Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το ΣτΕ δεν έχει προχωρήσει σε άρση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δομές υγείαςΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, το ΣτΕ δεν έχει προχωρήσει σε άρση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δομές υγείας

21 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Με απόφασή του το ΣτΕ έβαλε τέλος στην υποχρέωση του εμβολιασμού σε δομές υγείας από το 2023.

Συμπέρασμα:

Το ΣτΕ δεν έχει βγάλει απόφαση για την άρση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 1684/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η υποχρέωση εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.

Η “είδηση” ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του βάζει τέλος στην υποχρέωση εμβολιασμού στις δομές υγείας εντοπίστηκε να διαμοιράζεται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες. Το ΣτΕ όμως δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση.

Παραδείγμα: skeftomasteellhnika.blogspot.com

Ακολουθεί στιγμιότυπο από δημοσίευση στο Facebook.

Τι ισχύει

Στις 30 Αυγούστου 2022 δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμόν 1684/2022 Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων σε δομές υγείας μετά από προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με αυτή, η υποχρέωση εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και στο διεθνές δίκαιο.

Στην απόφαση αναγράφεται ότι η υποχρεωτικότητα αποβλέπει στην προστασία του εν λόγω προσωπικού που κινδυνεύει περισσότερο με μόλυνση καθώς εκτίθενται ιδιαίτερα στην COVID-19. Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού από τους ίδιους στους ασθενείς.

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά:

Στο πλαίσιο αυτό της αυξημένης ευθύνης ώστε να μην διαψευσθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του εν λόγω προσωπικού και των ασθενών, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οφείλει να αποδέχεται εντονότερους περιορισμούς στο δικαίωμα του ιατρικού αυτοπροσδιορισμού, ο δε υποχρεωτικός εμβολιασμός, υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ασφαλή επιτέλεση του έργου του ιατρών και των νοσηλευτών, σε συνδυασμό με τη γενικώς ισχύουσα υποχρέωση επιδείξεως της αναγκαίας κοινωνικής αλληλεγγύης.  Επομένως, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού των δομών υγείας δεν προσκρούει σε καμία συνταγματικής ή υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη ή αρχή. Κατά συνέπεια είναι απορριπτέοι οι λόγοι ακυρώσεως με τους οποίους προβάλλονται τα αντίθετα.

Αυτό που ακόμη τονίζεται είναι ότι ο νομοθέτης έλαβε την εν λόγω απόφαση:

Eκτιμώντας τις συνέπειες του μη εμβολιασμού του προσωπικού που απασχολείται στις δομές υγείας, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κρατούντα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα κατά τον χρόνο θεσπίσεως της υποχρεώσεως εμβολιασμού του προσωπικού αυτού, έκρινε ότι, για την προστασία της δημόσιας υγείας, κατά των αρνούμενων αδικαιολογήτως να εμβολιασθούν, και για όσο χρόνο διαρκεί η άρνησή τους, έπρεπε να ληφθεί το μέτρο της αναστολής καθηκόντων και της μη καταβολής του μισθού για τον χρόνο ισχύος του.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι το μέτρο θα ισχύει μέχρι να επαναξιολογηθούν τα δεδομένα, χωρίς όμως να αναφέρει πότε αυτό θα γίνει.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (1684/2022) η υποχρέωση εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και στο διεθνές δίκαιο. Σε κανένα σημείο αυτής δεν αναγράφεται ότι το 2023 ο εμβολιασμός δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικός για το υγειονομικό προσωπικό.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).