Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το CDC δεν έχει αναφέρει ότι χιλιάδες παιδιά έμειναν ανάπηρα εξαιτίας εμβολιασμού τους για COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, το CDC δεν έχει αναφέρει ότι χιλιάδες παιδιά έμειναν ανάπηρα εξαιτίας εμβολιασμού τους για COVID-19

18 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με το CDC, 159 παιδιά πέθαναν, 1.2 χιλ. έμειναν ανάπηρα, 14.5 χιλ. νοσηλεύονται και 55 χιλιάδες τραυματίστηκαν εξαιτίας εμβολιασμού τους για COVID-19.

Συμπέρασμα:

Το CDC δεν έχει αναφέρει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για εξαγωγή αριθμητικών δεδομένων από την πλατφόρμα φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS, στην οποία μπορούν ελεύθερα να καταχωρηθούν ανεπιθύμητα συμβάντα υγείας μετά από εμβολιασμό. Η καταχώρηση, ωστόσο, ενός ανεπιθύμητου συμβάντος στο VAERS δεν συνεπάγεται απευθείας ότι αυτό συνέβη εξαιτίας του εμβολιασμού.

Άρθρα που κυκλοφόρησαν το Σεπτέμβριο του 2022 ανέφεραν ότι, σύμφωνα με το CDC, 159 παιδιά πέθαναν, 1.2 χιλ. έμειναν ανάπηρα, 14.5 χιλ. νοσηλεύονται και 55 χιλιάδες τραυματίστηκαν εξαιτίας εμβολιασμού τους για την COVID-19. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.

Παραδείγματα άρθρων: anazitiseis.gr, choratouaxoritou.gr, aetos-apokalypsis.com, evaggelatos.com

Σε αυτά γράφτηκαν τα εξής:

Σύμφωνα με το CDC: 159 παιδιά πέθαναν, 1,2 χιλ. έμειναν ανάπηρα, 14,5 χιλ. νοσηλεύονται και 55 χιλιάδες παιδιά τραυματίστηκαν από το εμβολιασμό κατά του COVID στις ΗΠΑ!

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι πάνω από 56.000 παιδιά έχουν τραυματιστεί λόγω εμβολιασμού κατά του Covid-19 σε όλες τις ΗΠΑ και 1.174 από αυτά τα παιδιά είτε υπέστησαν μια μόνιμη αναπηρία, ενώ 159 παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) φιλοξενούν ένα Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου (VAERS) που ενημερώνεται εβδομαδιαία και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δυστυχώς, το CDC αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 56.265 παιδιά (Ηλικίας 0 έως 17 ετών) έχουν τραυματιστεί λόγω του εμβολιασμού κατά του Covid-19 έως τις 26 Αυγούστου 2022. Το εμβόλιο Janssen είναι υπεύθυνο για 1.355 από τους τραυματισμούς, το εμβόλιο Moderna για 10.355 και το εμβόλιο Pfizer για 44.472.

Το CDC αποκαλύπτει επίσης ότι 14.461 παιδιά είτε έχουν επισκεφθεί ένα νοσοκομείο είτε έχουν νοσηλευτεί λόγω τραυματισμού που προκλήθηκε από τον εμβολιασμό Covid-19. Το εμβόλιο Pfizer προκάλεσε νοσηλεία 13.441 παιδιών, το εμβόλιο Moderna 930 και το εμβόλιο Janssen 63.

Δυστυχώς, το CDC αποκαλύπτει ότι 1.174 παιδιά είτε έχουν υποστεί ένα μόνιμο συμβάν για τη ζωή, είτε έχουν μείνει μόνιμα ανάπηρα λόγω του εμβολιασμού κατά του Covid-19. Το εμβόλιο της Pfizer ευθύνεται για θανάτους ή μόνιμες αναπηρίες για 1.055 παιδιά, το εμβόλιο της Moderna για 110 παιδιά και το Τζάνσεν για 4 παιδιά.

Το CDC αποκαλύπτει επίσης ότι τουλάχιστον 159 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του εμβολιασμού κατά του Covid-19. Το εμβόλιο Pfizer ευθύνεται για θανάτους 139 παιδιων, ενώ το εμβόλιο Moderna για 20 παιδιά.

Το ακόμη πιο ατυχές είναι ότι αυτά τα στοιχεία δεν απεικονίζουν τις πραγματικές συνέπειες του εμβολιασμού κατά του Covid-19 στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει επειδή το CDC εκτιμά ότι μόνο το 1 έως 10% των ανεπιθύμητων ενεργειών αναφέρονται στην πραγματικότητα στη VAERS. Που σημαίνει πως οι αριθμοί είναι συντηρητικοί και οι πραγματικοί αριθμοί είναι δυστυχώς πολύ μεγαλύτεροι.

