Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ΔΕΝ δήλωσε ότι το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να ελέγχεται από τις κυβερνήσειςFAKE NEWS

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ΔΕΝ δήλωσε ότι το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να ελέγχεται από τις κυβερνήσεις

5 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δήλωσε ότι το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να ελέγχεται από τις κυβερνήσεις

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ουδέποτε δήλωσε ότι το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτή η φράση προέρχεται από τον πρώην επικεφαλής της Nestlé, και νυν μέλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Peter Brabeck-Lemathe, που πραγματοποιήθηκε το 2005 στα πλαίσια γυρίσματος ενός ντοκιμαντέρ. Τέλος, ακόμα κι αν το ήθελε, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλλει στις κυβερνήσεις χάραξη πολιτικών.

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται ο ισχυρισμός πως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δήλωσε ότι το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ότι ζητά από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να ιδιωτικοποιήσουν και να ελέγχουν την παροχή νερού στα σπίτια. Όπως θα δούμε παρακάτω, ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Αναζητώντας τον ισχυρισμό στο διαδίκτυο, διαπιστώνουμε ότι προέρχεται από την ιστοσελίδα “The People’s Voice”, η οποία τελεί υπό τη διαχείριση του NewsPunch, σελίδας γνωστής για την αναξιοπιστία της και τη δημοσίευση παραπλανητικού περιεχομένου. Επιπρόσθετα, στο τμήμα των πληροφοριών διαβάζουμε:

Οι πληροφορίες, το λογισμικό, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται ή είναι διαθέσιμες μέσω του ιστοτόπου, μπορεί να περιλαμβάνουν ανακρίβειες ή τυπογραφικά λάθη. {…} Το NewsPunch και/ή οι προμηθευτές του δεν εγγυώνται τίποτα σχετικά με την καταλληλότητα, την αξιοπιστία, τη διαθεσιμότητα, την επικαιρότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών, του λογισμικού, των προϊόντων, των υπηρεσιών και των σχετικών γραφικών που περιέχονται στον ιστότοπο για οποιονδήποτε σκοπό.

Αφορμή για τη δημιουργία και διάδοση του ισχυρισμού ήταν το συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για το νερό που έλαβε χώρα από τις 22 μέχρι τις 24 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, που σκοπό είχε την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την παγκόσμια κρίση του νερού και τη λήψη αποφάσεων για δράση και επίτευξη των διεθνώς συμφωνηθέντων στόχων που σχετίζονται με τη διαχείρισή του. Το συνέδριο είχε πέντε θεματικές σε ό,τι αφορά το νερό:

  1. Νερό για την υγεία.
  2. Νερό για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  3. Νερό για το κλίμα, την ανθεκτικότητα και το περιβάλλον.
  4. Νερό για συνεργασία.
  5. Δεκαετία δράσης για το νερό.

Τόσο στη σελίδα του συνεδρίου όσο και στην Ατζέντα δράσης για το νερό, που είναι και ένας από τους βασικούς στόχους του εγχειρήματος, δεν αναφέρεται τίποτα για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και ελέγχου του νερού από τις κυβερνήσεις.

Άλλωστε, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με δημοσιεύσεις του προασπίζεται την ίση πρόσβαση στο νερό, το οποίο αποκαλεί ανθρώπινο δικαίωμα και προσπαθεί να καταστήσει πιο ασφαλές για όλους, ενώ προειδοποιεί για την αυξανόμενη ζήτησή του τα επόμενα χρόνια.

Σε ερώτημα που τέθηκε στον επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Yann Zopf, σχετικά με τον διαμοιραζόμενο ισχυρισμό, η απάντησή του ήταν η εξής:

Μπορώ να επιβεβαιώσω πως αυτό είναι ψεύτικο και κατασκευασμένο.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δε δημοσίευσε ποτέ τέτοιες αναρτήσεις και δεν έκανε ποτέ τέτοιες δηλώσεις.

