Ποιοι είμαστε
Αρχική O υπερπολυτελής συρμός ΔΕΝ ανήκει στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ ΖελένσκιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

O υπερπολυτελής συρμός ΔΕΝ ανήκει στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

14 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός:

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χρησιμοποιεί ιδιωτικό, πολυτελές τρένο για αποδράσεις στο εξωτερικό.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός κρίνεται αναληθής. Τα υπερπολυτελή βαγόνια που απεικονίζονται στις φωτογραφίες δεν αποτελούν το εσωτερικό κάποιου τρένου που ανήκει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι εικόνες προέρχονται από υλικό που κυκλοφόρησε το 2015 από το εσωτερικό επιβατικών βαγονιών που δημιούργησε η εταιρεία Ukrainian Railways στα πλαίσια διεξαγωγής διαδρομών με αυξημένες παροχές.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επαληθεύει ότι στη σύγχρονη εποχή, οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν σημαντικό όπλο στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης και τη χειραγώγηση των εξελίξεων. Κατά τη διάρκεια των συνεχόμενων συγκρούσεων, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές επιστρατεύουν επικοινωνιακά μέσα με σκοπό τη δυσφήμιση του αντιπάλου. 

Εντός του προαναφερθέντος πλαισίου κυκλοφόρησε ακόμα ένας ισχυρισμός κατά του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, ιστοσελίδες και λογαριασμοί στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγουν τον ισχυρισμό ότι ο Ζελένσκι κατέχει προσωπικό, υπερπολυτελές τρένο, το οποίο χρησιμοποιεί για εξορμήσεις στο εξωτερικό. Ο εν λόγω ισχυρισμός συνοδεύεται και από φωτογραφίες που απεικονίζουν πολυτελείς χώρους, οι οποίοι παρουσιάζονται ως το δήθεν εσωτερικό του συρμού.

Παραδείγματα σε ιστοσελίδες: makeleio.gr, karditsastakra.com

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Αφορμή για τη διάδοση του υπό εξέταση ισχυρισμού στο εξωτερικό αποτέλεσε ένα άρθρο από το πολωνικό μέσο Fakt, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 4 Απριλίου και περιλαμβάνει τις επίμαχες εικόνες. Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφερόταν ότι ο Ζελένσκι επρόκειτο να ταξιδέψει με υπερπολυτελές τρένο στο Πρζέμισλ της Πολωνίας.

Το εν λόγω άρθρο εντοπίστηκε και στο εξώφυλλο του περιοδικού που κυκλοφορείται από το μέσο.

Όπως παρατηρήθηκε, ο υπό εξέταση ισχυρισμός συσχετίστηκε ενίοτε με πληθώρα φωτογραφιών, ωστόσο οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στην πλειονότητα των αναπαραγωγών είναι οι εξής:

Τι ισχύει

Με τη βοήθεια της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός της προέλευσης των επίμαχων φωτογραφιών. Συγκεκριμένα, οι δύο εικόνες βρέθηκαν σε άρθρα (εδώ, εδώ και εδώ) ουκρανικών ιστοσελίδων με κοινό έτος δημοσίευσης το 2015. Αφορούν την προνομιακή υπηρεσία ενοικίασης πολυτελών βαγονιών για επαγγελματικό ή οικογενειακό ταξίδι που εκκίνησε η Ukrainian Railways.

Μέσω της ίδια μεθόδου εντοπίστηκε και άρθρο της ουκρανικής ιστοσελίδας 056.ua που χρονολογεί την έναρξη της υπηρεσίας στο 2015. Επιπλέον, βρέθηκε δημοσίευση του 2021 που περιγράφει και κοστολογεί δρομολόγιο του συγκεκριμένου συρμού από το Κιέβο στην Οδησσό. Τέλος, παρατίθεται σύνδεσμος από την επίσημη ιστοσελίδα της Ukrainian Railways, ο οποίος περιλαμβάνει πληροφορίες για τη διαδικασία κράτησης και τον αριθμό των εν λόγω βαγονιών.

Κατόπιν επισκόπησης στην ειδησεογραφία των πρακτορείων Associated Press και Bloomberg, δε βρέθηκε καμία αναφορά που να επαληθεύει ότι ο Ζελένσκι διατηρεί υπό την κατοχή του κάποιο πολυτελές τρένο. Εντοπίστηκαν άρθρα σχετικά με τη χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου από τον Ουκρανό πρόεδρο, τα οποία ωστόσο αφορούσαν εγχώριες διαδρομές, καθώς το τρένο αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο χερσαίας κυκλοφορίας εν καιρώ πολέμου.

Επίσης, σε σχετικό άρθρο στην επίσημη ιστοσελίδα του ουκρανικού μέσου Radio Free Europe/Radio Liberty (που περιλαμβάνει μία εκ των υπό εξέταση φωτογραφιών) αναφέρεται ότι ο εν λόγω συρμός επιτάχθηκε κατόπιν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου 2022) για τις ανάγκες μετακίνησης των ξένων ηγετών που επισκέπτονταν τη χώρα.

Ως Εllinika Hoaxes έχουμε καταρρίψει επανειλημμένα παρεμφερείς, ψευδείς ισχυρισμούς στα πλαίσια του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας (παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ).

Τον υπό εξέταση ισχυρισμό διέψευσαν και οι οργανισμοί: stopfake.org, factcrescendo.com, seecheck.org.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Καμία αξιόπιστη πηγή δεν επαληθεύει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι διαθέτει προσωπικό, πολυτελές τρένο με το οποίο πραγματοποιεί εξορμήσεις σε χώρες του εξωτερικού. Οι εικόνες που συνοδεύουν τους εσφαλμένους ισχυρισμούς, αποτελούν φωτογραφίες βαγονιών που δημιούργησε η εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών της Ουκρανίας, στα πλαίσια παροχής πολυτελών βαγονιών και υπηρεσιών για οικογενειακά ή επαγγελματικά ταξίδια. Βρίσκονται αναρτημένες από το 2015 και δεν απεικονίζουν περιουσία του Ουκρανού προέδρου.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτά στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “European Journalism”.