Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο ΔΕΝ δείχνει χιόνι στη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά σε 100 χρόνιαFAKE NEWS

Το βίντεο ΔΕΝ δείχνει χιόνι στη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά σε 100 χρόνια

2 Μαρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει χιόνι για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία μετά από 100 χρόνια.

Συμπέρασμα

Αυτό το βίντεο χρονολογείται από το Φεβρουάριο του 2021 και προέρχεται από την επαρχία Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας. Το βίντεο κοινοποιήθηκε ψευδώς ως η πρώτη χιονόπτωση στη χώρα εδώ και εκατό χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοια καιρικά φαινόμενα, στη Σαουδική Αραβία, αν και σπάνια, έχουν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τα τέλη Φεβρουαρίου 2023, διαμοιράζεται βίντεο που δείχνει καμήλες να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής χιονόπτωσης. Το βίντεο συνοδεύεται από τον ισχυρισμό ότι καταγράφηκε η πρώτη χιονόπτωση στη Σαουδική Αραβία ύστερα από εκατό χρόνια. Ωστόσο, ο υπό εξέταση ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα:

Χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψαν:

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!! ‼️Σαουδική Αραβία: χιόνι έπεσε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 100 χρόνια ⁉️HAARP

Ορισμένοι χρήστες βρήκαν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν την πάγια επιστημονική συναίνεση για την υπερθέρμανση του πλανήτη, υπονοώντας ότι αυτή η χιονοθύελλα σε μια περιοχή με πολύ υψηλές θερμοκρασίες βάζει σε ερωτηματικό την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να πούμε ότι το βίντεο που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αληθινό και προέρχεται πράγματι από τη Σαουδική Αραβία.

Με μία αντίστροφη αναζήτηση εικόνας και τις λέξεις κλειδιά “Saudi arabia snowfall camels”, βρήκαμε ότι το βίντεο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 18 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχεται από χρήστη στο twitter με τη λεζάντα σε μετάφραση:

Έντονη χιονόπτωση ❄️.
Όρη Al-Dahr βορειοδυτικά #Ταμπούκ #Πέμπτη 6/7/1442 AH. Πόσο όμορφες είναι αυτές οι σκηνές 😍⛄️🇸🇦 ..

O χρήστης “@B_KH_H ” περιγράφει τον εαυτό του ως φωτογράφο φύσης και προσδιόρισε την τοποθεσία του βίντεο ως Ad-dhahr. Το Jebal Ad-dhahr είναι ένα βουνό στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, κοντά στην πόλη Tabuk και με υψόμετρο 5.997 πόδια (1.828 μέτρα).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τον εγχώριο και διεθνή τύπο, πράγματι σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση στην περιοχή στις 18 Φεβρουαρίου 2021.

Άρθρο των Khaleej Times, αγγλόφωνη εφημερίδα που εκδίδεται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2021, περιείχε το ίδιο βίντεο αναφέροντας ότι ήταν από το Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας. Η εφημερίδα Arab News, ημερήσια εφημερίδα με έδρα τη Σαουδική Αραβία, ανέφερε επίσης ότι το χιόνι κάλυψε τα βουνά της Ταμπούκ στις 18 Φεβρουαρίου 2021 μετά την πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

To τηλεοπτικό πρακτορείο ειδήσεων Alarabiya News, έδωσε παρόμοιες πληροφορίες την ίδια περίοδο, ενώ αναδημοσίευσε το βίντεο του χρήστη @B_KH_H.

Το χιόνι στη Σαουδική Αραβία δεν είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοια καιρικά φαινόμενα στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2013, το 2016, το 2022, ή ακόμα πιο πρόσφατα, το 2023 σημειώθηκαν επίσης χιονοπτώσεις στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας. Επομένως, δεν είναι αλήθεια ότι χιόνισε για πρώτη φορά το 2023 στη Σαουδική Αραβία μετά από 100 χρόνια.

