Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, βίντεο ΔΕΝ καταγράφει απόπειρα μαζικής μεταναστευτικής εισροής στα αμερικανικά σύνοραΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Όχι, βίντεο ΔΕΝ καταγράφει απόπειρα μαζικής μεταναστευτικής εισροής στα αμερικανικά σύνορα

10 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός:

Το βίντεο απεικονίζει πλήθος μεταναστών που επιχειρεί να περάσει στα σύνορα των ΗΠΑ.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο σχετίζεται εσφαλμένα με τα αμερικανικά σύνορα. Οι σκηνές καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2022 στη βόρεια Αφρική. Συγκεκριμένα, περίπου 2.500 μετανάστες, προερχόμενοι από την υποσαχάρια ζώνη, επιχείρησαν να περάσουν από το Μαρόκο στην πόλη Μελίγια, η οποία αποτελεί έδαφος της Ισπανίας στην αφρικανική ήπειρο.

Το τελευταίο διάστημα, λογαριασμοί στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτούν βίντεο ισχυριζόμενοι ότι απεικονίζει προσπάθειες μεταναστών να εισέλθουν εντός των αμερικανικών συνόρων.

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός κυκλοφόρησε με αφορμή την ανάρτηση του επίμαχου βίντεο από λογαριασμό στο Tik Tok στις 28 Απριλίου 2023.

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το εν λόγω βίντεο εντοπίστηκε σε παλαιότερα άρθρα (εδώ και εδώ) στην ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας La Vanguardia. Συγκεκριμένα, τα άρθρα δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο του 2022 και αφορούσαν τη μαζική προσπάθεια 2.500 μεταναστών να περάσουν από το Μαρόκο στην πόλη Μελίγια, δηλαδή σε ισπανικό έδαφος. Όπως αναφέρεται εντός των άρθρων, το περιστατικό δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση καθώς παρόμοιες προσπάθειες έχουν καταγραφεί και στη Θέουτα. Επομένως, το βίντεο που αναπαράγεται στο Tik Tok από τις 28 Απριλίου και που απόσπασμά του περιλαμβάνεται στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις, είναι πολύ μεταγενέστερο και πλαισιώνεται εσφαλμένα.

Η πόλη Μελίγια βρίσκεται στην ακτή της Βόρειας Αφρικής, ανατολικά του Μαρόκο. Είναι τμήμα της ομώνυμης χερσονήσου που καταλήγει στο ακρωτήριο Τρες Φόρκας και αποτελεί τμήμα της ισπανικής επικράτειας. Η Μελίγια και η Θέουτα είναι σήμερα τα μοναδικά εδάφη Ευρωπαϊκών κρατών στην Αφρική. Σύμφωνα με το Καταστατικό της Αυτονομίας της Μελίγια, η πόλη είναι από το 1995 αυτόνομη, ενώ παλαιότερα αποτελούσε τμήμα της επαρχίας της Μάλαγα.

Έπειτα από εξέταση αποσπάσματος του βίντεο (0:13-0:15) που αναρτήθηκε στο TikTok, εντοπίστηκαν οχήματα της Guardia Civil (ή Civil Guard), της πολιτοφυλακής της Ισπανίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για το μοντέλο Freelander 2 της εταιρείας Land Rover, όχημα που χρησιμοποιείται από την υπηρεσία.

Επιπλέον, κατόπιν επικέντρωσης σε ορισμένα στιγμιότυπα του επίμαχου υλικού, κατέστη διακριτό ότι το αυτοκίνητο φέρει το χαρακτηριστικό έμβλημα της υπηρεσίας καθώς και την επιγραφή “Guardia Civil”.

Πηγή εικόνας: flickr.com

Σε επόμενο καρέ του βίντεο, ίχνος που εμφανίζεται δίπλα από τη ρόδα του οχήματος υποδηλώνει τα διακριτικά χρώματα της ισπανικής υπηρεσίας καθώς και τριψήφιο αριθμό που σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της πολιτικής φρουράς αποτελεί το τηλέφωνο για την παροχή άμεσης βοήθειας.

Επικουρικά αναφέρεται ότι ο εν λόγω ισχυρισμός έχει διαψευστεί και από άλλους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων όπως το Lead Stories, το AFP Fact Check, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το Assosciated Press.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το υπό εξέταση βίντεο ουδεμία σχέση έχει με τη συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ. Πρόκειται, για τα σύνορα ανάμεσα στο Μαρόκο και στην αυτόνομη πόλη της ισπανικής επικράτειας Μελίγια. Το περιστατικό αφορά μαζική απόπειρα μεταναστών που προέρχονταν από την υποσαχάρια ζώνη και που αποπειράθηκαν να περάσουν σε ισπανικό έδαφος. Η προσπάθεια εισροής των 2.500 μεταναστών σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022 και δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Επομένως, ο ισχυρισμός που θέλει το βίντεο να μεταδίδει σκηνές από τα αμερικανικά σύνορα κρίνεται ως εκτός θεματικού πλαισίου.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτά στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “European Journalism”.