Επιπλέον, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Scott Moore, ο οποίος δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει στις κυβερνήσεις έλεγχο του νερού ή άλλων πόρων:

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι ένας μη-κυβερνητικός οργανισμός και ως τέτοιος δεν έχει νομικό καθεστώς για να ασκεί τις λειτουργίες των κυρίαρχων κρατών, αν και μπορεί να έχει επιρροή στη διαμόρφωση των απόψεων των φορέων χάραξης πολιτικής.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι “το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα”, φράση που λανθασμένα αποδίδεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς χρονολογείται στο 2005 και αναφέρεται σε μια φράση που ειπώθηκε από τον πρώην γενικό διευθυντή της Nestlé, και νυν μέλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Peter Brabeck-Letmathe στο ντοκιμαντέρ “We feed the World”. Σε ένα απόσπασμα του ντοκιμαντέρ που εντοπίσαμε στο YouTube, βλέπουμε τον Peter Brabeck-Letmathe να μιλάει για το ζήτημα του νερού παρουσιάζοντας τις δύο οπτικές που υπάρχουν πάνω στο θέμα. Ο ίδιος θεωρεί “ακραία λύση” την άποψη ότι το νερό είναι δημόσιο δικαίωμα, και υποστηρίζει ότι το νερό πρέπει να έχει αγοραία αξία για τους ανθρώπους και να ληφθούν μέτρα γι’ αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σ’ αυτό.

Το εν λόγω απόσπασμα:

Μετάφραση: το νερό είναι φυσικά η πιο σημαντική πρώτη ύλη που έχουμε σήμερα στον κόσμο. Είναι ζήτημα εάν πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε την παροχή νερού για τον πληθυσμό. Και υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Η μία άποψη που νομίζω ότι είναι ακραία, εκπροσωπείται από τις ΜΚΟ, οι οποίες διαδηλώνουν ότι το νερό είναι δημόσιο δικαίωμα. Αυτό σημαίνει ότι ως άνθρωπος πρέπει να έχεις δικαίωμα στο νερό. Αυτή είναι μια ακραία λύση. Και η άλλη άποψη λέει ότι το νερό είναι τρόφιμο όπως όλα τα άλλα, και όπως κάθε άλλο τρόφιμο πρέπει να έχει αγοραία αξία. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι καλύτερο να δίνουμε σε ένα τρόφιμο μια αξία, ώστε να γνωρίζουμε όλοι ότι έχει την τιμή του και, στη συνέχεια, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για το μέρος του πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση σε αυτό το νερό και υπάρχουν πολλές διαφορετικές δυνατότητες εκεί.

Καθώς το θέμα έλαβε διάδοση, τόσο ο Peter Brabeck-Letmathe, όσο και η Nestlé ως εταιρεία, έσπευσαν να τοποθετηθούν εκ νέου.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Peter Brabeck-Lemathe:

Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό και πάλι εδώ στο ιστολόγιο, γιατί νομίζω ότι το βίντεο, που έβγαλε τις απόψεις μου εκτός πλαισίου, δεν είναι ξεκάθαρο σχετικά με το σημείο που προσπαθούσα να θίξω. Το νερό που χρειάζεσαι για την επιβίωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να διατίθεται σε όλους, όπου κι αν βρίσκονται, ακόμα κι αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πληρώσουν. Ωστόσο, πιστεύω επίσης ότι το νερό έχει μια αξία. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το νερό που διοχετεύεται με σωλήνες στο σπίτι τους για να ποτίσουν το γκαζόν τους ή να πλύνουν το αυτοκίνητό τους, θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος της υποδομής που απαιτείται για την προμήθεια του. Έχω δημοσιεύσει περισσότερα σχετικά με αυτό στο παρελθόν: «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα – αλλά όχι δωρεάν αγαθό».

Η ανακοίνωση της Nestlé:

Ναι. Ο πρώην Πρόεδρός μας Peter Brabeck-Letmathe πιστεύει με πάθος ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Όλοι, παντού στον κόσμο, έχουν δικαίωμα σε καθαρό, ασφαλές νερό για πόση και υγιεινή.
Οι επικριτές του χρησιμοποιούν μια συνέντευξη βίντεο που έδωσε ο Peter το 2005 για να ισχυριστούν ότι πιστεύει ότι όλες οι πηγές νερού πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Αυτό είναι ψευδές. Υποστηρίζει την άποψη των Ηνωμένων Εθνών για το νερό: «Υπάρχει αρκετό νερό στον πλανήτη για επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά κατανέμεται άνισα και πάρα πολύ από αυτό σπαταλάται, μολύνεται και διαχειρίζεται με μη βιώσιμο τρόπο.

Ο ισχυρισμός έχει καταρριφθεί από το Snopes και το USA Today.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ουδέποτε δήλωσε ότι το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτή η φράση προέρχεται από τον πρώην επικεφαλής της Nestlé, και νυν μέλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Peter Brabeck-Lemathe, που πραγματοποιήθηκε το 2005 στα πλαίσια γυρίσματος ενός ντοκιμαντέρ. Τέλος, ακόμα κι αν το ήθελε, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλλει στις κυβερνήσεις χάραξη πολιτικών.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.