολιασμένων αθλητών, με τον ισχυρισμό πως σχετίζονταν με τα εμβόλια κατά της COVID-19. Όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό άρθρο μας, η εν λόγω λίστα παρουσίαζε περιστατικά με παραπλανητικό τρόπο. Πολλά από τα περιστατικά που ανέφερε αφορούσαν θανάτους που οφείλονταν σε άλλα αίτια, όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, θερμοπληξία, πυρετό, και αυτοκτονία. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς που είχαν κυκλοφορήσει για την λίστα των 55 θανάτων, για τη συντριπτική πλεονότητα τους, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το αν οι αθλητές που κατέληξαν ήταν εμβολιασμένοι. Ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις αποδεδειγμένα εμβολιασμένων αθλητών, δεν υπήρχε τεκμηρίωση από αρμόδιο φορέα για τον ισχυρισμό ότι ο θάνατος σχετίζονταν αιτιωδώς με κάποιο από τα εμβόλια για την COVID-19.

Επίσης, σε άρθρο μας που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2022 είχαμε κάνει αναφορά σε ισχυρισμούς σχετικά με λίστα 108 θανάτων ποδοσφαιριστών η οποία, σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, αντιπροσώπευε πενταπλάσια αύξηση στους αιφνίδιους θανάτους από καρδιακά επεισόδια σε παίκτες της FIFA. Ωστόσο οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί βασιζόταν σε μια ανακριβή λίστα θανάτων από άρθρο ισραηλινής σελίδας ενημέρωσης.

Το Reuters εξέτασε τη λίστα με τα 108 ονόματα που εμφανίστηκαν αρχικά σε άρθρο του Real Time News και συμπέρανε πως έχει συνταχθεί χρησιμοποιώντας ειδησεογραφικές αναφορές για τους θανάτους 108 ατόμων, ηλικίας 12 – 64 ετών, παγκοσμίως, μεταξύ αυτών επαγγελματίες, ημιεπαγγελματίες, ερασιτέχνες, νέους και συνταξιούχους αθλητές, καθώς και προπονητές. Οι αναφορές αυτές από μόνες τους δε συνιστούν απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ θανάτων και εμβολίων.

Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μάλιστα, απάντησε στο Reuters, σχετικά με τους εν λόγω ισχυρισμούς:

Η FIFA δε γνωρίζει περί αυξήσεως των επεισοδίων καρδιακών ανακοπών, όπως αναφέρεται στο email σας, και δεν έχουν επισημανθεί περιπτώσεις σε σχέση με άτομα που έλαβαν εμβόλιο για την COVID-19.

Ταυτόχρονα το Reuters επικοινώνησε και με άλλους αθλητικούς οργανισμούς, σχετικά με παραπλήσιους ισχυρισμούς. Η World Athletics (πρώην IAAF) τόνισε πως:

Η World Athletics δεν έχει δει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς για αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας των αθλητών τα τελευταία δύο χρόνια.

Το εθνικό διοικητικό όργανο της Αγγλίας για το πρωτάθλημα ράγκμπι, το Rugby Football League, δήλωσε πως:

Δεν υπάρχουν ενδείξεις από τους παίκτες μας ότι οποιοδήποτε από τα εμβόλια COVID-19 είχε σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία ή την ευημερία των παικτών, πόσω μάλλον οποιαδήποτε ένδειξη πως υπήρξε η οποιαδήποτε σύνδεση με θανάτους παικτών.

Τέλος, το Cardiac Risk in the Young (CRY), μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που χρηματοδοτεί ιατρικές έρευνες και στηρίζει οικογένειες νέων που έχουν πληγεί από καρδιακές παθήσεις, δήλωσε στο Reuters πως:

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος των νέων (τόσο στους αθλητές όσο και στον γενικό πληθυσμό) τραγικώς δεν είναι νέο φαινόμενο.

Παρέπεμψε μάλιστα το πρακτορείο σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2008, τα οποία δείχνουν ότι 12 «φαινομενικά υγιείς» νέοι (ηλικίας 35 ετών και κάτω) πεθαίνουν κάθε εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο από αδιάγνωστες καρδιακές παθήσεις. [πηγή 1][πηγή 2]

Συνεπώς, θα πρέπει να επισημανθεί πως καρδιακά επεισόδια σε αθλητές, αρκετά εκ των οποίων θανατηφόρα, συνέβαιναν συχνά, και προ πανδημίας. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στους αθλητές, με συχνότητα εμφάνισης περίπου 1 στους 50,000 έως 1 στους 300,000 αθλητές ετησίως (ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τελευταίων 10-20 ετών.

Εκτός των αθλητών, οι αιφνίδιοι θάνατοι επηρεάζουν και τον γενικό πληθυσμό. Οι αιφνίδιοι θάνατοι αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας, όπως δείχνουν δεδομένα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση για το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου. Σύμφωνα με αυτά, εκτιμάται πως κάθε μήνα στη χώρα μας πεθαίνουν αιφνιδίως 10 με 15 νέοι άνθρωποι, ηλικίας ως 20 ετών. Για την Αττική μόνο ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 3 με 4 μηνιαίως.

Στο 65% των περιπτώσεων οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε αδιάγνωστες καρδιαγγειακές παθήσεις, κυρίως κληρονομικά καρδιακά νοσήματα, τα οποία δυστυχώς ανακαλύπτονται μετά το θάνατο του παιδιού. Σε ένα ποσοστό 18% έως 20% η αιτία θανάτου δεν εξακριβώνεται ποτέ, αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως και αυτά οφείλονται σε κληρονομικά νοσήματα τα οποία δεν είχαν εκδηλωθεί.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, ήδη από τον περασμένο Μάιο, προέτρεπε όλους τους ενήλικες των ΗΠΑ και τα παιδιά 12 ετών και άνω να λάβουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν του σπάνιου, πιθανού κινδύνου επιπλοκών που σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα. [πηγή]

Συμπέρασμα

Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ουδέποτε επιβεβαίωσε τον θάνατο εμβολιασμένων αθλητών, ενώ αντίθετα, σχολιάζοντας αντίστοιχους ισχυρισμούς στο παρελθόν, τόνισε πως δε γνωρίζει περί αυξήσεως των επεισοδίων καρδιακών ανακοπών σε αθλητές, και πως δεν έχουν επισημανθεί περιπτώσεις σε άτομα που εμβολιάστηκαν για την COVID-19.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.