Και άλλοι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων, όπως το India Today Fact Check και το AFP Factuel έχουν καταρρίψει αυτό τον ισχυρισμό.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2023, όπως τόνισε η εφημερίδα Arab News, οι Αρχές προειδοποίησαν για ακραία καιρικά φαινόμενα για την πόλη και άλλες περιοχές στη Σαουδική Αραβία. Ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας του Βασιλείου στην Ουάσιγκτον, Φαχάντ Ναζέρ, έγραψε την ημέρα της χιονόπτωσης στην Ταμπούκ:

Δεν υπάρχει κανένας που να αρνείται την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν είναι επίσης τόσο σπάνιο για αυτήν την περιοχή – το Ταμπούκ, στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία – να έχει χιόνι», «Σε αντίθεση με τη δημοφιλή αντίληψη, δεν είναι όλες οι περιοχές του Βασιλείου ζεστές όλο το χρόνο.

Οι χιονοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Όπως είπε ο μετεωρολόγος, Άλαν Ρέπερτ, στο Associated Press, χιονίζει στη Σαουδική Αραβία κάθε ένα ή δύο χρόνια, συνήθως στις βόρειες περιοχές της χώρας σε μεγάλα υψόμετρα.

Ο Omar Baddour, επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης για το κλίμα στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), εξήγησε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο το φαινόμενο:

Το χειμώνα, η εισβολή ψυχρού αέρα από τις πολικές περιοχές επηρεάζει γενικά τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λίβανου, της Συρίας, της Ιορδανίας και των γύρω περιοχών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και σπάνια, μπορεί να μεταναστεύσει νοτιότερα στη Σαουδική Αραβία. Εάν υπάρχει αρκετή υγρασία στον αέρα και η θερμοκρασία πέσει πολύ κοντά ή κάτω από το 0 στην επιφάνεια, μπορεί να οδηγήσει σε χιονοπτώσεις ακόμη και στην περιοχή της ερήμου.

Λίγα λόγια για το Haarp

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα Βραχέων Κυμάτων Δραστικού Σέλαος, ή αλλιώς HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program), αποτελεί ενεργό παρατηρητήριο της ιονόσφαιρας που βρίσκεται στην Γκακόνα της Αλάσκας (θέση: 62.39096, -145.13189). Ο σταθμός δεν λειτουργεί ακατάπαυστα, ενώ πρέπει να τονιστεί πως η τελευταία ενεργοποίησή έγινε τον Οκτώβριο του 2022. (Scientific Question 1)

[πηγή]

Πρόκειται για ερευνητική σύμπραξη της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνών Άμυνας του Αμερικανικού Πενταγώνου, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Πανεπιστημιακού ιδρύματος της Alaska Fairbanks που στοχεύει στη μελέτη της ιονόσφαιρας, την σχέση της με τον καιρό του διαστήματος και τον τρόπο που επηρεάζει της ραδιοεπικοινωνίες και τα ραδιοκύματα διάφορων ζωνών συχνοτήτων για την επικοινωνία (βλ. υποβρύχια) και τις παρακολουθήσεις επίγειων εγκαταστάσεων.

Η βασική αρχή του προγράμματος ήταν να μιμηθεί τον τρόπο που ο ήλιος επηρεάζει την ατμόσφαιρα και την ιονόσφαιρα, αλλά με έναν πιο ελεγχόμενο τρόπο, σε μια μικρότερη κλίμακα. Η διαχείριση του ερευνητικού προγράμματος πέρασε από τα χέρια της Aεροπορίας στο Πανεπιστήμιο της Alaska Fairbanks την 11η Αυγούστου του 2015. [πηγή]

Παρότι το πρόγραμμα είναι αδιαβάθμητο, έχει ανά τα χρόνια αποτελέσει στόχο διάφορων θεωριών συνωμοσίας, με επικρατέστερες εκείνες που θέλουν το HAARP να προκαλεί διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως σεισμούς, τυφώνες, πλημμύρες και εκείνες που θέλουν το HAARP να εξουσιάζει την ανθρώπινη σκέψη. (HAARP and the Military 3) Όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενο άρθρο μας, ο ισχυρισμός ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει τον καιρό, είναι ψευδής.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Το εξεταζόμενο βίντεο δεν είναι πρόσφατο, αλλά χρονολογείται από το Φεβρουάριο του 2021 και προέρχεται από την επαρχία Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται χιονοπτώσεις στη Σαουδική Αραβία. Όπως είδαμε παραπάνω, παρόμοια καιρικά φαινόμενα έχουν καταγραφεί, το 2013, το 2016, το 2022 ή ακόμα πιο πρόσφατα το 2023. Τέλος, οι χιονοπτώσεις δεν αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και σε καμία περίπτωση δε θέτουν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.