Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδές ότι παιδιά στην Ουκρανία τραγουδούσαν τον «ανεπίσημο ύμνο» της ναζιστικής ΛούφτβαφφεΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδές ότι παιδιά στην Ουκρανία τραγουδούσαν τον «ανεπίσημο ύμνο» της ναζιστικής Λούφτβαφφε

30 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Όπως δείχνει ένα βίντεο, παιδιά στην Ουκρανία τραγουδούσαν τον ανεπίσημο ύμνο της Ναζιστικής Λούφτβαφφε.

Συμπέρασμα:

Τραγουδούσαν ένα σύνηθες γερμανικό τραγούδι, γνωστό ως "Sieben Tage lang" (ή "Was wollen wir trinken"). Βασίζεται σε ηχογράφηση του ολλανδικού συγκροτήματος "Bots" το 1980. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως ύμνος της Luftwaffe της Ναζιστικής Γερμανίας.

Κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι, όπως δείχνει ένα βίντεο από σχολική γιορτή, παιδιά στην Ουκρανία τραγουδούσαν τον ανεπίσημο ύμνο της ναζιστικής πολεμικής αεροπορίας, Luftwaffe. Ο ισχυρισμός, όμως, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Twitter:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 29/09/2022 από το Twitter

Παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 29/09/2022 από το Facebook

Το βίντεο που κυκλοφόρησε έχει ως εξής:

Τι ισχύει

Το συγκεκριμένο βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με αυτήν την πλαισίωση τουλάχιστον από τις 23 Σεπτεμβρίου 2022, και εμφανίστηκε αρχικά σε ρωσικούς/φιλορωσικούς λογαριασμούς στο Telegram και το Twitter. Έκτοτε, γνώρισε ευρεία απήχηση διεθνώς, και άρθρα κατάρριψης του αβάσιμου ισχυρισμού περί «ανεπίσημου ύμνου της Luftwaffe» έχουν συντάξει οργανισμοί διασταύρωσης ειδήσεων όπως το αμερικανικό Lead Stories, τα ιταλικά Facta News και Open Online, το ουκρανικό Stop Fake και το γεωργιανό Myth Detector.

Τα παιδιά τραγουδούν ένα τραγούδι στη γερμανική γλώσσα, με την πρώτη στροφή στα Ουκρανικά, όπως επισήμανε το Stop Fake. Πρόκειται για το δημοφιλές άσμα “Sieben Tage lang” (ή “Was wollen wir trinken”), με στίχους χωρίς αναφορές σε ναζιστική ιδεολογία.

Το εν λόγω τραγούδι είχε γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό μετά την ηχογράφησή του από το ολλανδικό συγκρότημα Bots, που συμπεριέλαβε το τραγούδι σε άλμπουμ τους το 1980.

Το τραγούδι είχε ηχογραφηθεί και στην ολλανδική γλώσσα το 1976 ως “Zeven Dagen Lang“. Σύμφωνα με ειδικούς στη μουσικολογία, η μελωδία βασίζεται σε παλαιό βρετονικό (σημ. ιστορική περιοχή στη Γαλλία) τραγούδι που λέγεται «Son Ar Chistr», και που πάντως δεν προκύπτει να ήταν γνωστό εκτός Γαλλίας πριν τη δεκαετία του ’70.

Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το τραγούδι αυτό έχει υπάρξει ποτέ ύμνος ή «ανεπίσημος ύμνος» της Ναζιστικής Πολεμικής Αεροπορίας (Λούφτβαφφε/Luftwaffe), που -σημειωτέον- διαλύθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στα 1946, πολύ πριν την ηχογράφηση της συγκεκριμένης εκδοχής του τραγουδιού στα Γερμανικά.

Ένας από τους χρήστες που διακίνησαν αρχικά το βίντεο παρέπεμψε, στο πλαίσιο «τεκμηρίωσης» του ισχυρισμού του, προς ένα βίντεο στο YouTube που τιτλοφορείται «Εθνικοί Ύμνοι Πολεμική Αεροπορία Γερμανίας Γ΄ Ράιχ» και περιέχει τη μελωδία αυτή.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να αποτελεί απόδειξη για τον ισχυρισμό ένα αόριστο βίντεο που αναρτήθηκε μόλις λίγους μήνες νωρίτερα (εντός του Μαρτίου 2022), από ένα κανάλι που δημιουργήθηκε την ημέρα ανάρτησης του βίντεο, με μόλις 9 συνδρομητές και χωρίς άλλο δημόσια διαθέσιμο βίντεο.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία πραγματική βάση στον ισχυρισμό ότι, όπως προκύπτει από βίντεο που κυκλοφόρησε, παιδιά στην Ουκρανία «τραγουδούσαν τον ανεπίσημο ύμνο της Ναζιστικής Λούφτβαφφε». Τραγουδούσαν ένα σύνηθες γερμανικό τραγούδι, γνωστό ως “Sieben Tage lang” (ή “Was wollen wir trinken”).