Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο που αναπαράγεται ΔΕΝ σχετίζεται με πρόσφατες διαδηλώσεις για τη σύλληψη του Imran KhanΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο που αναπαράγεται ΔΕΝ σχετίζεται με πρόσφατες διαδηλώσεις για τη σύλληψη του Imran Khan

19 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο παρουσιάζει πρόσφατη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο με αφορμή τη σύλληψη του τέως πρωθυπουργού του Πακιστάν, Imran Khan.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο δεν είναι πρόσφατο, αλλά προέρχεται από διαδήλωση που έγινε στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2022, όταν ο Khan έχασε την εξουσία.

Αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα μικρής διάρκειας βίντεο, το οποίο υποτίθεται ότι παρουσιάζει διαδήλωση στο Λονδίνο με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη του τέως Πρωθυπουργού του Πακιστάν, Imran Khan. Ωστόσο, το βίντεο προέρχεται από παλαιότερη διαδήλωση που δεν αφορούσε τη σύλληψη του Khan.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το βίντεο που αναπαράγεται:

Τι ισχύει

Η πρόσφατη σύλληψη, στις 9 Μαΐου του 2023, του τέως πρωθυπουργού του Πακιστάν, Imran Khan, με κατηγορίες διαφθοράς προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων συμπαράστασης από οπαδούς του στο Πακιστάν. Ο Khan, ο οποίος πέρυσι τον Απρίλιο έχασε την εξουσία εν μέσω κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, αφέθηκε τελικά ελεύθερος την Παρασκευή 12 Μαΐου με τις κατηγορίες σε βάρος του να εκκρεμούν.

Περίπου στα μέσα Μαΐου του 2023 άρχισε να αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το υπό εξέταση μικρής διάρκειας βίντεο ως να προέρχεται από διαδήλωση συμπαράστασης προς τον Khan η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο μετά τη σύλληψή του.

Πραγματοποιώντας μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας με στιγμιότυπα του αναπαραγόμενου βίντεο εντοπίζουμε παλαιότερες, πρότερες της σύλληψης του Khan, αναπαραγωγές αυτού. Συγκεκριμένα, εντοπίζουμε εμφανίσεις του βίντεο ήδη από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ κάνοντας μια αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά καταφέρνουμε να βρούμε αναπαραγωγές αυτού και από τον Απρίλιο 2022.

Σε άρθρο της από τις 17 Απριλίου του 2022 η πακιστανική εφημερίδα The Express Tribune χρησιμοποιεί tweet, το οποίο εμπεριέχει φωτογραφίες με περιεχόμενο αρκετά όμοιο με αυτό του υπό εξέταση βίντεο. Το άρθρο αφορά διαδηλώσεις που έγιναν πράγματι τις ημέρες εκείνες στο Λονδίνο με αφορμή την αποπομπή του Khan από την εξουσία και όχι τη σύλληψή του, η οποία έγινε σχεδόν έναν χρόνο αργότερα. Όπως διαβάζουμε, η διαδήλωση που παρουσιάζουν οι φωτογραφίες πραγματοποιήθηκε έξω από το σπίτι του Nawaz Sharif στο Λονδίνο. Ο Nawaz είναι αδερφός του Shahbaz Sharif, ο οποίος διαδέχθηκε τον Khan στην πρωθυπουργία της χώρας και αποτελεί πολιτικό αντίπαλο του Khan. 

Χρησιμοποιώντας τις νέες αυτές πληροφορίες πραγματοποιήσαμε μια αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά στο Twitter, όπου και εντοπίσαμε αναπαραγωγές του υπό εξέταση βίντεο από τις 17 και 18 Απριλίου του 2022. Σε αυτές τις περιπτώσεις το βίντεο έχει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια, πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα αναπαράγεται αποκομμένο.

https://twitter.com/SohaibMalikPTI/status/1515790731088179215
Σύγκριση πλάνων του αναπαραγόμενου βίντεο και του βίντεο που συναντάμε σε λογαριασμούς στο Twitter από τον Απρίλιο του 2022.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του Sharif στο Λονδίνο με αφορμή τη φυλάκιση του Khan πράγματι έλαβαν χώρα και μάλιστα οδήγησαν στην απαγόρευση συγκεντρώσεων από τις Αρχές στο συγκεκριμένο σημείο για μερικές ημέρες προς αποφυγή ενόχλησης των κατοίκων της περιοχής. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο εντοπίζουμε και παλαιότερα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που αφορούν τη δυσαρέσκεια των κατοίκων της γειτονιάς όπου διαμένει ο Sharif εξαιτίας των συχνών διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα εκεί.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, βίντεο που αναπαράγεται δεν προέρχεται από πρόσφατη διαδήλωση στο Λονδίνο με αφορμή τη φυλάκιση του τέως Πακιστανού Πρωθυπουργού, Imran Khan. Το βίντεο χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2022 και δείχνει διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε από οπαδούς του Khan με αφορμή την αποπομπή του από την εξουσία.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.