Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, τράπεζες αίματος δεν θα πληρώνουν 1,000€ το μήνα για αίμα ανεμβολίαστωνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, τράπεζες αίματος δεν θα πληρώνουν 1,000€ το μήνα για αίμα ανεμβολίαστων

12 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Tο αίμα των ανεμβολίαστων κατά της COVID-19 έχει καταστεί πολύτιμο και τράπεζες αίματος θα πληρώνουν 1,000€ το μήνα για να το αποκτήσουν.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός προέρχεται από διαστρέβλωση ενός δημοσιεύματος της σελίδα Seed Scientific. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη δωρεά πλάσματος αίματος, ωστόσο δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ούτε αναφορά σε προβλήματα με το αίμα των εμβολιασμένων συγκριτικά με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19. Η σελίδα αναφέρει μόνο πως, ορισμένες εταιρίες, πληρώνουν περισσότερα χρήματα σε άτομα που δωρίζουν για πρώτη φορά πλάσμα αίματος συγκριτικά με αυτούς που δωρίζουν τακτικά.

Αρκετή διάδοση έχει γνωρίσει τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι το αίμα των ανεμβολίαστων κατά της COVID-19 έχει καταστεί πολύτιμο λόγω του ότι είναι “καθαρό” και για αυτό στο εξής θα αγοράζεται έναντι της τιμής των 1,000 ευρώ το μήνα από τράπεζες αίματος. Ο ισχυρισμός γνώρισε μεγάλη διάδοση αφότου εμφανίστηκε και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Ελεύθερη Ώρα” στο φύλλο της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2022.

Παραδείγματα: bankingnews.gr, tideon.org, katohika.gr, choratouaxoritou.gr, gegonotstomikroskpio.com, orthodoxostypos.gr, amazonios.net

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Αναζητώντας τον ισχυρισμό στο διαδίκτυο, τον συναντάμε σε ένα άρθρο που αναπαράγεται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και το οποίο αναφέρει ως πηγή ένα άρθρο του The Epoch Times, ενός αμερικανικού ιστοτόπου που κατά το παρελθόν έχει αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας.

Το ελληνικό άρθρο αναφέρει στον τίτλο του πως διεξάγεται ένα κυνήγι “καθαρού αίματος”, εννοώντας αίμα ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Εντός του άρθρου παρουσιάζεται κυρίως η προσπάθεια του George Della Pietra, ενός Ελβετού φυσικοπαθητικού (η φυσικοπαθητική αποτελεί μορφή “εναλλακτικής ιατρικής” που εφαρμόζει μια μεγάλη γκάμα ψευδοεπιστημονικών πρακτικών) να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο, το οποίο θα φέρνει σε επαφή μη εμβολιασμένους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη για αίμα με μη εμβολιασμένους αιμοδότες. O Della Pietra θεωρεί ότι το αίμα των εμβολιασμένων είναι μολυσμένο. Προς υποστήριξη αυτής της θέσης το εξεταζόμενο άρθρο παραθέτει διάφορους παραπλανητικούς ισχυρισμούς, όπως ότι το αίμα των εμβολιασμένων περιέχει οξείδιο του γραφενίου (διαθέσιμη κατάρριψη), ότι σύμφωνα με στοιχεία του CDC οι εμβολιασμένοι ασθενείς με COVID-19 πεθαίνουν περισσότερο από ότι οι ανεμβολίαστοι (διαθέσιμες σχετικές καταρρίψεις από τα Ellinika Hoaxes και το Reuters), ότι η πρωτεΐνη ακίδα που παράγεται από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σώμα και είναι επικίνδυνη (διαθέσιμη κατάρριψη) και ούτω καθεξής.

Μεταξύ των διαφόρων ισχυρισμών που αναφέρονται μέσα στο άρθρο διαβάζουμε ότι:

Ο ιατρικός ιστότοπος Seed Scientific ανέφερε ότι οι τράπεζες αίματος και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας θα προσφέρουν έως και 1,000 $ μηνιαίως για αιμοδοσίες.

Η φράση αυτή αποτελεί την πηγή του ισχυρισμού που αναπαράγεται και στα ελληνικά δημοσιεύματα. 

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί ότι από την παραπάνω φράση, και όσα αναφέρονται πριν και μετά από αυτή, δεν είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται λόγος αποκλειστικά για το αίμα των ανεμβολίαστων. Αναζητώντας τον ισχυρισμό στο ιστότοπο Seed Scientific δεν καταφέραμε να βρούμε κάποια σχετική αναφορά. Η πιο κοντινή αναφορά που εντοπίσαμε στο Seed Scientific και σχετίζεται με όσα υποστηρίζει το άρθρο που αναπαράγεται, βρίσκεται σε ένα δημοσίευμα που αφορά την επί πληρωμή παροχή πλάσματος αίματος σε ιδιωτικές εταιρίες. Το άρθρο απαντά σε διάφορες ερωτήσεις που σχετίζονται με την παροχή πλάσματος, όπως το πόσο συχνά μπορεί να δώσει κάποιος πλάσμα, εάν η διαδικασία είναι επίπονη και ούτω καθεξής.

Μια από τις ερωτήσεις αφορά το πόσο πληρώνεται κάποιος που δωρίζει για πρώτη φορά πλάσμα. Στην απάντηση διαβάζουμε:

Αυτοί που δίνουν για πρώτη φορά πλάσμα λαμβάνουν υψηλότερη αποζημίωση από τις ιδιωτικές εταιρείες από ό,τι οι τακτικοί δότες.

Για παράδειγμα, στη CSL Plasma, οι πρωτοεμφανιζόμενοι δότες μπορούν να κερδίσουν έως και 1,000 δολάρια τον πρώτο μήνα. Ωστόσο, το ποσό ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία του κέντρου, οπότε θα πρέπει να ελέγξετε το πιο πρόσφατο διάγραμμα αμοιβών της CSL Plasma το 2022. Θα βρείτε τις διευθύνσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας των κέντρων στον ιστότοπο της εταιρείας.

Όπως γίνεται εμφανές, η πηγή από την οποία προκύπτει ο υπό εξέταση ισχυρισμός δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ πλάσματος από αίμα ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων.

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως έχουμε δει και σε παλαιότερα άρθρα μας, δεν υπάρχει ουσιαστικός περιορισμός στη δωρεά πλάσματος και αίματος από εμβολιασμένους ανθρώπους, ενώ δεν υπάρχουν και κίνδυνοι από τέτοιου είδους μεταγγίσεις. Επίσης, ο ισχυρισμός περί έμμεσου εμβολιασμού ανεμβολίαστων ατόμων μέσα από μεταγγίσεις αίματος, που αναφέρεται μέσα στο άρθρο που αναπαράγεται, δεν ευσταθεί.

Τέλος, είναι σημαντικό να πούμε ότι οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί πώλησης ή αγοράς αίματος στη χώρα μας δεν μπορεί να ισχύει, καθώς αυτή απαγορεύεται. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα βάσει νομοθεσίας η αιμοδοσία είναι αυστηρώς εθελοντική. Κάθε συναλλαγή με οικονομικό όφελος, που αφορά το αίμα, απαγορεύεται.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο ισχυρισμός ότι τράπεζες αίματος θα πληρώνουν 1,000€ μηνιαίως για το αίμα των ανεμβολίαστων δεν ευσταθεί. Ο ισχυρισμός προέρχεται από ένα άρθρο στο οποίο αναπαράγονται αρκετές ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια, ενώ δεν καταφέραμε να τον εντοπίσουμε πουθενά στην ιστοσελίδα που αναφέρεται ως αρχική πηγή.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.