Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο άνδρας που συνοδεύει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ΔΕΝ είναι σωσίας του αλλά ο σωματοφύλακάς τουΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο άνδρας που συνοδεύει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ΔΕΝ είναι σωσίας του αλλά ο σωματοφύλακάς του

28 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ο άνδρας που συνοδεύει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο είναι σωσίας του, ο οποίος τον αντικαθιστά σε δημόσιες εμφανίσεις του.

Συμπέρασμα:

Ο εικονιζόμενος άνδρας είναι ο Μαξίμ Ντόνετς, επικεφαλής της προσωπικής φρουράς του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ήδη από το 2019.

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην ουκρανική πρωτεύουσα στις 20 Φεβρουαρίου του 2023, και την συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαμοιράζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η φημολογία ότι ο Ζελένσκι συνοδεύεται από σωσία του, ο οποίος τον αντικαθιστά σε διάφορες, δημόσιες εμφανίσεις. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Θύμα του έπεσε και ο καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Πλειός, ο οποίος ασχολείται ενεργά με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα:

Τι ισχύει

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί πως οι εξεταζόμενες λήψεις που παρουσιάζονται εν είδει τεκμηρίων της ομοιότητας του Β. Ζελένσκι με τον άνδρα που τον συνοδεύει είναι χαμηλής ευκρίνειας, και κατά συνέπεια τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δεν είναι ευδιάκριτα.

Τα επίμαχα στιγμιότυπα προέρχονται από ρεπορτάζ του πολωνικού δικτύου ενημέρωσης “Fakt” που κάλυψε την πρόσφατη επίσκεψη Μπάιντεν στην επίσημη προεδρική κατοικία, Mariinsky Palance.

Το βιντεοληπτικό υλικό προέρχεται από το ουκρανικό μέσο UATV.

Ποιος είναι ο εικονιζόμενος άνδρας

Όπως σημειώνουν διεθνείς οργανισμοί ελέγχου γεγονότων όπως το Reuters, ο εικονιζόμενος άνδρας ονομάζεται Μαξίμ Ντόνετς και είναι ο επικεφαλής της προσωπικής φρουράς του Βολοντίμιρ Ζελένκσι.

Ελεύθερα διαθέσιμο οπτικό υλικό τεκμηριώνει ότι ο Ντόνετς είναι μέλος της φρουράς του Ουκρανού προέδρου ήδη από το 2019.

[πηγή]

Ο φωτογραφικός φακός έχει απαθανατίσει το σωματοφύλακα πλησίον του Ουκρανού προέδρου σε διάφορες επίσημες εμφανίσεις του.

[πηγή]
[πηγή]
[πηγή]

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι συνοδεύεται από σωσία του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπάιντεν στην προεδρική κατοικία στο Κίεβο. Στα πλάνα απεικονίζεται ο Μαξίμ Ντόνετς, επικεφαλής της προσωπικής φρουράς του Ουκρανού προέδρου.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).