Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει διαδηλώσεις στο Πακιστάν για τη σύλληψη του Ίμραν ΧανΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει διαδηλώσεις στο Πακιστάν για τη σύλληψη του Ίμραν Χαν

16 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει διαδηλώσεις στο Πακιστάν για τη σύλληψη του Ίμραν Χαν

Συμπέρασμα

Το βίντεο παρουσιάζεται εκτός πλαισίου και δε σχετίζεται με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Πακιστάν. Χρονολογείται στο 2021 και απεικονίζει καραβάνι μεταναστών προερχόμενο από την Ονδούρα να συγκρούεται με την αστυνομία της Γουατεμάλας προσπαθώντας να εισέλθει στη χώρα με απώτερο σκοπό να φτάσει στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε υποσχεθεί ευκολότερη πρόσβαση στη χώρα.

Με αφορμή τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ίμραν Χαν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει διαδηλωτές στο Πακιστάν να συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού. Η πλαισίωση όμως είναι παραπλανητική, αφού το βίντεο έχει ληφθεί εκτός θεματικού περιεχομένου.

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στις 9 Μαρτίου 2023 και ενώ βρισκόταν σε δικαστήριο στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ, συνελήφθη με τις κατηγορίες της διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος από την εθνική υπηρεσία διαφάνειας, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ίμραν Χαν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο εβδομηντάχρονος πρώην αθλητής του κρίκετ είχε εμπλακεί μαζί με τη γυναίκα του στην υπόθεση Al-Qadir, έχοντας αποκομίσει γη αξίας εφτά δισεκατομμυρίων πακιστανικών ρουπιών (περίπου 23 εκατομμυρίων ευρώ), από έναν κτηματομεσίτη που είχε κατηγορηθεί για ξέπλυμα χρήματος στη Βρετανία. Μετά τη σύλληψή του, ακολούθησαν αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να αναστείλει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και σε πλατφόρμες ηλεκτρονικών πληρωμών στην προσπάθειά της να τις καταστείλει.

Ωστόσο, το βίντεο που βλέπουμε να διαμοιράζεται μεταξύ χρηστών στο Facebook δεν προέρχεται από τις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Πακιστάν.

Σε δημοσιεύσεις χρηστών διαβάζουμε:

Χάος στο Πακιστάν, πυρπόλησαν σήμερα η κατοικία διοικητή του στρατού, 2 ημέρες μετά τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Xαν.
Το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν διακοπεί και η κυβέρνηση έχει αναπτύξει τον στρατό.
Τουλάχιστον 6 σκοτώθηκαν στις ταραχές και χιλιάδες συνελήφθησαν.
Εκατοντάδες διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη κατά της σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ίμραν Χαν.

Το επίμαχο βίντεο:

Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, εντοπίσαμε το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό σε δημοσιεύματα που χρονολογούνται στις αρχές του 2021 (εδώ, εδώ), λίγες ημέρες προτού ο Τζο Μπάιντεν αναλάβει καθήκοντα ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Το υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό εντοπίζεται και στο YouTube από το κανάλι της “The Telegraph” στις 18 Ιανουαρίου 2021.

Στο βίντεο βλέπουμε μεταναστευτικές ροές από την Ονδούρα που συγκρούονται με δυνάμεις ασφαλείας της Γουατεμάλας στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη χώρα και από εκεί να περάσουν στο Μεξικό με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ, καθώς ο Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική του εκστρατεία είχε υποσχεθεί ευνοϊκότερες συνθήκες σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα.

Παρόλα αυτά, αξιωματούχος του κόμματος των Δημοκρατικών είχε δηλώσει πως “οι αιτούντες άσυλο δε θα μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ αμέσως“, αφού λόγω της διακυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος κράτησε πολύ σκληρή στάση απέναντι στο μεταναστευτικό, “η κατάσταση στα σύνορα δε θα αλλάξει μέσα σε μια νύχτα“.

Ο ισχυρισμός έχει καταρριφθεί κι από άλλους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, όπως το Reuters.

Συμπέρασμα

Το βίντεο παρουσιάζεται εκτός πλαισίου και δε σχετίζεται με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Πακιστάν. Χρονολογείται στο 2021 και απεικονίζει ομάδα μεταναστών που ταξίδευαν από την Ονδούρα να συγκρούεται με την αστυνομία της Γουατεμάλας προσπαθώντας να εισέλθουν στη χώρα με απώτερο σκοπό να φτάσουν στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε υποσχεθεί ευκολότερη πρόσβαση στη χώρα.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.