Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψηφιακά επεξεργασμένη η εικόνα με tweet του Guardian σχετικά με δηλώσεις επικεφαλής των Ρωσικών Δυνάμεων στην ΟυκρανίαΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ψηφιακά επεξεργασμένη η εικόνα με tweet του Guardian σχετικά με δηλώσεις επικεφαλής των Ρωσικών Δυνάμεων στην Ουκρανία

28 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Guardian δημοσίευσε tweet σχετικά με αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις του Στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Εκπρόσωπος του δημοσιογραφικού οργανισμού δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στα Ellinika Hoaxes, πως ο Guardian ουδέποτε δημοσίευσε το εν λόγω tweet.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί εικόνα από ανάρτηση στο λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην πλατφόρμα του Twitter, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφία του νέου επικεφαλής των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, και μια λεζάντα με αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις του. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι το εξεταζόμενο tweet είναι αληθινό. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως στη φωτογραφία απεικονίζεται πράγματι ο Στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος στις 8 Οκτωβρίου του 2022 επιλέχθηκε από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας για να αναλάβει καθήκοντα Διοικητή των Ρωσικών Δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. Η εν λόγω φωτογραφία δεν είναι πρόσφατη, αλλά έχει ληφθεί από τον φωτογράφο Σεργκέι Μπομπίλεβ στις 20 Ιουνίου του 2020, κατά τη διάρκεια πρόβας της στρατιωτικής παρέλασης για την 75η επέτειο της νίκης κατά των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μόσχα, 20 Ιουνίου του 2020
Φωτογράφος: Sergei Bobylev/TASS/Sipa USA
Πηγή: SIPA

Το επίμαχο tweet που αποδίδεται στον Guardian φέρει ως λεζάντα το ακόλουθο κείμενο, που παρουσιάζεται ως απόσπασμα λόγου του Στρατηγού για την εμψύχωση των στρατιωτών:

Ο νέος στρατιωτικός διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, προειδοποιεί

«Μια αυτοκρατορία από νέγρους, Εβραίους και ομοφυλόφιλους συνωμοτούν εναντίον της Αγίας Ρωσίας», σε έναν πύρινο λόγο του στους κληρωτούς. «Αν χάσουμε, οι γιοι σας θα ευνουχιστούν, η Μόσχα θα γίνει Κονγκό και η Ρωσία θα πάψει να υπάρχει».

Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον ότι ρωσόφωνοι λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν ως πηγή το υποτιθέμενο tweet του Guardian και όχι κάποια επίσημη, δημοσιογραφική, πηγή.

Χρησιμοποιώντας τη σύνθετη αναζήτηση στο Twitter, δεν βρήκαμε κανένα αποτέλεσμα δημοσίευσης της εν λόγω ανάρτησης στον επίσημο λογαριασμό του Guardian κατά την 9η Οκτωβρίου του 2022, οπότε και υποτίθεται πως ανέβηκε η ανάρτηση. Ομοίως, εξετάσαμε τις αρχειοθετημένες αναρτήσεις για την ίδια ημέρα και, πάλι, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε κάποιο σχετικό αποτέλεσμα.

Κατόπιν σχετικής επικοινωνίας μας με την Ομάδα Ενημέρωσης του Guardian ενημερωθήκαμε πως:

The screenshot shared has never been a published Guardian tweet or story. We reported the post and requested it be taken down.

Μετάφραση: Το στιγμιότυπο που διαμοιράζεται ουδέποτε δημοσιεύτηκε από τον Guardian σε κάποιο tweet ή σε κάποια ιστορία. Έχουμε κάνει αναφορά στην ανάρτηση και έχουμε ζητήσει να κατέβει.

Aπό τα ανωτέρω λοιπόν τεκμηριώνεται πως ο Guardian ουδέποτε δημοσίευσε το υπό εξέταση tweet, το οποίο μέσω της επίμαχης εικόνας γνώρισε διάδοση και στο ρωσόφωνο κοινό. Συμπληρωματικά, κάνοντας αναζήτηση στη Google με τις λέξεις από το επίμαχο tweet δεν προέκυψαν αποτελέσματα που να δείχνουν ότι έγινε η σχετική δήλωση.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως η εικόνα με το tweet από τον επίσημο λογαριασμό του Guardian για τις δηλώσεις του Σουροβίκιν, αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Το tweet παρουσιάστηκε ως να ανέβηκε μια μόλις ημέρα μετά την τοποθέτηση του Σουροβίκιν στη θέση του διοικητή των Ρωσικών Δυνάμεων στην Ουκρανία, από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Έτσι, η επίμαχη εικόνα του tweet διαμοιράστηκε ευρέως παρότι τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα και η δήλωση του εκπροσώπου του Guardian τεκμηριώνουν πως πρόκειται για ανάρτηση που δεν έγινε ποτέ.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).