Τι ισχύει

Τα ελληνικά άρθρα αποτελούν μετάφραση αγγλόφωνων δημοσιευμάτων στους γνωστούς ιστοτόπους αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων healthimpactnews.com και expose-news.com (την αυτοαποκαλούμενη The Exposé), άρθρο της οποίας αποτελεί και την αρχική πηγή.

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση επιστημονικά εσφαλμένης χρήσης δεδομένων από υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης, φαινόμενο για το οποίο έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ. Εν προκειμένω, χρησιμοποιούνται αριθμοί από την αμερικανική πλατφόρμα φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS.

Όπως έχουμε επισημάνει σε πρόσφατο άρθρο μας, η απευθείας χρήση των εν λόγω αριθμητικών δεδομένων, με σκοπό να αποδειχτεί συσχέτιση παρενεργειών και θανάτων με φάρμακα και εμβόλια, είναι πλήρως αβάσιμη, διότι αφενός οι αναφορές μπορούν να καταχωρηθούν από οποιονδήποτε, χωρίς να απαιτείται η τεκμηρίωση τους, αφετέρου, όπως προειδοποιούν και οι ίδιοι οι φορείς φαρμακοεπαγρύπνησης, οι αναφορές που κατατίθενται στη βάση δεδομένων τους δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ ενός ανεπιθύμητου συμβάντος και ενός συγκεκριμένου σκευάσματος.

Βάσεις δεδομένων όπως το VAERS χρησιμεύουν ως εργαλείο συλλογής πληροφοριών και έγκαιρης αναγνώρισης για πιθανές παρενέργειες που ενδέχεται να σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο. Ωστόσο, οι αναφορές που κατατίθενται σε αυτούς τους φορείς δεν αποτελούν αυτόματη απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ ενός εμβολίου και μιας συγκεκριμένης παρενέργειας. Το γεγονός, δηλαδή, πως κάποια παρενέργεια παρουσιάστηκε μετά τη λήψη ενός φαρμάκου ή μετά τον εμβολιασμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προκλήθηκε από το σκεύασμα. Για να εξακριβωθεί αν υπάρχει όντως αιτιώδης συσχετισμός, κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές.

Το VAERS στην αρχική του σελίδα περιέχει την ακόλουθη δήλωση-επισήμανση:

Το VAERS δέχεται αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που συμβαίνουν μετά τον εμβολιασμό. Οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, των κατασκευαστών εμβολίων και του κοινού, μπορεί να υποβάλει αναφορές στο σύστημα. Αν και είναι πολύ σημαντικές για την παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων, οι αναφορές VAERS από μόνες τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί εάν ένα εμβόλιο προκάλεσε ή συνέβαλε σε ένα ανεπιθύμητο συμβάν ή ασθένεια. Οι πάροχοι εμβολίων ενθαρρύνονται να αναφέρουν οποιοδήποτε κλινικά σημαντικό πρόβλημα υγείας μετά τον εμβολιασμό στη VAERS, ακόμη και αν δεν είναι σίγουροι εάν το εμβόλιο ήταν η αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται αναφορά στη VAERS από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους κατασκευαστές εμβολίων.

Οι αναφορές VAERS ενδέχεται να περιέχουν πληροφορίες που είναι ελλιπείς, ανακριβείς, συμπτωματικές ή μη επαληθεύσιμες. Οι αναφορές στη VAERS μπορεί επίσης να είναι μεροληπτικές. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιστημονικά. Τα δεδομένα από τις αναφορές VAERS θα πρέπει πάντα να ερμηνεύονται έχοντας υπόψη αυτούς τους περιορισμούς.

Τα δυνατά σημεία του VAERS είναι ότι είναι εθνικής εμβέλειας και μπορεί συχνά να ανιχνεύσει γρήγορα μια πρώιμη υπόδειξη ή προειδοποίηση για ένα πρόβλημα ασφάλειας με ένα εμβόλιο. Το VAERS είναι ένα συστατικό της πολύπλευρης προσέγγισης του CDC και του FDA για την παρακολούθηση της ασφάλειας μετά την αδειοδότηση ή την έγκριση των εμβολίων για χρήση. Υπάρχουν πολλά, συμπληρωματικά συστήματα που χρησιμοποιούν το CDC και το FDA για τη συλλογή και την επικύρωση δεδομένων από διαφορετικές πηγές. Το VAERS έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει γρήγορα ασυνήθιστα ή απροσδόκητα μοτίβα ανεπιθύμητων ενεργειών, που αναφέρονται επίσης ως “σήματα ασφαλείας”.

Εάν εντοπιστεί ένα πιθανό σήμα ασφάλειας στο VAERS, διενεργείται περαιτέρω ανάλυση με άλλα συστήματα ασφαλείας, όπως το Εγχείρημα για την Ασφάλεια των Εμβολίων του CDC (VSD) και το Εγχείρημα Αξιολόγησης Ασφάλειας Κλινικής Ανοσοποίησης (CISA) ή το Σύστημα FDA BEST (Biologics Effectiveness and Safety). Αυτά τα συστήματα επηρεάζονται λιγότερο από τους περιορισμούς της αυθόρμητης και εθελοντικής αναφοράς στο VAERS και μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τις πιθανές σχέσεις μεταξύ του εμβολιασμού και των ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιπλέον, το CDC και η FDA δεν μπορούν να παρέχουν ατομικές ιατρικές συμβουλές σχετικά με οποιαδήποτε αναφορά στη VAERS.

Βασικές εκτιμήσεις και περιορισμοί των δεδομένων VAERS:

Ο αριθμός των αναφορών από μόνος του δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη αιτιώδους συσχέτισης μεταξύ ενός εμβολίου και ενός ανεπιθύμητου συμβάντος ή ως ένδειξη για την ύπαρξη, τη σοβαρότητα, τη συχνότητα ή τα ποσοστά προβλημάτων που σχετίζονται με τα εμβόλια.
– Οι αναφορές μπορεί να περιλαμβάνουν ελλιπείς, ανακριβείς, συμπτωματικές και μη επαληθευμένες πληροφορίες.
– Το VAERS δεν λαμβάνει αρχεία παρακολούθησης (follow-up) για κάθε αναφορά. Εάν μια αναφορά ταξινομηθεί ως σοβαρή, το VAERS ζητά πρόσθετες πληροφορίες, όπως ιατρικά έγγραφα, για περαιτέρω αξιολόγηση της αναφοράς.
– Τα δεδομένα VAERS περιορίζονται σε αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίου που ελήφθησαν μεταξύ του 1990 και της πιο πρόσφατης ημερομηνίας για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Τα δεδομένα VAERS δεν αντιπροσωπεύουν όλες τις γνωστές πληροφορίες ασφάλειας για ένα εμβόλιο και θα πρέπει να ερμηνεύονται στο πλαίσιο άλλων επιστημονικών πληροφοριών. (…)

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει με σαφήνεια ότι το CDC ουδέποτε ανέφερε πως «159 παιδιά πέθαναν, 1.2 χιλ. έμειναν ανάπηρα, 14.5 χιλ. έχουν νοσηλευθεί και 55 χιλιάδες παιδιά τραυματίστηκαν εξαιτίας του εμβολιασμού τους για COVID-19».

Τέλος, το ζήτημα της υποαναφοράς παρενεργειών είναι ένας από τους κύριους περιορισμούς των συστημάτων παθητικής επιτήρησης, όπως το VAERS και το EudraVigilance, σε άλλο προηγούμενο άρθρο μας τονίσαμε πως ο βαθμός των υποαναφορών διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα, εκατομμύρια εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο προκαλούν πόνο και οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού, καθώς και χαμηλό πυρετό, αλλά ελάχιστα από αυτά τα περιστατικά καταχωρούνται στο VAERS. Αυτό συμβαίνει διότι τόσο οι γιατροί όσο και οι πολίτες κατανοούν πως τέτοιου είδους συμπτώματα, μικρής σοβαρότητας, εμφανίζονται αρκετά συχνά μετά τον εμβολιασμό. 

Αντιθέτως, σοβαρότερα και σπανιότερα συμπτώματα είναι πολύ πιο πιθανό να αναφερθούν, ειδικά όταν συμβαίνουν αμέσως μετά τον εμβολιασμό, ακόμα και αν εν τέλει είναι τυχαία και δεν σχετίζονται με αυτόν. Πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, διαπίστωσε πως το ποσοστό παρενεργειών που καταχωρείται στο VAERS για σοβαρά συμπτώματα (όπως το σύνδρομο Guillain-Barre) ήταν αρκετά αυξημένο.

Σε κάθε περίπτωση, το CDC συστήνει τον εμβολιασμό σε όλους τους ανηλίκους, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος εξαιτίας της νόσου COVID-19 και των επιπλοκών της υπερισχύει σημαντικά του πιθανού κινδύνου από σπάνιες παρενέργειες.

Συμπέρασμα

Σε αντίθεση με άρθρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, το αμερικανικό CDC ουδέποτε ανέφερε πως 159 παιδιά πέθαναν, 1.2 χιλ. έμειναν ανάπηρα, 14.5 χιλ. έχουν νοσηλευθεί και 55 χιλιάδες παιδιά τραυματίστηκαν εξαιτίας του εμβολιασμού τους για COVID-19. Πρόκειται για εξαγωγή αριθμητικών δεδομένων από την πλατφόρμα φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS, στην οποία μπορούν ελεύθερα να καταχωρηθούν ανεπιθύμητα συμβάντα υγείας μετά από εμβολιασμό. Η καταχώρηση, ωστόσο, ενός ανεπιθύμητου συμβάντος στο VAERS δεν συνεπάγεται απευθείας ότι αυτό συνέβη εξαιτίας του εμβολιασμού.